Razboiul invizibil care conduce Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 13:51
4300 citiri
Razboiul invizibil care conduce Romania (Opinii)
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Institutiile statului, coloana verticala a oricarei democratii, au ajuns sa existe doar prin prisma politicului care a pus stapanire pe ele, de sus pana jos, integral, si care le face sa se manifeste intr-un mod violent si dezastruos.

Romania a mai experimentat ceva asemanator in perioada 2007-2008, cand conflictul deschis dintre cele doua palate a transformat institutiile in arena de intrecere a fortelor politice, insa amploarea de atunci a razboiului nu e nici macar comparabila cu ce se petrece astazi.

E un fapt dovedit ca prima grija a politicienilor care au ocupat integral institutiile statului fiind la putere, la toate nivelurile, este sa schimbe legile de functionare in asa fel incat sa le asigure o domnie cat mai indelungata si fara prea mare deranj din partea Opozitiei.

Din cand in cand, insa, aceasta gaseste o bresa de actiune si loveste cat si cum poate. E cazul initiativei lui Sova din 2010, prin care parlamentarul credea ca reusise, atunci, sa puna frana avantului coalitiei de guvernare PDL - UNPR - UDMR prin supunerea controlului CCR asupra constitutionalitatii tuturor hotararilor Parlamentului.

Ceea ce atunci ar fi putut trece drept o victorie a Opozitiei si o piedica in calea unei majoritati parlamentare care se manifesta tot mai agresiv si discretionar si care permitea Guvernului sa se manifeste doar prin asumari de raspundere s-a transformat astazi in cosmarul viu al noii majoritati parlamentare, impotriva careia s-a intors cu varf si indesat mica inventie avocateasca a lui Sova.

Asta a creat conditiile optime pentru ca in noul joc de forte - Traian Basescu/Palatul Cotroceni versus USL/Palatul Victoria & Parlament - sa apara un jucator nou, foarte puternic si deloc imprevizibil, in persoana celor noua judecatori ai Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a intrat in noul conflict al institutiilor nesilita de nimeni, prin cel mai dezgustator joc de glezne pe care l-a facut vreodata o institutie in Romania postdecembrista in cazul suspendarii lui Traian Basescu.

Si nu prin decizia finala pe care a luat-o de a-l reinstala in functie pe un presedinte care a primit cele mai multe voturi impotriva din intreaga istorie a Romaniei - 7,4 milioane mai exact, nici prin impunerea unui cvorum care nu era recomandat nici macar de Comisia de la Venetia (ghidul european in materie de drept constitutional), ci tocmai prin oscilarea intre diverse pozitii, pana la clarificarea liniei generale pe care aveau de pasit.

E suficient sa ne amintim doar bulibaseala cu listele electorale actualizate, ca sa intelegem cat de dispusa la joc si dans de glezne a fost CCR inca de la bun inceput. Si ca si cum nu ar fi fost suficienta ultima facuta a celor noua judecatori, CCR a decis zielele trecute sa revina la starea in care Curtea va putea sa isi dea cu parerea despre constitutionalitatea oricarei hotarari a Parlamentului.

Asa a hotarat Curtea ca este mai bine, dupa ce a decis ca actul care stabilea invers este neconstitutional.

Insa un CCR care intra in joc impotriva noii majoritati parlamentare, evident de partea lui Traian Basescu, nu este nici macar singura institutie dispusa sa faca asa ceva. Mai exista un CSM, care se opune Guvernului si in special ministrului Justitiei, si mai exista unele servicii, mai mult sau mai putin secrete, care, toate, vor incerca sa tina in frau avantul USL spre acapararea puterii totale.

Din punctul asta de vedere cel putin, meciul are sensul si rolul sau benefic. Insa din perspectiva unei democratii normale, functionale, ciondaneala eterna intre oamenii din fruntea institutiilor nu poate naste decat haos administrativ si degradarea vietii sociale.

Si in urma acestui joc, statul si institutiile sale, economia si nervii populatiei se intind si se dilata, se contracta si se isterizeaza, intr-un dans al disperarii care nu se stie cat va mai putea fi tinut in frau. Din razboiul dintre cei care inca nu vor sa cedeze puterea si ceilalti, care vor sa puna mana pe toata puterea in stat, pierdem noi, restul de 99%, cei care nu contam decat o singura zi la patru ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#schimbare legi Parlament Romania, #CCR legi judecata parlamentari, #referendum suspendare Basescu CCR , #Victor Ponta