Si cu Miscarea in Rai si cu coabitarea in pod (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Iulie 2013, ora 23:31
3810 citiri
Si cu Miscarea in Rai si cu coabitarea in pod (Opinii)
Foto: Facebook / Traian Basescu

Devine tot mai clar ca armonia dintre palate a inceput sa se topeasca, iar Victor Ponta pare luat prin surprindere de aceasta evolutie.

Atacurile de dupa vizita din China au fost urmate de sahul de la Ministerul Transporturilor. Este evident ca ultimul lucru pe care si-l doreste premierul este sa fie ministrul interimar care semneaza contractul de privatizare a CFR Marfa, o adevarata bomba din foarte multe puncte de vedere, in primul rand sociala.

Interesant este ca Victor Ponta a fost anuntat de intentia presedintelui prin Crin Antonescu, chemat la Cotroceni ca sa discute despre portofoliul de la Transporturi.

Adrian Nastase are dreptate cand spune ca aceasta convocare nu este justificata in niciun fel. Antonescu nu a fost chemat la Cotroceni la desemnarea noului ministru al Justitiei, de exemplu.

In plus, Traian Basescu a tot spus de-a lungul timpului ca relatia sa institutionala este cu premierul si nu are nimic de discutat cu presedintele PNL.

Ca sa-i explice totusi gestul sau lui Victor Ponta, Traian Basescu a postat pe Facebook poze cu un pisic in brate, trimitere transparenta la vremurile cand actualul premier era "pisicutul", adica la vremurile de lupta apriga intre palate.

Traian Basescu stie ca joaca periculos dezgropand securea razboiului, adica incalcand coabitarea ceruta imperativ de la Bruxelles. Daca o face, e clar ca are un obiectiv mai arzator decat multumirea Bruxelles-ului. Si acesta este Miscarea Populara.

Lui Traian Basesu i-a devenit probabil clar ca noua sa constructie politica nu prea reuseste sa ia viteza. E clar ca partidul are o problema de fond greu de depasit si usor de anticipat dintr-un bun inceput - lipsa unui lider care sa o coaguleze si sa o tracteze, care sa capitalizeze erorile lui Victor Ponta si sa se prezinte ca autentica alternativa.

In schimb, MP nici nu s-a lansat, ca in interior au inceput confruntarile interne, intre ideologii partidului, fiecare cu programul sau politic. Eugen Tomac poate fi un lider de viitor, dar deocamdata este departe de anvergura necesara pentru a crea un partid cu sanse reale pe termen scurt.

Graba e destul de mare, pentru ca partidul trebuie lansat pana in toamna, pentru a putea avea candidat la europarlamentare, adica pentru a participa la prima confruntare electorala serioasa a anului viitor.

In plus, intrarea lui Catalin Predoiu in PDL si desemnarea sa in pozitia de premier din umbra ar putea sa-i destepte pe democrat-liberali si sa-i readuca in pozitia de principal partid al Opozitiei.

Daca Predoiu reuseste sa aduca in toamna un guvern din umbra credibil cu un proiect solid, lovitura ar fi nu numai pentru Victor Ponta, ci si pentru Miscarea Populara.

Jucand la limita Constitutiei, presedintele isi asuma rolul de lider al Miscarii Populare, insa din aceasta postura coabitarea devine o mare problema majora de coerenta. Nu poti tracta un partid pe care vrei sa il lansezi ca pe varful de lance al Opozitiei, in timp ce coabitezi cu Victor Ponta.

Asa ca Traian Basescu sacrifica acum coabitarea, pentru a lansa Miscarea Populara, inainte ca PDL sa se relanseze in Opozitie. Facand un pas inapoi si privind imaginea de ansamblu, nu ar fi exclus cu totul nici varianta in care Victor Ponta sa fi consimtit la acest scenariu, pentru a avea in Miscarea Populara un inlocuitor pentru PNL.

Dar riscul de imagine si electoral al privatizarii CFR este totusi prea mare pentru a merita si ma indoiesc ca Victor Ponta si l-a asumat de buna voie.

Citește și:
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Parlamentarii români câștigă lună de lună aproximativ 10.000 de euro sub formă de indemnizație și sume forfetare. Conform unor calcule realizate de Ziare.com, pe cap de locuitor, țara...
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...