Program de guvernare USL: stop traseismului, justitie libera, modificarea Constitutiei

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 18:06
4071 citiri
Program de guvernare USL: stop traseismului, justitie libera, modificarea Constitutiei
Foto: USL

USL si-a lansat, joi, la Palatul Parlamentului, programul de guvernare. Documentul este dominat de umbra lui Traian Basescu, USL promitand ca in Constitutie se va prevedea "lipsa cvorumului de prezenta la referendum" si minimalizarea rolului presedintelui in desemnarea premierului.

Promisiunile electorale ale USL sunt dominate de sloganul "Schimbare pana la capat!". "Noi suntem alaturi de 7,4 milioane de romani si nu renuntam la obiectivul de a scapa Romania de Traian Basescu. Stim ca nu e suficient ce am facut in aceste luni - de aceea, este obligatorie o victorie si la alegerile parlamentare, sa facem schimbarea pana la capat!", declama USL in programul de guvernare.

Liderii USL promit "candidati onesti, bine pregatiti, sustinuti de romani", impreuna cu care sa se realizeze schimbarea, "pana la capat".

Printre principalele schimbari dorite de USL se numara modificarea Constitutiei, astfel incat sa se prevada "lipsa cvorumului de prezenta necesar validarii referendumului". De asemenea, se doreste ca "presedintele sa fie obligat sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice (ante sau post-electorale), in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta".

"Presedintele sa desemneze pentru functia de prim-ministru persoana propusa de partidul sau alianta politica care a obtinut peste 50% in alegerile legislative", adauga USL.

O alta promisiune politica a USL este de a combate traseismul parlamentar. Alianta doreste ca parlamentarii care isi schimba partidul sa devina subiect de referendum in colegiile in care au fost alesi, astfel incat cetatenii sa decida daca mai merita sa ramana in functie.

USL se mai angajeaza sa limiteze adoptarea de legi prin raspundere guvernamentala, acest instrument putand fi folosit doar o singura data intr-o sesiune parlamentara.

In privinta Justitiei, USL promite eliminarea influentei politice, afirmand sec ca "deciziile nu mai trebuie sa apartina celor care detin functii politice". De asemenea, "continuam sa demascam coruptia guvernarii PDL".

Temele sociale reprezinta o componenta semnificativa a programului USL, alianta promitand compensarea medicamentelor "in mod real" cu 90% pentru cei cu pensii sub 1.000 RON, subventionarea cu 10-15% pentru achizitionarea de manuale de catre studenti si elevi sau scutirea de la achitarea contributiilor sociale pentru cei care angajeaza tineri sub 25 de ani sau persoane de peste 45 de ani.

ARD face bilantul guvernarii USL: Au promis miere, au oferit fiere

Programul USL are si o categorie speciala numita "Mandru de Romania", in care alianta isi afirma intentia ca tara noastra sa devina gazda pentrui Expozitia Europeana din 2019, an in care Romania va detine presedintia rotativa a UE.

O.A.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Fostul președinte al României Traian Băsescu a criticat și ironizat decizia PSD-PNL privind comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. Fostul președinte a subliniat miercuri...
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat miercuri seară, 21 februarie, că Alianţa Dreapta Unită va contesta orice comasare a alegerilor pe toate căile legale. ”Ce vedem astăzi...
#USL program guvernare, #USL promisiuni electorale, #USL cvorum referendum , #Victor Ponta