Traian Basescu, fara optiuni (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 14:02
10727 citiri
Traian Basescu, fara optiuni (Opinii)
Foto: presidency.ro

Daca USL ar fi avut o majoritate in plaja lui 50%, Traian Basescu mai putea desemna, intr-o prima faza, un alt premier decat Victor Ponta, tot din cadrul Uniunii, cu care sa incerce sa sparga unitatea acesteia si sa alcatuiasca din bucatile desprinse +ARD+minoritati+UDMR+PP-DD o majoritate macar la limita, in speranta ca ea se va mari pe masura ce fluxul traseistilor va creste. Cam ca in 2009.

Nu e cazul. USL are peste doua treimi dintre parlamentari, UDMR zgarie la usa, pe care Victor Ponta este gata sa i-o deschida, macar pentru un sprijin parlamentar, daca nu chiar pentru guvernare, si exista informatii ca vreo 50 de PPDD-isti si PDL-isti isi negociaza trecerea in barca Puterii.

Majoritatea e strivitoare si se anunta si mai strivitoare. E prea mult de dislocat de la USL si cu prea putine argumente.

Nu vad politicianul USL cu oarecare greutate care sa-si asume infruntarea ei si incercarea imposibila in conditiile date de a crea o alta. Efectul psihologic al unei asemenea majoritati mamut este strivitor exact ca dimensiunile ei.

Daca varianta Mircea Geoana nu este ceea ce cred eu, adica o petarda, o astfel de optiune nu poate fi decat masura disperarii unui presedinte care sa-si fi pierdut nu numai busola, ci si simtul ridicolului.

Mai degraba cred ca Mircea Geoana a incercat pe cont propriu marea cu degetul, dandu-i lui Victor Ponta ocazia unei facile demonstratii de forta.

Dar si sa gaseasca premierul adecvat, nu cred ca exista vreo sansa ca el sa ajunga macar la votul din Parlament inainte ca Traian Basescu sa fie suspendat. Premierul desemnat are intr-adevar obligatia sa prezinte in Parlament lista Cabinetului si programul de guvernare in termen de 10 zile de la primirea mandatului, dar Parlamentul nu are niciun termen limita in care sa le supuna la vot.

Va aduceti probabil aminte ca Guvernul Liviu Negoita a fost amanat sine die in timpul crizei politice de la sfarsitul lui 2009. Si cum presedintii celor doua Camere vor fi de la USL, iar birourile permanente vor fi dominate copios de USL nu e nicio sansa ca o propunere contrara vointei conducerii USL sa ajunga pe ordinea de zi, cu atat mai mult daca ar exista cel mai mic risc sa aiba succes.

In 2009, Parlamentul l-a pus la sertar pe Liviu Negoita, insa nu avea cum sa suspende un presedinte in ultimele zile de mandat. Acum insa poate. Si o va face rapid. Daca forteaza desemnarea unui alt premier in afara de Victor Ponta, Traian Basescu nu poate evita suspendarea.

Iar ceva mai rau nu cred ca se poate. Pentru ca, odata Crin Antonescu instalat la Cotroceni, nu numai ca il va desemna pe Victor Ponta premier, ci va instala la sefiile Parchetelor caricaturile respinse de CSM.

Ministrul Justitiei nu a inaintat inca propunerile catre presedinte, pentru ca Traian Basescu sa nu aiba timp sa le respinga inainte de clarificarea situatiei viitorului guvern. Si daca aceastea vor fi transate de Crin Antonescu, Traian Basescu poate reveni la Palatul Cotroceni pe post de floare in glastra pentru a nu va mai conta catusi de putin.

In plus, toate acestea ar genera inevitabil o noua criza politica, dar de aceasta data in plina iarna, fara sa avem buget pe anul viitor, cu FMI-ul la usa, cu investitorii deja sceptici, adica intr-un moment cum nu se poate mai prost. In plus, nu cred ca Traian Basescu se poate astepta de aceasta data la sprijin occidental cat timp ar fi in pozitia celui care refuza premierul fortei politice care a castigat strivitor alegerile.

Sa nu ne ascundem dupa degete. Cine a votat pentru USL a votat implicit si pentru Victor Ponta - premier, aceasta fiind poate principala tema de campanie. Una peste alta, nu cred ca Traian Basescu este dispus sa piarda tot fara nicio sansa de castiga ceva.

Asa ca va fi cel mai probabil nevoit sa il desemneze pe Victor Ponta premier, adica sa inghita porcul pana la ultima inghititura. In felul acesta si-ar pastra macar prerogativele pe care inca le are in domeniul cheie al Justitiei si va putea sa apere macar acest domeniu pana la finalul mandatului sau.

Si in zona aceasta va avea cu siguranta tot suportul liderilor occidentali, la fel ca in vara. De altfel, este de asteptat ca Victor Ponta sa primeasca si de la Washington, si de la Bruxelles o noua lista de obiective in functie de a carei respectare sa vina sau nu banii. Iar fara ei, Romania nu are nicio sansa sa se autofinanteze, iar incetarea platilor ar fi o chestiune de luni.

Ceea ce poate face si se pare ca si face Traian Basescu este sa intinda procedura la maximum pentru a da timp USL sa intre in tensiuni din ce in ce mai mari. Povestea cu cooptarea UDMR a fost doar inceputul, dar unul foarte sugestiv pentru lupta pentru suprematie care se da in USL.

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...