Realitatea din spatele razboiului Ponta - Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 18:25
4672 citiri
Realitatea din spatele razboiului Ponta - Basescu (Opinii)

Unda de soc a vestii ca Traian Basescu ar putea sa il sustina, la o adica, pe Crin Antonescu, daca acesta ajunge in turul doi la prezidentiale intr-o confruntare cu un candidat al stangii - oricare ar fi el, a produs o panica fara seaman intre cei din urma fideli ai presedintelui. E de inteles.

In fond, oamenii se obisnuisera cu profilul de coabitant al lui Victor Ponta, facusera eforturi sa il integreze in schema de gandire si valori si il vedeau, oricat de paradoxal ar fi putut suna, drept urmasul care sa preia puterea cu voia si blagoslovirea presedintelui.

Insa putini au anticipat ca socotelile presedintelui nu urmeaza mai niciodata calculele si previziunile care se fac din afara intereselor strict personale ale omului Traian Basescu. In functie de obiectivele pe termen lung, domnia sa isi construieste si agenda de campanie pe care sa o urmeze. Din aceasta cauza, daca interesele pe termen scurt ale presedintelui au impus folosirea puterii premierului in scopul obtinerii unor beneficii concrete, atunci acordul de coabitare a fost respectat atat timp cat derularea lui au condus catre implinirea acestora.

Ne putem gandi aici doar la "intelegerea" pe numirea sefilor procurorilor, coabitare care i-a permis lui Traian Basescu sa o pastreze pe Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA. Asa cum putem sa ne imaginam ca pactul dintre premier si presedinte a fost bun atat timp el i-a dat o pauza de respiro lui Traian Basescu si i-a permis sa isi refaca imaginea pe spinarea procentelor uriase ale lui Victor Ponta si ale USL de la alegeri. Permitandu-i totodata atat sa isi revina cat sa inceapa si procesul de eroziune al aliantei. La o gramada pe probleme care cu siguranta ca nu avea cum sa le faca fata, cate un branci de la Cotroceni a fost suficient pentru accelerarea lor.

Insa aparentele obiective de parcurs ale presedintelui nu avea cum sa fie decat mijloace in slujba unor scopuri mai indepartate, unele care trebuie citite in cheia erei post-Cotroceni. De aceea isi permite acum Traian Basescu sa vorbeasca despre Victor Ponta ca despre ultima pramatie a natiunii, ca despre cel mai ticalos dintre toti nemernicii care au facut umbra pamantului. Simplu spus - nu mai are, cel putin pentru moment, nimic de castigat din coabitarea linistita si plina de zambete pe care a exercitat-o in prima jumatate de an.

Iar in momentul in care problemele s-au adunat suficient de mult incat sa-i explodeze in fata lui Victor Ponta, jucatorul de la Cotroceni nu a facut decat sa le dea un impuls si sa revina la ceea ce stie sa faca mai bine - desfiintarea unei tinte politice. Scandalul cu imprumutul de 1,1 milioane de euro al Ioanei Basescu pentru obtinerea celor 300 de hectare de teren agricol nu a fost decat pretextul cel mai potrivit pentru clarificarea fronturilor de lupta. Ponta vrea o comisie parlamentara care sa ancheteze implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea unor terenuri pentru persoane private, iar presedintele ii raspunde "plagiatorului mic si mincinos" ca incearca sa reincalzeasca planul care nu i-a reusit lui Sorin Rosca Stanescu.

S-ar spune ca e un razboi total intre doi fosti coabitanti care si-au impartit pana acum frateste puterea in stat. Insa este un conflict care pastreaza principala trasatura a pactului de coabitare - este purtat de cele doua centre care si-au impartit in mod egal aproape puterea. Inflamarea acestui razboi are rolul de a trece in umbra problemele grave ale guvernarii Ponta, pe care altfel nici presedintele nu apasa prea mult pedala critica, si mai ales reuseste sa-l scoata din joc din nou pe Crin Antonescu.

Pentru ca in ciuda declaratiilor presedintelui ca dreapta ar trebui sa il sustina pe candidatul PNL intr-un ipotetic tur doi al alegerilor, pana atunci principalii actori sunt si raman Victor Ponta si Traian Basescu. Culmea, deja flatat probabil de mana intinsa de presedinte, primul efect al vrajii e ca Antonescu a indulcit tonul in privinta comisiei parlamentare a lui Ponta. Daca e sa privesti intr-o perspectiva mai larga, atacurile sub centura ale lui Basescu la adresa lui Ponta nu fac decat sa-i cladeasca premierului un profil de combatant pe care pana acum l-a intruchipat doar Antonescu.

Astfel noul razboi dintre Ponta si Basescu il trece pe liderul liberal in linia a doua si-l arunca intr-o umbra din care pur si simplu nu va mai avea cum sa ajunga nici macar in turul doi. Pentru ca nimic nu ar fi mai compromitator in vederea campaniei de anul viitor decat imaginea de protejat si colaborator la mana a doua a unui presedinte impotriva caruia inca exista un puternic resentiment social. Dincolo de fantasticul unei astfel de ipoteze, de probabilitatea scazuta ca politicienii sa gandeasca atat de elaborat si cu bataie atat de lunga, cert e ca razboiul dintre palate reuseste sa treaca in planul doi gravele probleme sociale si economice pe care Guvernul Ponta nu reuseste sa le administreze, in ciuda cifrelor optimiste si heirupiste din statistici.

Ironia maxima insa a acestui scenariu ar putea sa fie ca, in premiera, Traian Basescu sa nu aiba habar de plan si sa fie doar victima planului pus la cale de premier. O ipoteza care, in cazul in care ar fi adevarata, merita tot respectul pentru cei care au gandit-o. Pentru ca astfel Ponta reuseste sa obtina aproape tot ce a visat - distragerea atentiei de la problemele guvernarii, tragerea pe o linie moarta a lui Antonescu si intarirea imaginii de combatant prin lupta asumata impotriva presedintelui.

Evident, nu ar fi exclus ca niciunul dintre cei trei sa nu mers atat de departe cu scenariile de fuga, ci doar sa incerce sa castige cat mai mult din nebunia generala care se anunta pentru anul in care vom avea doua runde de alegeri extrem de importante.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta Basescu cearta, #razboi Ponta Basescu , #Victor Ponta