Tandemul Basescu - Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 16 Martie 2014, ora 08:28
5462 citiri
Tandemul Basescu - Ponta (Opinii)

Ne adancim in monopolul unei paradigme politice periculoase, cu efecte letale pentru anul electoral 2014 si, de aici, pentru viitorul pe termen cel putin mediu al Romaniei. Conflictul presedinte - premier a ocupat intreaga scena politica, iar cei doi actori principali fac un joc in doi extrem de profitabil pentru amandoi.

Schimbul de replici intre Traian Basescu si Victor Ponta face practic actualitatea. Cei doi par a-si servi reciproc mingi in care sa loveasca cu toata puterea spre deliciul electoratului tinta al fiecaruia.

Si cel mai interesant este ca aceste electorate tinta nu sunt, de fapt, concurente, nu se interesecteaza, trebuie doar intretinute si mobilizate. Cum nici cei doi nu concureza pentru aceeasi pozitie, ci pentru pozitii complementare. De aceea si sunt atat de avantajati sa se potenteze reciproc si sa se excluda din joc, unul cu ajutorul celuilalt, orice concurent pentru propria pozitie.

Probabil, Victor Ponta vrea sa capteze intregul electorat antibasist al USL. Cred ca stie ca are sanse minime sa scape de riscanta candidatura la presedintie si mobilizarea in spatele sau a acestui electorat este o cheie a viitoarelor alegeri. Crin Antonescu a fost impins, mediatic, in zona coabitarii mascate, a tradarii, iar asa ca premierul incearca sa se acrediteze ca singurul adversar inversunat al zonei prezidentiala. Retoric, desigur.

De cealalta parte, Traian Basescu a intrat din toate puterile in campania prezidentiala. Iesirile sale publice nu mai sunt, asa cum cred ca ar fi normal, momente exceptionale in care cel mai inalt demnitar al statului se adreseaza poporului pe chestiuni vitale. Aproape ca ne intoarcem la bancul cu conserva. Nu numai daca deschizi televizorul, ci si daca deschizi o conserva in jurul orei 18:00 te poti intreba daca din ea nu o sa iasa Traian Basescu, ca sa-l faca pe Ponta mincinos, plagiator, corupt.

Beneficiind de vizibilitatea functiei, presedintele isi consolideaza pozitia de lider al Opozitiei, atat in perspectiva apropiata a alegerilor europarlamentare, pentru ca PMP sa obtina un scor cat mai bun (sustinere pe care nici macar nu o ascunde), cat si in perspectiva ceva mai indepartata a perioadei de dupa incheierea mandatului.

Traian Basescu are experienta acestei strategii de personificare totala a luptei politice. De fiecare data si-a ales un adversar major din cealalta parte a scenei, la care sa se raporteze, incepand cu Adrian Nastase. Acum e Victor Ponta. Creeaza antiteza, reduce jocul politic la ea si isi consolideaza astfel pozitia, captand intreg electoratul care detesta actuala guvernare, simbolizata de Victor Ponta.

Pentru prezidentiale, Traian Basescu nu pare a fi ales un succesor si nici nu stiu daca vrea sa aiba unul, pentru ca asta ar presupune sa cedeze macar pana la prezidentiale locul intai pe scena Opozitiei, ceea ce nu stiu daca ar fi dispus sa accepte. Ori un candidat sub sceptrul sau, ca Emil Boc, ori nimic. Pentru ca si dupa 2015 va avea nevoie de un adversar, ba chiar mai mult decat acum, pentru ca atunci va fi reintrat oficial in joc.

Cuvintele sunt atat de dure, ritmul jocului atat de intens, firul epic atat de sinuos, incat incoerentele ambilor trec in planul doi.

Presedintele il acuza pe premier de minciuna patologica, apoi il crede pe cuvant. Ii cere sa vina la reinvestire, renunta fara explicatii. Cere nou program de guvernare, apoi se multumeste cu un program - compunere. Refuza legea energiei, apoi o promulga brusc. Refuza luni de zile memorandumul cu FMI, apoi il semneaza la fel de brusc. Invoca cel putin doua neconstitutionalitati majore, in cazul noului program de guvernare si al legii energiei, dar nu mai asteapta verdictul CCR si le accepta pe amandoua.

Victor Ponta scoate fum pe nari, dar se duce constiincios la Cotroceni, discuta, pana la urma se intelege, mai se face ca cedeaza, mai da un ultimatum cu succes.

Daca facem un pas inapoi, aproape ca vedem o perfecta coordonare in care fiecare dintre cei doi il ajuta pe celalalt sa se aseze in postura care ii convine cel mai mult: Traian Basescu - marele luptator din Opozitie, Victor Ponta - marele pacifist de la putere. Ce bine ne-ntelegem noi, parca am fi unul singur, nu doi!, zice un vechi cantec romanesc.

Spuneam ca reducerea scenei politice la acest joc in doi este extrem de periculoasa. Mentinerea in paradigma pro sau antiBasescu, deja consumata in 10 ani fara vreun bilant spectaculos, este ca o perdea de fum pentru adevaratele teme ale Romaniei, blocheaza aparitia oricarei alte optiuni si in stanga si in dreapta, complet ecranata de personalitatile celor doi, accentueaza o polarizare fara miza strict in jurul unor persoane si indeparteaza si mai mult de politica electoratul nehotarat, obosit si scarbit.

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: Ziare.com