Romania nu inseamna numai Basescu si Ponta (Opinii)

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 17:13
2840 citiri
Romania nu inseamna numai Basescu si Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Mai inseamna si un popor de vreo 19 milioane de locuitori si o suprafata de 237.500 de kilometri patrati, o istorie de cateva milenii, o cultura, o civilizatie cam de tot atatea milenii... Va fi fiind ea campanie electorala, dar abandonarea acestora in favoarea celor doi, fie si presedinte si premier, nu se mai intampla in tarile democratice.

Sa nu ne grabim sa-i acuzam numai pe ei de obliterarea spatiului public. Daca functiile ii obliga sa dea comunicate, sa faca anumite conferinte de presa atunci cand sunt evenimente importante, in niciun caz asta nu se intampla in tarile libere si civilizate de mai multe ori pe zi, pe saptamana ori pe luna, ci doar atunci cand este ceva important pentru cetateni.

Sa fie vorba de transparenta?

Nu. Nu e vorba de transparenta din pricina careia, vezi Doamne!, deciziile guvernamentale si prezidentiale sa fie aduse numaidecat la cunostinta populatiei. Tocmai transparenta deciziilor importante lipseste.

Astfel, inca nu avem stiinta despre rezultatele tuturor intalnirilor celor doi la Bruxelles, ci doar despre acelea pe care au vrut sa ni le spuna. In baza caror criterii au facut selectia? Impresia generala, ba si obisnuinta, sunt ca numai si numai in functie de imagine personala sau de faptul ca era prea "groasa" ca sa fie lasata o anume informatie deoparte.

In schimb, avem o spirala a declaratiilor publice pline de naduf si oftica, unele intinse pe ore intregi, caci pana acum nu a ramas niciuna fara replica, incat iti vine pe buze intrebarea: oamenii acestia au un job, au anumite sarcini in fisa postului, sau fisa postului a fost astfel ticluita incat sa fie prezenti zi si noapte in mass-media? Fiindca din acte rezulta ca primesc totusi lunar un salariu, cica si in perioada de suspendare.

"Chestiuni arzatoare la ordinea zilei"?

Sa numim situatiile presante, problemele "arzatoare" ale statului care l-au determinat pe presedinte sa iasa la rampa cu discursuri de zeci de minute zilele trecute: "toata lumea astepta sa spun veto si ma intrebau (sic!) daca ne-am hotarat sa iesim din UE", "domnul Antonescu a dat al optmiileasaptesutenouazecisitreilea avertisment, dupa care a cazut pe spate si a adormit", ca Ponta e mincinos si seamana cu Ceausescu, ca sa nu-l implice nu stiu cine in campanie ca iese si el la atac. Care sa fie importanta lor pentru Romania?

A primit raspunsurile cuvenite, dupa principiul, "Tel maitre, tel valet" (asa stapan, asa valet - n.red.), iar a doua zi sarabanda declaratiilor continua la B1 TV, pe exact aceeasi lungime de unda: "nu trebuie sa inghiti porci. O broscuta mai merge, da' un porc e greu de inghitit".

Apoi rezolva o problema "stringenta" de stat de drept: "Victor Ponta e ca un pisicut. El e mitoman, e bolnav din punctul asta de vedere, cum e Crin Antonescu bolnav de somn". Nu numai ca e bolnav, dar "Antonescu are busola pierduta si o data cu pierderea busolei a pierdut si orice sansa de a fi presedintele Romaniei". Pe ce se bazeaza previziunea?

Si-a schimbat jobul presedintele si a uitat sa ne anunte ca s-a angajat comentator de presa si oracol public la emisiunea dlui Turcescu? Fireste, niciuna dintre afirmatiile presedintelui nu va ramane fara replici din partea challengerilor de mai sus, asa cum nu va ramane neintoarsa pe toate fetele in studiourile tuturor televiziunilor romanesti si in cele cateva jurnale scrise care mai apar, constituind prilej de amare reflectii ale jurnalistilor straini si ale observatorilor independenti.

Si nu de azi, de ieri

Din pacate lucrurile acestea nu se intampla de azi de ieri, ci de 23 ani, dar mai fatarnice ca acum, niciodata. Iar motivele nici nu mai trebuie enumerate: toate vin pe un fond continuu de criza economica asociat de ani buni cu o criza politica fara nicio posibilitate de rezolvare, saracie lucie la peste 41% din populatie, educatie si sanatate inca neasezate pe drumul cel bun, relatii internationale si conjunctura putin sau deloc favorabile Romaniei, unitate nationala uitata dincolo de sarma ghimpata ramasa dupa tancurile sovietice, un stat de drept reformat doar pe hartie...

Plus o campanie electorala de vorbe goale si mestesugite, atacuri grotesti impotriva celorlalti, dosare penale si multe, multe gogosi la televizor, iar pe ulitele satelor si pe strazile cartierelor gri muncitoresti, doar pustietate, gunoaie nematurate, frunze putrede ale unei toamne secetoase si tot atata tristete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Basescu Ponta jigniri, #Basescu porc Ponta, #Ponta pisic Basescu, #Basescu Antonescu somn , #Victor Ponta