Reuters: Traian Basescu cantareste optiunile pentru functia de premier

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 15:25
5047 citiri
Reuters: Traian Basescu cantareste optiunile pentru functia de premier

Presedintele Traian Basescu isi cantareste, luni, optiunile pe care le are pentru desemnarea unui nou prim-ministru si ar putea incerca sa dezbine alianta de stanga a rivalului sau, Victor Ponta, cu toate ca aceasta a obtinut o victorie electorala rasunatoare.

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminica l-ar putea pune pe Ponta intr-o pozitie puternica in lupta pentru putere cu presedintele de dreapta Traian Basescu, datorita unui sistem electoral care ar putea conferi USL un numar si mai mare de locuri in Parlamentul tarii, informeaza agentia Reuters.

Barroso: Nu va fi greu de lucrat cu Ponta

Romania ramane al doilea cel mai sarac membru al Uniunii Europene, din "al doilea nivel" al Uniunii, fiind impiedicata sa adere la zona Schengen din cauza ingrijorarilor legate de coruptie, in timp ce sistemul sau juridic este subiectul unei monitorizari speciale.

Aflat la Oslo, pentru decernarea premiului Nobel pentru Pace, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca nu va fi nicio dificultate in a lucra cu Victor Ponta.

"Exista ingrijorare exprimata de noi in legatura cu unele decizii luate in Romania, dar cred ca prim-ministrul Victor Ponta a vorbit despre ingrijorarile noastre si si-a aratat angajamentul sa corecteze lucrurile care erau nepotrivite, din punctul nostru de vedere", a spus Barroso.

In ultimele saptamani, "deschisul Basescu" a evitat sa spuna daca il va renumi pe Ponta in functia de premier, afirmand numai ca vizeaza pe cineva care sa actioneze in cel mai bun interes al tarii.

Avand in vedere rezultatul alegerilor de duminica, va fi greu pentru fostul capitan de vas sa numeasca pe altcineva in afara de Ponta, fara sa para ca submineaza Constitutia si statul de drept in sine, care ar putea duce la o noua suspendare din partea USL si o alta situatie de incertitudine.

"Dorinta noastra este sa consideram ca aceasta zi pune capat razboiului civil care a distrus o mare parte din Romania, destine, vieti si sperante", a spus Ponta, duminica seara.

Sistemul electoral care tinde sa favorizeze partidele mari ar putea conferi USL o si mai mare proportie a locurilor in Parlament, iar cu doua treimi din locuri, USL ar putea schimba Constitutia, cum a facut Viktor Orban in Ungaria, noteaza Reuters.

Pe de alta parte, Basescu a spus ca nu il va desemna pe Ponta prim-ministru din nou, dupa tentativa esuata de demitere a USL, din luna iulie. In schimb, presedintele ar putea incerca sa dezbine USL prin nominalizarea altcuiva din alianta social-democratilor si liberalilor.

Din multe puncte de vedere, Romania se afla in urma statelor foste comuniste vecine, precum Ungaria, Polonia si Cehia. Coruptia este frecventa, drumurile si caile ferate sunt invechite, iar tara nu poate furniza servicii de baza precum apa curenta si curent electric tuturor celor 19 milioane de cetateni ai sai, la aproape o jumatate de secol dupa caderea dictaturii lui Nicolae Ceausescu, in 1989, mai noteaza Reuters.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...