Taxele locale, o noua batalie intre Guvern si Presedintie - Vezi reactia lui Basescu

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 12:49
3288 citiri
Taxele locale, o noua batalie intre Guvern si Presedintie - Vezi reactia lui Basescu

Noul motiv pentru declaratii contradictorii intre Presedintite si Guvern a devenit modificarea Codului fiscal in legatura cu taxele si impozitele locale in 2013.

Astfel, biroul de presa al Executivului a anuntat, luni, ca nu a dat ordonanta referitoare la acest aspect din cauza presedintelui Traian Basescu.

Guvernul il linisteste pe Boc: OUG privind taxele locale va fi adoptata in cateva zile

Seful statului trebuia sa promulge legea referitoare la abilitatea Guvernului de a emite ordonante pe durata vacantei parlamentare, pentru ca Victor Ponta sa aprobe modificarea Codului fiscal, astfel incat autoritatile locale sa poata decide daca vor majora sau nu taxele si impozitele locale.

Guvernul a precizat, in informarea remisa presei, ca presedintele a promulgat legea respectiva abia in 4 ianuarie, dupa terminarea sedintei, astfel ca Executivul nu a putut aproba atunci noua lege.

Insa, potrivit Administratiei Prezidentiale, Traian Basescu a promulgat legea pe 3 ianuarie.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante a fost primita de Administratia Prezidentiala in data de 24 decembrie 2012. Presedintele Romaniei, conform Articolului 77 din Constitutia Romaniei, are la dispozitie 20 de zile pentru analiza si promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, in aceasta perioada, Departamentul Constitutional-Legislativ al Administratiei Prezidentiale a avut la dispozitie doar doua zile pentru a realiza aceasta analiza).

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a promulgat legea in data de 3 ianuarie 2013, zi in care l-a si informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta.

De altfel, Administratia Prezidentiala a comunicat public, in dimineata zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", a precizat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui.

In plus, acesta a atentionat Guvernul "sa se mentina in limita declaratiilor decente" si sa nu arunce vinovatia "pe terte institutii sau persoane" pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor si impozitelor locale.

"De asemenea, Administratia Prezidentiala mentioneaza ca respecta cu maxima rigurozitate procedurile si prevederile constitutionale si ca acestea nu vor fi incalcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaratii sau comunicate de presa", se mai arata in comunicatul institutiei.

Legea referitoare la abilitatea Guvernului de a emite Ordonante pe durata vacantei parlamentare a fost publicata in Monitorul Oficial pe 4 ianuarie, iar potrivit Guvernului, aceasta intra in vigoare la 3 zile dupa aceasta data, adica luni.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Basescu Ponta taxe impozite locale, #razboi Basescu Ponta taxe, #Basescu Ponta taxe , #Victor Ponta