Scandalul Lucian Duta nu-i bila neagra pentru Basescu. E pentru Ponta! (Opinii)

Luni, 17 Iunie 2013, ora 22:20
2220 citiri
Scandalul Lucian Duta nu-i bila neagra pentru Basescu. E pentru Ponta! (Opinii)
Foto: Romania Libera

Cazul doctorului Lucian Duta, care a facut ocolul tarii timp de cateva zile, s-a incheiat prin anularea respectivei numiri, care nici nu apucase de altfel sa fie publicata in Monitorul Oficial. In schimb, ecourile televizate inca mai bantuie.

Felul cum, atat Antena Felix, cat si Antena Ghita aratau cu degetul direct spre presedinte confirma inca o data ca, atunci cand vanatul apare in vizorul armei cu luneta, datoria tonomatului este sa traga imediat, iar informatia s-o verifice mai apoi.

Ciocu' jos!

Dupa ce scandalul a luat proportii nationale, punand pe pozitie de razboi conducerea USL, a CNAS si Antenele de tot felul, uriasul balon a fost spart cu un ac, la revenirea presedintelui de la Bratislava: numirea o facuse si o semnase un consilier, iar Presedintia a reparat gafa.

Ai zice ca s-a terminat. Ei, as! Abia acum incep controversele. Abia acum observa pana si copiii ca, in timp ce presedinele il arunca peste bord pe Duta, un simplu banuit, nu inculpat si nici invinuit sau macar urmarit, premierul ocroteste la sanul lui Avram atat un inculpat, cat si un invinuit, sub pretextul prezumtiei.

Sa fim seriosi. Prezumtii are si Duta, cu carul. Practica arata ca, in baza prezumtiei, nu poate fi nimeni arestat sau incarcerat, dar poate fi tocat marunt numai de USL si de Antenele ei. Fireste, in functie de cine sunt cei aflati in obiectiv, Antenele pot deveni pentru unii muma si pentru altii Gadea.

Prezumtia nu inlocuieste musca de pe cacuiula si nici obligatia sa pui ciocu' jos, cand e cazul - cum spunea candva Serban Mihailescu, un ilustru prezumat, ulterior condamnat.

Lectia presedintiei bate insa asa de bine saua ca sa priceapa iapa, incat nici daca acest scenariu ar fi fost anume regizat nu-si nimerea asa bine tinta numita Ponta, cel care adaposteste in guvern doua prezumtii de mai mare dragul, ca sa nu zic de mai mare Dragnea.

Dar cine bate saua n-o face atat pentru Dragnea, cat ca sa priceapa Fenechiu, omul in cazul caruia premierul a si inceput sa bata in retragere, potrivit spuselor domnului Basescu la TV.

Acest Relu Fenechiu pare captusit cu prezumtie, dar este si doldora cu matrapazlacuri banuite, pe care opinia publica le cam stie. Iata ce se poate citi pe Internet la o simpla cautare, pe Wikipedia:

"Relu Fenechiu este acuzat de DNA ca a vandut, in perioada 2002-2004, catre Electrica Moldova, transformatoare vechi in locul unora noi. Trei societati unde Fenechiu apare ca actionar semnificativ au vandut transformatoare vechi la Electrica Moldova contra unor sume ce totalizeaza 2,8 milioane de euro. In calitate de membru titular al Adunarii Parlamentare a CE din partea delegatiei Romaniei, s-a remarcat printr-o lipsa de preocupare si neglijenta pentru soarta romanilor din afara granitelor".

Prezumtia e una, perceptia in public e alta, dar istoria arata ca pe diferitii conducatori mari si mici i-a daramat mai rar justitia si mult mai des opinia publica.

Inventarul de pe Internet

Controversele privindu-l pe Liviu Dragnea sunt mai multe si mai nuantate. Cea care bate la ochi este invinuirea legata de fals la referendum, dar acelasi portal de pe Internet spune ca opinia publica este demult cu ochii pe el. Citez, rezumand:

"Acuzat initial de catre DNA ca ar fi falsificat documente, pentru accesarea fondurilor UE privind un nou punct de frontiera cu Bulgaria, ulterior acuzatiile au fost abandonate, fara explicatii. Cand era presedinte al consiliului judetean, in 2001, s-a facut o privatizare, la pret foarte scazut. Licitatia a castigat-o soferul personal a lui Dragnea, care s-a ales cu numeroase contracte de achizitii publice pentru construirea de drumuri, unele supraevaluate. In 2004, el a mai fost acuzat ca ar fi participat la cumpararea unui hotel de 800 de milioane de lei, revanzandu-l cu 40.000 milioane de lei".

In toate acestea, Dragnea nu este nici acuzat, nici invinuit, nici urmarit, dar opinia publica il percepe ca amestecat in matrapazlacuri culminate cu un dosar aflat la procuratura, cel cu referendumul, care pare uitat de cand Ponta a ajuns sa nu mai influenteze justita.

Ca urmare, degeaba s-a bucurat premierul cand a crezut ca presedintele a sfeclit-o cu Lucian Duta, fara sa presimta mustele de pe propria caciula, acesti Fenechiu si Dragnea, parca anume facuti sa priceapa in sfarsit iapa ce nu pricepuse pana acum Ponta. Ca de la Antonescu n-am pretentii.

Dar am de la presedinte, care a lasat telespectatorii cu ochii in soare, cu privire la acel consilier vinovat pentru o gafa cat roata carului, despre care nu stim nici astazi daca a patit ceva, daca a lasat ciocu' jos sau a ramas tabula rasa - prietenii stiu de ce.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#Lucian Duta Basescu Ponta, #scandal Lucian Duta doctor , #Victor Ponta