Traian Basescu a dat semnalul luptei in USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 15:05
13765 citiri
Traian Basescu a dat semnalul luptei in USL (Opinii)

Stilistica declaratiilor facute de Traian Basescu in interviul de marti seara este cel putin regretabila, daca nu chiar inacceptabila.

Indiferent de nivelul foarte scazut al adversarilor, indiferent cate injurii a incasat el insusi, un presedinte nu are voie sa coboare discursul sau la nivelul psihiatriei, al zoologicului, al agresivitatii extreme. Este un tip de discurs cu care Traian Basescu a reusit candva minuni electorale, dar care intre timp s-a uzat si sa oboseasca si sa enerveze electoratul. Nu intamplator, presedintele a inceput sa urce usor in sondaje in perioada de indelungata tacere.

Dar, chiar daca nu mai aduce puncte, dimpotriva, costa electoral, Traian Basescu si-a impachetat mesajul in aceasta forma agresiva si injurioasa pentru ca ea atrage atentia si nu poate trece neobservata. Iar mesajul a fost foarte clar: cu niciun pret, in nicio circumstanta Victor Ponta nu va primi din mana lui un nou mandat de premier. Ca sa fie sigur ca mesajul va fi bine inteles, Traian Basescu nu a mai lasat nicio portita coabitarii, lansand impotriva lui Victor Ponta tirul devastator si demolator.

De ce a facut-o acum? Putea sa nu-l desemneze fara sa anunte acest lucru aproape explicit, in termeni de o duritate extrema. Mi-e greu sa cred ca Traian Basescu mai spera cu adevarat sa traga USL sub 50%. Si in niciun caz in felul acesta care da apa adeversarilor sai. Mai degraba cred ca presedintele a dat semnalul de incepere a bataliei interne in USL pentru functia de premier. Iar pentru acest semnal avea nevoie de o iesire socanta si fara echivoc.

Traian Basecu a exclus ipoteza unui premier independent, din pacate, intr-adevar imposibila in Romania, dupa cum a aratat experienta guvernului MRU. Va fi asadar un premier politic. In acelasi timp, Traian Basescu nu a lasat nicio clipa sa se inteleaga ca se va opune votului popular si va incerca sa forteze desemnarea unui premier din PDL. Nici nu a mai invocat, de altfel, argumentul folosit cu alte ocazii, cum ca in Constitutie nu se vorbeste despre aliante care castiga majoritatea, ci despre partide, asa ca domnia sa nu ar vorbi decat cu partidele.

Este clar ca daca ar incerca o eludare a vointei populare, Traian Basescu ar pierde sprijinul european, lucru pe care nu si-l permite. Si atunci este foarte probabil, dupa cum am mai anticipat, ca presedintele sa propuna un alt premier, tot din interiorul USL. Unul nu numai responsabil, dar si proeuropean, dupa cum a subliniat Traian Basescu punand degetul pe cea mai mare vulnerabilitate a lui Victor Ponta. Pisica sau porc, actualul premier are o problema mai mare decat Traian Basescu si ea este la Bruxelles.

Isi imagineaza cumva Victor Ponta ca poate fi o solutie dezirabila pentru CE in conditiile in care conduce un cabinet cu 4 ministri incompatibili si inca unul la un pas de un dosar penal pentru mita? In conditiile in care nu pierde nicio ocazie sa lanseze atacuri furibunde impotriva DNA si ANI?

In conditiile in care a propus cu gura lui subordonarea CSM fata de Parlament si posibilitatea Parlamentului de a infirma deciziile CCR prin vot politic? In conditiile in care agita dreptul de veto al Romaniei ca pe o sabie de lemn, deloc periculoasa, dar extrem de enervanta? In condtiile in care este plagiator dovedit, dar nepedepsit?

Sa fim seriosi! Domnul Ponta, cu aceasta atitudine, nu poate fi acceptat la Bruxelles si sunt convinsa ca Traian Basescu va avea tot sprijinul european, explicit sau implicit, pentru a face o alta alegere tot din cadrul formatiunii castigatoare. Iar daca USL ar incerca sa forteze suspendarea presedintelui pentru exercitarea unei prerogative constitutionale cu respectarea rezultatului votului popular, probabil ca reactia externa ar fi chiar mai aspra decat in vara. Iar USL stie bine ca daca taie puntile cu UE, Romania nu se mai poate autofinanta si falimentul este la un pas.

In plus, presedintele are un instrument important - dizolvarea parlamentului daca acesta respinge doua guverne consecutive. Ma intreb cati parlamentari sunt dispusi sa riste intrarea intr-un joc "suspendare vs dizolvare", stiind ca de aceasta data se joaca si mandatul lor pe masa, un mandat de-abia capatat cu eforturi pe care numai stenogramele DNA il redau la justa dimensiune inclusiv penala. Traian Basescu a avut grija sa sublineze ca e nevoie de un premier care sa aiba sustinerea parlamentarilor, deci nu va opta pentru o solutie indezirabila pentru partidele din USL.

Nu stiu cati dintre social democrati, ca sa nu mai vorbim despre liberali, vor fi dispusi sa riste totul pentru Victor Ponta daca li se va oferi posibilitatea sa ajunga la putere cu alt premier, rapid, fara spasme si riscuri. Asa ca Traian Basescu nu a facut decat sa laseze competitia dintre grupurile din USL. O competitie foarte interesanta cu rezultate imprevizibile.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...