Traian Basescu, "poker face" in Europa (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 19:00
5906 citiri
Traian Basescu, "poker face" in Europa (Opinii)

Multe a spus Traian Basescu la viata lui, dar sarabanda ultimelor iesiri intrece toate gafele de pana acum. Nu e mai putin ciudata nici coincidenta momentului ales de presedinte sa inceapa sa vorbeasca, dupa ce a tacut mai bine de doua luni chitic de la momentul revenirii la Cotroceni.

Ca si cum gravitatea problemelor pe care doar grairea prezidentiala le-ar putea elucida, datorita gratiei emitentului lor, s-a bulucit acum exact in campania electorala.

Rostirea aproape permanenta a presedintelui, zi de zi la ore fixe, tradeaza in sine o implicare in campania electorala. In ciuda incercarii transmiterii unor mesaje neutre politic, atitudinea lui Traian Basescu si bascalia desantata la adresa premierului reprezinta de fapt sfidarea pe fata atat a spiritului Constitutiei cat si a vointei majoritatii romanilor, asa cum a fost ea exprimata la referendumul pentru demitere, cand 7,4 milioane i-au spus adio. 88% dintre cei 8,5 milioane de votanti. O fi putin?

Pana la urma nici nu conteaza, Traian Basescu stie prea bine ca iesind zi de zi la pupitru si lovind in Guvernul USL, facand misto de Victor Ponta si/sau Crin Antonescu, ironizand planurile si ideile lor si bagatelizand fara exceptie toate propunerile venite din partea lor, el nu face decat sa distruga treptat, consecvent si mai mult din cota de incredere in ARD-PDL. Lovind zi de zi in USL, presedintele nu face decat sa-i puna la pamant pe toti cei care inca isi mai pun sperantele in el.

Ca Traian Basescu si-a batut joc de Ponta in cel mai ordinar mod cu putinta, e dincolo de orice dubiu. Pana sa ajunga la prezentarea argumentelor, sau mai degraba a lipsei lor, in problema nemanifestarii dreptului de veto in Consiliul European, daca bugetul Romaniei va fi afectat, Traian Basescu si-a pregatit raspunsul desfiintandu-l pe Ponta, ca si cum l-ar fi luat in bascalie pe ultimul purtator de cuvant al unui partid neparlamentar. Iar aceasta bascalie gratuita nu are sens decat daca vrei ca ea sa se extinda asupra ceea ce stii foarte bine ca va atinge si distruge - ARD-PDL.

Singura intrebare care mai are sens in punctul asta este ce ar putea urmari prin acest joc aparent neutru si dezinteresat, insa dupa toate cunostintele furnizate de experienta celor opt ani de Traian Basescu in mod sigur cat se poate de tintit? Ce ar castiga presedintele din iesirile si atacurile constante care rod din procentele ARD-PDL si, cel mai probabil, ajuta si vor creste cifrele USL?

Un posibil raspuns ar putea fi dat de explicatiile presedintelui in legatura cu modul in care va avea loc desemnarea premierului, dupa alegerile din 9 decembrie: "poate sa fie propunerea oricui, la consultari toate partidele propun prim-ministru. Cum credeti ca un presedinte s-ar pronunta inainte de alegeri in legatura cu optiunile lui? Imi mentin declaratia ca voi desemna un premier care sa reprezinte si sa se ghideze dupa interesul national" - Traian Basescu.

Abandonand ARD-PDL, lovind in toti si toate, presedintele isi pregateste terenul pentru o desemnare de premier care sa aiba cea mai mica legatura cu propunerea USL, in cazul in care aceasta va castiga detasat alegerile, dar sa poate sa reconfigureze harta rezultatului, rupand si adunand voturi din toate partile si gruparile care vor reusi sa intre in Parlament.

Altfel spus, presedintele isi duce la implinire noul mandat european de consens cu marile puteri UE primit dupa referendumul de demitere. Nicio legatura cu votul romanilor, dar in interesul national, al carui unic posesor si cunoscator este doar Traian Basescu, in calitate de delegat UE.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...