Razboi la baioneta pentru Justitie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 10:06
8711 citiri
Razboi la baioneta pentru Justitie (Opinii)

Batalia pentru independenta Justitiei a intrat intr-o noua faza, odata cu alegerea Oanei Schmidt Haineala in fruntea CSM.

Pentru prima data, Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un procuror, adica de un reprezentant al categoriei de magistrati cel mai emancipati de sub comanda politica (dupa cum citim in fiecare raport pe Justitie de la Bruxelles).

Mandatul domniei sale incepe exact in plin proces de stabilire a celor doi procurori sefi, ai parchetului general si al DNA.

Este de asteptat asadar ca sub conducerea d-nei Schmidt Haineala, CSM sa fie si mai exigent in partea din aceasta procedura care ii revine. Ca dovada, furtuna starnita de rezultatul votului din CSM, culminand cu solicitarea de anulare a alegerii, si blocarea alegerii vicepresedintelui.

Si, culmea, partea aceasta ar putea deveni consistent mai mare, adica esentiala, dupa solicitarea surpriza, chiar bomba, facuta de Traian Basescu in mijlocul sedintei CSM. Omul de pe sanie, lasat fara responsabilitati de USL, a avut mai mult timp ca pana acum si a studiat atent prevederile Constitutiei si a gasit acolo articolul 134 potrivit caruia ,,Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii.".

Omul de pe sanie, cu atat de mult timp liber lasat de USL, a scotit inginereste, potrivit propriei declaratii, ca aceasta prevedere nu se potriveste cu actuala procedura in care ministrul Justitiei este cel care ii propune procurorii sefii.

Si a cerut CSM sa-l scoata din aceasta dilema complicata, ca doar este timp pana la expirarea interimatelor de la conducerea parchetelor, prin aprilie, Slava Domnului! Cum sa supenzi din functie un om care are nedumeriri, nu-i asa? Si le mai si expima aproape timid, ca un inginer pierdut printre juristi.

Ramane de vazut ce raspuns va gasi CSM la aceasta dilema prezidentiala, dar nu exclud sa asistam la un autentic seism, spre disperarea penalilor din USL. Si, sa vezi belea, CSM nu poate fi suspendat de parlament, cel putin nu pana cand ar intra sub controlul legislativului, dupa cum viseaza USL.

Lasand gluma la o parte, este clar ca Traian Basescu este decis sa pastreze cu orice pret ultima reduta care i-a ramas: apararea independentei justitie. Si a si spus-o cu subiect si predicat: ,,mai bine razboi politic decat justitie neindependenta". Iar primul pret pe care-l plateste este inca o inconsecventa: procedura pe care acum o contesta a fost introdusa de Monica Macovei, sub imperiul aceleiasi Constitutii, pentru a evita un CSM alcatuit numai din dinozauri.

Pe atunci, Traian Basescu a sustinut 100% aceasta procedura, pe care acum o socoteste neconstitutionala, in timp ce PSD o contesta violent. Ma intreb daca la randul sau PSD mai doreste acum ca numirea procurorilor sa fie prerogativa CSM? Dar discutia despre consecventa in politica romaneasca nu mai are demult rost.

Ca sa-si apere eficient ultima reduta, primul obiectiv al lui Traian Basescu este sa securizeze independenta parchetelor prin numirea unor procurori sefi independenti si eficienti. Iar daca Mona Pivniceru nu este dispusa sa organizeze o selectie conform procedurilor transparente cerute de UE si sa aleaga doi magistrati pe masura functiei, in locul celor doua caricaturi cu care a venit prima data la Cotroceni, ea poate fi inlaturata din procedura cu Constitutia in mana.

Iar in acest demers Traian Basescu va avea cu siguranta sprijinul total si neconditionat de la Bruxelles, din marile capitale europene si de la Washington. Victor Ponta stie foarte bine acest lucru, stie ca independenta Justitiei este una dintre valorile supreme ale UE si ale Statelor Unite. Este motivul pentru a fost si nevoit sa semneze la Cotroceni acrodul care prevede in mod expres: "Introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General si a Procurorului sef al DNA, care sa presupuna candidaturi deschise, criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie".

Dar la fel de bine stie si ca justitia este obsesia suprema a penalilor din USL, multi dintre ei in pozitii cheie, in frunte cu varanul Felix. Dan Voiculescu a avut de altfel o reactie vehementa pe blogul personal dupa sedinta CSM, cerand imperativ scoaterea Justitiei de sub controlul presedintelui Traian Basescu. Victor Ponta stie ca ar fi linsat de proprii baroni daca dinspre guvernul sau vor pleca propunerile acceptabile pentru UE. Sigur, nu exista niciun pericol, ca Mona Pivniceru, sustinuta in guvern de aripa Voiculescu - Antonescu, sa faca asemenea propuneri. Dar Victor Ponta a semnat acordul si stie care ar fi reactia de la Bruxelles si de la Washington in cazul nerespectarii lui. Chiar si limbajul dublu al premierului are o limita.

Asa ca prins intre ciocan si nicovala, probabil ca Victor Ponta ar fi chiar usurat ca printr-o calarificare constitutionala a procedurii de numire a procurorilor sefi, propunerile sa fie inaintate de CSM. Adica sa fie si el un om pe o sanie in chestiunea aceasta atat de fierbinte.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...