Reuters: Parteneriatul Basescu-Ponta ar putea sa nu dureze

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 20:28
3628 citiri
Reuters: Parteneriatul Basescu-Ponta ar putea sa nu dureze

Presedintele roman, Traian Basescu, l-a numit premier pe Victor Ponta, luni, desi a spus ca nu va face asta niciodata.

I-a dat rivalului sau un mandat pentru a incheia o noua intelegere cu Fondul Monetar International (FMI), scrie Reuters.

Miscarea vine dupa ce USL, alianta lui Ponta, a castigat o majoritate de doua treimi in Parlament dupa alegerile din 9 decembrie si linisteste temerile cu privire la stabilitatea politica a Romaniei, scrie sursa citata. Insa celor doi barbati le displace sa lucreze impreuna si parteneriatul lor ar putea sa nu dureze.

Uniunea Europeana l-a criticat pe Ponta, un avocat de 40 de ani, pentru subminarea statului de drept intr-o incercare esuata de a-l suspenda pe Basescu in iulie. Disputa a amanat legiferarea in al doilea cel mai sarac stat din UE si a dus la un nivel minim record al monedei nationale.

Aceasta situatie a condus la speculatii ca Basescu, de dreapta, un fost capitan direct la vorba, cunoscut pentru atitutdinea sa combativa, ar putea nominaliza pe altcineva din USL pentru a incerca sa sparga alianta dintre stanga, liberali si conservatori.

Scandalul a ridicat semne de intrebare cu privire la rapiditatea cu care Romania poate incheia intelegerea cu FMI de inlocuire a acordului de 5 milioane de euro care expira la inceputul anului viitor si Ponta va fi nevoit sa echilibreze asta cu relaxarea austeritatii si revigorarea economiei lovite de recesiune.

Ponta le-a spus reporterilor, luni, ca se asteapta ca Guvernul sau sa castige votul Parlamentului vineri, dupa care intentioneaza sa se concentreze pe negocierile cu FMI si aprobarea bugetului pentru 2013.

"Am intrat intr-o perioada de normalitate, ceea ce e ciudat, nu am mai avut parte de asta de ani buni", a spus acesta.

Moneda nationala abia s-a clintit in urma anuntului si costurile de creditare s-au relaxat la 6,24% la creditele pe un an.

Certurile dintre cei doi politicieni au distras atentia de la problemele tarii, unde 3% din cetateni traiesc cu mai putin de 40 de dolari zilnic si unele zone nu au apa potabila si electricitate, sustine sursa citata.

La peste 20 de ani de la caderea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, statul membru UE se afla in urma celorlalte tari membre ale blocului european si ramane afectat de coruptie si crima organizata. Bruxellesul monitorizeaza sistemul de justitie si Romania ramane in afara zonei de libera circulatie Schengen din cauza temerilor cu privire la coruptie.

Basescu si aliatii sai sunt profund nepopulari dupa ce au insistat pe masuri de austeritate incluzand taieri salariale si marirea TVA. Ponta a preluat puterea in mai, dupa ce a rasturnat un guvern legat de Basescu.

Majoritatea detinuta de USL inseamna ca poate face schimbari constitutionale precum limitarea puterilor presedintelui, desi orice astfel de miscare ar avea nevoie de sustinere intr-un referendum national.

Basescu, care nu a dorit sa-l numeasca pe Ponta, a anuntat totusi decizia printr-un comunicat de presa si nu prin obisnuitul discurs. Orice reluare a certei cu Ponta creste riscul de a fi suspendat din nou.

Insa Ponta are de facut un complicat numar de jonglerie. Doreste sa relaxeze austeritatea si sa revitalizeze economia, care va creste doar cu 0,4% anul acesta, insa trebuie sa pastreze de partea sa FMI si sa faca reforme pe termen lung, precum vanzarea companiilor de stat ineficiente.

"Din nefericire, decidentii romani din tot spectrul politic au facut foarte putin pentru a scoate economia Romaniei din criza", spune analistul sef de la Danske Bank, Lars Christensen.

Citeste si:
Adevărata problema a desemnării generalului Ciucă ca premier. „Nu cred că va putea pune nici măcar un singur secretar de stat ales cu mâna sa”
Adevărata problema a desemnării generalului Ciucă ca premier. „Nu cred că va putea pune nici măcar un singur secretar de stat ales cu mâna sa”
Deși am părăsit serviciul militar activ acum 18 ani și deși am fost și înainte de acel serviciu, dar și pe timpul lui și altceva decât doar un simplu ofițer de comandă și de stat...
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Propunerea de guvern minoritar cu ex-ministrul apărării, Ciucă, în frunte, nu e decât încă o nouă tergiversare a soluționării crizei guvernamentale și, implicit, a crizei de stat...
Sursa: Ziare.com