Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania, sub stigmatul loviturii de stat (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 26 Februarie 2013, ora 21:19
7171 citiri
Romania, sub stigmatul loviturii de stat (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Dupa toate semnele si semnalele, devine tot mai sigur ca Romania nu va iesi in curand de sub stigmatul loviturii de stat care a avut loc in vara lui 2012.

Dincolo de raportul MCV, de acuzatiile constante ale lui Traian Basescu la adresa noii Puteri, de propaganda unor europarlamentari pedelisti la nivelul UE si de interesele politice ale catorva lideri europeni, s-a mai mai intamplat ceva care ar trebui sa dea de gandit mai ales guvernantilor din USL.

Vizita baronesei Emma Nicholson, in penitenciar, la detinutul Adrian Nastase a scos la iveala cateva noutati despre mecanismele prin care unii lideri din Europa au ajuns la o concluzie in legatura cu suspendarea lui Traian Basescu din vara anului trecut.

"Cred ca a fost lipsit de intelepciune sa incercati sa nu se tina cont de Constitutie. Asta s-a intamplat. Daca presedintele a fost ales, fie ca este bun sau mai putin bun, presedintele a fost ales, oamenii l-au ales pe acest presedinte. Si a fost ales pentru prima perioada, asa cum dicteaza Constitutia", a declarat baroneasa Emma Nicholson, fostul raportor al Parlamentului European pentru Romania, la Antena 3.

A fost un moment de o ironie rara ca invitatul - declarata "prietena" lui Adrian Nastase - de la care te-ai asteptat, dupa vizita in penitenciar, sa atace direct "sistemul ticalosit" patronat de presedinte - sa declare ca suspendarea a fost in intregime un act lipsit de intelepciune, pentru ca gestul in sine nu tinea cont de Constitutie.

Ca si Traian Basescu - care in vara povestea cum o informase pe Angela Merkel ca procedura de suspendare nu era prevazuta in Constitutie - probabil ca nici baroneasa Nicholson nu isi imagineaza ca indepartarea presedintelui din functie ar putea fi prevazuta in Constitutie.

In cazul asta, daca si prietenii lui Nastase au ramas cu credinta ca Guvernul USL nu a tinut cont de Constitutie, in lipsa sa de intelepciune, atunci la ce ar fi trebuit sa ne asteptam din partea prietenilor lui Traian Basescu si ai Monicai Macovei - Barroso, Merkel si Reding?

Declaratia Emmei Nicholson e cu atat mai importanta cu cat nu vine din tabara "amicilor" recunoscuti ai presedintelui.

Dupa cum am vazut in raportul MCV, liderii Uniunii Europene inca mai judeca politica si administratia de la Bucuresti exclusiv in cheia: lovitura de stat versus statul de drept, care a fost restabilit, dar mai trebuie facute eforturi pentru a-l consolida. O premisa extrem de grava si care nu poate fi decat ori adevarata, ori falsa.

In cazul in care ea ar fi adevarata, Puterea de la Bucuresti se afla in ilegalitate; iar daca e falsa, cei care continua sa o propage in exterior sunt vinovati si trebuie sa plateasca.

Invatati cu o viata linistita si cu un ritm al evenimentelor care sa nu depaseasca o anumita cadenta, e de inteles cum rapiditatea desfasurarii procedurilor de suspendare din vara, balbaielile legislative si jocul la doua capete facut de unele institutii - astazi scindate intre adevarate grupari politice (vezi mai ales uriasul scandal care zguduie CSM) - au bagat spaima in finii democrati ai Europei. Asta se poate intelege.

E mai greu sa accepti insa astfel de idei din partea celor de acasa, care stiu prea bine legile, institutiile, politicile si rezultatele lor si oamenii care le conduc.

Si tocmai din aceasta cauza, e si mai greu de inteles cum inca lovitura de stat rezista si nu se da batuta. Nici dintr-o parte, nici din cealalta.

Presedintele profita de efectele ei, chiar si dupa ce l-a reinstalat in functie, in timp ce Guvernul se lupta cu stigmatul pe care lovitura il imprastie asupra intregii tari. Inchiderea acestui dosar este responsabilitatea Guvernului.

In ultima scrisoare catre Crin Antonescu si Victor Ponta, Traian Basescu face un nou "apel catre Guvern pentru obtinerea unor rezultate concrete in ceea ce priveste restabilirea respectului fata de statul de drept si independenta sistemului judiciar".

Daca Ponta nu se va grabi sa castige de partea sa liderii europeni, in curand aceste cuvinte diluate din lovitura de stat vor deveni din nou actuale, direct proportional cu inrautatirea imaginii Executivului si a situatiei generale in tara. Iar atunci nu va mai avea de partea sa sustinerea populara. Va fi momentul in care in care lovitura isi va schimva sensul si va face noi victime.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Emma Nicholson suspendare Traian Basescu, #Romania lovitura de stat 2012, #Romania raport MCV justitie , #Victor Ponta