Presedintelui ii place sa-si dea foc la palarie (Opinii)

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 19:42
4990 citiri
Presedintelui ii place sa-si dea foc la palarie (Opinii)

Reluand luni seara obisnuitele conferinte de presa, intrerupte brutal prin suspendare si referendum, Traian Basescu a punctat corect bubele din capul celorlalte institutii, care strica imaginea Romaniei in fata Europei.

Acestea ar fi calcarea in picioare a sentintei definitive privind incompatibilitatea unui senator, apararea nejustificata a doi deputati cu scutul imunitatii, ocrotirea sub aripa partidelor a patru demnitari suspectati pentru conflict de interese, subordonarea unor institutii nepolitice, de catre majoritatea politica.

Niciodata nu e prea tarziu pentru o suspendare

Fireste, n-a ratat nici intrebarea retorica: a castigat vreun roman vreu leu de pe urma suspendarii presedintelui, a revocarii Avocatului Poporului si reducerii atributiilor CCR?

Intrebarea ar fi fost bine pusa daca, in urma tevaturii presedintelui cu scrisorile catre Parlament si premier, ar fi de prevazut ca va castiga cineva vreun leu, sau ca va misca vreo institutie macar un deget. Ma tem ca nu.

Din partea Parlamentului, prima reactie a si venit: nu este in atributia Presedintiei sa ceara rediscutarea unui caz in Legislativ.

Trebuie sa recunoastem ca domnul Basescu nu prea este inconjurat de prieteni, ba dimpotriva mai mult de neprieteni. Pana acum, starea lor latenta il avantaja atat de mult, incat te intrebi ce i-a venit tocmai lui sa dezgroape securea razboiului si sa-si dea foc la palarie, negadilat de nimeni.

Mi se pare ca exista un singur motiv: asa cum declara, intr-adevar, nu-i este teama de suspendare. Un calcul aritmetic arata ca, in timpul ramas, Parlamentul n-are vreme sa mai suspende ceva sau sa faca referendum, pana se va instala legislativul cel nou.

Interesul national

E drept ca niciodata nu este timpul pierdut, iar o suspendare, daca n-ai reusit-o de Craciun, o poti incerca si dupa Boboteaza, chiar mai tarziu, eventual convocand lumea la vot in Postul Mare.

Asa ar sta lucrurile, daca presedintele n-ar fi lasat in coada de peste intrebarea privind premierul ce urmeaza a fi desemnat: pe cel care serveste interesul national.

Asta il lasa in suspans pe Ponta, care pana ieri credea ca a si facut targul, il va innebuni pe Antonescu, il va zapaci pe Dragnea, ii va produce insomnie lui Felix si-l va trezi din somn pe Iliescu - toti avand dreptul sa se intrebe speriati: cine-i omul din USL care poate face blatul cu Basescu?

Caci Constitutia este clara: chiar si in cazul victoriei absolute, presedintele consulta partidele, dar nominalizeaza numai el premierul, si anume din randul castigatorului. Nu se prevede ca partidul propune, presedintele desemneaza, iar Parlamentul aproba. Ar fi o aiureala.

Traian Basescu stie foarte bine ca scrisorile lui catre Parlament si Guvern n-au sanse sa produca efecte, este convins ca cei prinsi cu musca pe caciula privind conflictele de interese vor ramane nederanjati, vede cum i se iau din mana toate parghiile una cate una, dar stie precis ca i-a mai ramas o arma, poate ultima, din care numai el poate trage cartusul final: nominalizarea premierului.

Sa fie la mijloc un scenariu?

Este prea dibace domnul Basescu sa nu fi construit la milimetru scenariul nominalizarii, astfel incat sa nu cracneaca Ponta, sa scrasneasca Antonescu si sa simta frisoane Felix.

Fireste, noul Parlament poate respinge propunerea, dar daca se repeta respingerea, presedintele are dreptul sa dizolve Parlamentul. Asta n-o va inghiti niciun deputat si niciun senator, toti stiind ce greu au platit in euro locul eligibil pe care nu se stie daca il vor mai prinde si a doua oara.

Schema ar fi destul de corecta, daca n-am gandi cati dusmani are Traian Basescu si cat de putini i-au mai ramas prieteni.

Acum au devenit si mai putini, dupa ce a tintit luni in toti: Legislativ, Guvern, premier. Nimic nu i-a scapat. Dupa alegeri, multi ar putea sa-l astepte dupa colt si ar fi greu sa mai scape, dupa ce singur si-a dat foc la palarie cu atata nonsalanta si in plina campanie electorala.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...