Razboi pe certificatele verzi - Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 18:55
3905 citiri
Razboi pe certificatele verzi - Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, miercuri seara, pe premierul Victor Ponta ca fie este mincinos, fie este incompetent.

"Inteleg ca premierul a mai lansat o trasnaie, aflam ca presedintele blocheaza ordonante de urgenta. Din obiceiul prost de a minti sau din incompetenta spune ca ar fi blocata OUG 57 de reducere a certificatelor verzi, dansul i-a spus lege, dar nici el nu stie ce a dat", a declarat presedintele Basescu, intr-o conferinta sustinuta la Palatul Cotroceni.

Traian Basescu iese la atac: Ponta este ori mincinos, ori incompetent

"As vrea sa v-o arat, poate o vede si premierul: Acest document se numeste OUG 57/2013 privind modificarea legii 220/2008. Legea 220 dadea un numar de certificate pentru a stimula investitiile in energie regenerabila", a continuat seful statului.

Acesta a mentionat ca, "pe buna dreptate", guvernul condus de Victor Ponta a considerat ca "numarul de certificate acordate e mare, mai ales pentru perioada actuala, si a emis aceasta OUG 57 care este in vigoare".

"Ceea ce spune premierul ca e blocata e ori minciuna ori proba incompetentei, ori ambele", a mai acuzat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca OUG a produs efecte si "orice ziarist stie ca presedintele nu poate bloca o OUG, ci doar Avocatul Poporului".

"Art. 3 modifica art. 7 din lege in care spune: in perioada 1 iulie 2013 - 31 martie 2017 se amana temporar acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare megawatt produs. Vreau sa stie premierul unde sunt reduceri in vigoare, conforma ordonantei, au intrat in vigoare la 1 iulie 2013. La articolul urmator spune cand se vor plati din nou, anul 2017 - 2018, se face o impingere a platii pentru atunci. La articolul urmator spune cand se vor plati din nou, anul 2017 - 2018, se face o impingere a platii pentru atunci", a completat Traian Basescu.

Seful statului a reiterat ideea ca prim-ministrul este "mincinos" sau "incompetent".

"Ce ma intereseaza este sa va arat ca acest om minte sau a profund incompetent, OUG e in vigoare asa cum a fost semnata de premierul Victor Viorel Ponta", a mai declarat Basescu.

"Nimeni nu s-a atins de OUG"

"Nimeni nu a atins OUG, faptul ca s-a terminat procesul de negociere cu CE asupra schemei de reducere a numarului de certificate nu mai pune nicio piedica, nici macar legii", a mai spus Traian Basescu, precizand ca pe el il intereseaza ca la CCR "sa se constate, poate trece si guvernul la respectarea Tratatului de aderare, ca guvernul trebuia sa notifice CE".

Ponta avertizeaza: Preturile la energie vor creste cu 50% daca facem ca Basescu

"Acum, spre marea satisfactie a premierului, ordonanta de urgenta e in vigoare asa cum a adoptat-o dansul, nu cu modificarile din Parlament, in care au fost plasate niste chestiuni de ingrosare a birocratiei. Ordonanta, de la emitere, e in vigoare, reducerea pretului la energie s-a facut prin doua modalitati: reducerea numarului de certificate si scaderea nevoii de energie pe piata", a adaugat Traian Basescu.

"Scade pretul si premierul nu se prinde"

In continuare, Traian Basescu a dat si exemple, "poate isi da seama si Victor Viorel Ponta ca i-a scazut pretul la energie si el nu s-a prins, il ajutam onest sa inteleaga ce se intampla in economie".

Astfel, potrivit sefului statului, pe 12 martie 2012, pretul energiei pe OPCOM, pe piata libera, era 232 lei pe kw/h. Un an mai tarziu, pretul energiei era 183,96 lei kw/h, o scadere cu circa 50 de lei a pretului.

"Pretul de ieri, 116,05 lei mw/h, o scadere medie de aproape 70 de lei. Deci scade pretul si premierul nu se prinde", a mai declarat Basescu, punctand ca "OUG e in vigoare si produce efecte".

"Va produce cat timp va sta Victor Ponta in mandat, nu spun daca mult sau putin.

Placere de a minti, de a isi arata incompetenta? Ce ma intriga ca nu s-a gasit niciun consilier sa-i spuna 'Alo, Victoras, vezi ca ordionanta e in vigoare'", a completat Basescu.

Acesta a subliniat ca pretul energiei nu creste din cauza nepromulgarii legii de aprobare a ordonantei, ci pentru ca "Victor Viorel Ponta mai baga o data amandoua mainile in buzunarele romanilor la 1 aprilie, cand adauga 42 de bani la combustibil, cand bugetul nu are nevoie".

"Dar el are nevoie de bani pentru a-si satisface clientela politica, in vederea alegerilor. Asta e realitatea si asta cred ca a vrut sa ascunda Victor Viorel Ponta, plagiator, mincinos si incompetent - toate la un loc le are omul asta, nu stiu cum le-a putut aduna pe toate", a incheiat Traian Basescu.

Razboiul pe certificate verzi

Premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa promulge legea privind reesalonarea acordarii certificatelor verzi, pentru are interes sa sprijine producatorii de energie regenerabila prin cresterea facturii la energie.

In replica, purtatorul de cuvant al Guvernului, Bogdan Oprea, a transmis ca "afirmatiile domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sunt voit mincinoase si urmaresc dezinformarea vadita a cetatenilor".

Miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, Ponta a spus ca prin nepromulgarea Legii, factura energiei va creste cu 50%. Ulterior, a revenit cu precizari, mentionand ca aceasta crestere va fi doar pe componenta de energie regenerabila din factura.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com
Comentarii