Razboiul care il va face pe Ponta presedinte (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 10 Mai 2014, ora 14:20
8553 citiri
Razboiul care il va face pe Ponta presedinte (Opinii)

"Ponta nu o sa fie presedinte. In fiecare zi il voi toca, eu nu mai am interese electorale, dar voi incerca sa le arat romanilor cine este acest om: un farseur. Oricare dintre sefii de partide de dreapta este mai bun. Ponta nu castiga prezidentialele", afirma presedintele Traian Basescu.

Plec de la prezumtia de sinceritate, deci de la premisa ca Traian Basescu intr-adevar nu doreste ca Victor Ponta sa ajunga presedintele Romaniei. O dorinta conforma logicii politice, dar nu prea conforma cu ambitia declarata a presedintelui de a ramane in politica si din 2015.

Cum presedintele nu a acceptat niciodata alta pozitie decat aceea de lider, pentru care cred ca e nascut (si nu o spun cu ironie), nu vad de ce si-ar dori aparitia unui alt lider de dreapta, validat prin castigarea unor alegeri. Pentru ca domnia sa sa fie liderul dreptei, Traian Basescu ar avea nevoie de un presedinte de stanga, altfel nu si-ar mai gasi locul.

Dar, cum spuneam, plec de la prezumtia de sinceritate.

Si daca, intr-adevar, Traian Basescu doreste sa-l rapuna pe Victor Ponta cred ca a ales cea mai proasta strategie cu putinta. Ar fi putut sa se convinga de acest lucru inca din decembrie 2012.

Si in campania dinaintea parlamentarelor a iesit la fel ca acum, in fiecare seara, l-a tocat pe Victor Ponta, s-a jurat ca nu inghite porcul, pisicul, l-a facut pe premier mincinos, plagiator, a fost extrem de activ, extrem de agresiv. Care a fost rezultatul? 60% USL pe fondul unui absenteism masiv de la vot.

Procedand acum la fel, presedintele, voluntar sau nu, se indreapta catre acelasi rezultat. Ca dovada, iata ca, in loc sa scada, scorul PSD creste constant sub tirul lui Traian Basescu.

De ce?

Razboiul unu la unu dintre presedinte si premier polarizeaza scena politica si ne mentine in paradigma pro/antiBasescu. Este o paradigma pe care insa o mai digera doar nucleele dure ale celor doua tabere. Lor li se si adreseaza acest razboi. Ambele sunt multumite ca preferatul a fost magistral, iar adversarul a fost lovit in plin.

Acuzatiile pe care si le adreseaza reciproc Traian Basescu si Victor Ponta sunt carburant electoral exclusiv pentru propria tabara. Presedintele o capteaza pe cea antiPonta pentru a o muta in curtea PMP, premierul mobilizeaza si tine activ electoratul antiBasescu. Niciuna dintre acuzatii nu face doi bani in tabara cealalta, dimpotriva, motiveaza suplimentar. Cei doi se potenteaza reciproc in acest joc care a ocupat complet discursul public.

Nu cred ca celor care il simpatizeaza pe Victor Ponta le pasa de minciuna sau plagiat. Daca le pasa, nu mai erau alaturi de PSD. Dimpotriva, asemenea acuzatii din partea presedintelui, amestecate de-a valma cu aspecte de viata personala, precum nevasta parasita in luna a sasea de sarcina, il victimizeaza si valideaza suplimentar pe premier.

Cresterea PSD se si bazeaza pe preluarea din electoratul PNL ramas fidel USL si neimpacat cu ruperea aliantei antiBasescu. Cu cat Victor Ponta este mai atacat de Traian Basescu, cu atat mai mare va fi cresterea din aceasta zona.

Si invers, nu cred ca la nucleul dur al presedintelui prinde acuzatia de partizanat politic in favoarea PMP si a Elenei Udrea sau evocarea implicita a suspendarii? Nici poveste. Dimpotriva, motiveaza si valideaza.

Si nehotaratii? Demobilizatii? Ei ce fac in fata acestui joc in doi? Fug in munti. Uneori la propriu. Sau isi arunca televizoarele pe geam. Acuzatiile reciproce nu au niciun efect asupra lor din cauza saturatiei.

Demobilizatii sunt saturati de acest tip de discurs si prestatie. Il aud de 10 ani si dintr-o parte si dintr-alta. Se schimba doar epitetele, se mai schimba continutul unei acuzatii, in rest totul e la fel, sleit, uzat, deja iritant, un zgomot de fond enervant, ca al unui picamer in fata geamului deschis.

In plus, actorii principali sunt complet decredibilizati. Nici Victor Ponta, nici Traian Basescu nu mai sunt credibili decat pentru sustinatorii lor fideli, pentru electoratul captiv. Restul asteapta altceva. Un altceva care nici macar nu stim daca exista pentru ca nu are loc sa se exprime din cauza confiscarii scenei de catre cuplul Basescu - Ponta.

Mizeaza presedintele pe un vot negativ masiv? Asa cum a fost de exemplu in 2004? Cred ca si acest tip de vot este consumat. Teama este un vector de mobilizare, dar mi se pare ca cea mai mare parte a societatii este prea blazata ca sa reactioneze la alta teama fara leac decat lipsa alternativei viabile vizibile.

Voluntar sau nu, scandalul acesta constant care se rezuma la insulta, smetie, isterie, care impinge spre teme marginale si viscerale, este parca menit sa tina acasa electoratul demobilizat pentru ca votul sa fie transat de nucleele dure.

Sigur ca situatia aceasta avantajeaza tabara cu nucleul dur mai mare. Adica PSD. Ceea ce pune sub semnul intrebarii prezumtia de sinceritate a presedintelui si veridicitatea acestui razboi aparent pe viata si pe moarte.

Citeste si:
Liviu Dragnea se laudă că a plafonat prețul la energie și la gaze: „Acest guvern de trădători îi amenință pe români”
Liviu Dragnea se laudă că a plafonat prețul la energie și la gaze: „Acest guvern de trădători îi amenință pe români”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea și acualul președinte al partidului Alianța pentru Patrie a reacționat miercuri, 19 ianuarie, pe subiectul crizei prețurilor la energie și gaze...
Florin Cîțu vs. Marcel Ciolacu, etapa certificatului COVID. Cine vrea și cine nu vrea introducerea documentului
Florin Cîțu vs. Marcel Ciolacu, etapa certificatului COVID. Cine vrea și cine nu vrea introducerea documentului
Președinții PNL și PSD nu par să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește certificatul COVID. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 19 ianuarie, la Parlament,...
Comentarii