Ponta cel rau si Basescu cel bun (Opinii)

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 22:41
4048 citiri
Ponta cel rau si Basescu cel bun (Opinii)

In doar cateva zile, prima scena politica a Romaniei s-a clarificat: Puterea o constituie Guvernul Ponta, dublat din ce in ce mai firav de USL, iar Opozitia este alcatuita din presedinte si consilieri sustinuti de cea mai mare parte a presei si a televiziunilor.

Parlamentul fiind in vacanta, si cum la noi vacanta este sfanta, terenul de confruntare politica a ramas la dispozitia inlocuitorilor, a frustratilor, a veleitarilor, a pescuitorilor in ape tulburi si a celor ce vor sa castige un cap de pod pentru viitoarele campanii electorale. De demonstrat.

Lupta intre bine si rau

Titlul exprima esenta unui sistem politic polarizat la maximum. Practic, intre Putere si Opozitie nu exista niciun fel de comunicare, ci doar atacuri (de presa), unele directe, la adresa lui Victor Ponta si a catorva ministri mai expusi, sau a lui Traian Basescu, aflat momentan la odihna, unde in alta parte, daca nu la Neptun.

Atacurile indirecte sunt menite sa discrediteze o tabara sau alta, sa desfigureze formatori de opinie ori sa desfiinteze initiative guvernamentale. Ca presedintia nu mai are demult initiative.

Asadar Opozitie inseamna presedintele Romaniei, Traian Basescu. Fiindca in Romania presedintele se doreste a fi principalul jucator politic. Desi in Constitutia Romaniei, inca in vigoare, este statuat cu totul altceva: "Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice".

Spiritul de echipa si apa sfintita

Dar, conform aceleiasi Constitutii, presedintele este si el parte a executivului, ceea ce inseamna ca, fie in situatie de coabitare, fie nu, trebuie sa alcatuiasca impreuna cu guvernul o echipa pusa in slujba interesului national si a binelui comun. Or, cu toata existenta unui pact de coabitare, spiritul de echipa lipseste cu desavarsire. Ca pe vremuri: Voda da si Hancu ba!

Cel putin asta rezulta din ultimele declaratii ale purtatorului de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Bogdan Oprea. Ele demonstreaza fara tagada ca Presedintia Romaniei se comporta ca oricare partid din opozitie, aducand acelasi tip de acuze prim ministrului Victor Ponta: "nu cunoaste obiectul de activitate al Consiliul Suprem de Aparare a Tarii" si "asa cum ne-a obisnuit, incearca sa fuga, din nou, de responsabilitate... Ponta sa-si asume raspunderea privatizarii pentru care, in data de 20 iunie, il felicita atat de calduros pe domnul ministru Relu Fenechiu... Traian Basescu, spera ca domnul prim-ministru Victor Ponta sa nu genereze un nou episod tip 'Oltchim' cu ocazia privatizarii CFR Marfa".

Presedintia e partid?

Cele de mai sus nu pot fi catalogate ca opinii, intrucat un purtator de cuvant, mai cu seama prezidential, nu are dreptul sa exprime opinii personale, nici sa faca procese de intentie in numele presedintelui. Caci n-am auzit sa-l fi examinat cineva pe premier asupra cunoasterii legilor. Sa se fi inscris presedintia Romaniei ca partid politic la Tribunal si sa nu fi fost informati cetatenii?

De unde a pornit galceava? De la afirmatiile presedintelui care, in direct si la ora de varf, uzurpand locul organelor de urmarire penala, si-a exprimat indoiala ca posibilul cumparator al CFR Marfa ar avea cu ce plati pretul intreprinderii feroviare, fiind nevoit sa umble pe la banci dupa credite.

Afirmatie ce ar putea duce la ratarea privatizarii. De mentionat ca acelasi om de afaceri a castigat licitatia de privatizare a cailor ferate croate. Ocazie cu care din Romania mai pleaca un capital de cateva sute de milioane!

De la CFR la CSAT

Galceava a continuat prin trimiterea contractului guvernamental de privatizare catre CSAT, organism in care, de obicei, sunt discutate astfel de chestiuni legate de siguranta nationala. Pe principiul ca o verificare in plus nu strica niciodata. Moment in care presedintia s-a inflamat, iar Bogdan Oprea a reactionat nu ca un reprezentant al statului roman, ca un aparator al interesului national, ci ca un vrednic activist de partid.

Pentru ca logica maniheista: Ponta e rau, Basescu e bun, Ponta nu stie legea de functionare a CSAT, Basescu stie totul... exprima in fond stadiul primitiv al politicii romanesti care, dupa 23 ani de libertate, nu e in stare sa opereze decat cu bine si rau, nici sa construiasca programe si proiecte pentru societatea romaneasca.

Cauza? In afara poftei de a i-o intoarce adversarului politic, cramponarea de interesul imediat si personal al nu stiu cui, urmarirea succesului facil, comoditatea, amatorismul.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#privatizare CFR Marfa Basescu Ponta, #CSAT privatizare CFR Marfa , #Victor Ponta