Basescu: Ponta nu a inteles ce am discutat, am vorbit despre accize, nu despre buget

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 19:00
6988 citiri
Basescu: Ponta nu a inteles ce am discutat, am vorbit despre accize, nu despre buget
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a afirmat, marti seara, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni, ca premierul nu a inteles ce s-a discutat la intalnirea desfasurata intre cei doi, la care au participat si ministrii Finantelor si Bugetului, precum si guvernatorul BNR.

"Parerea mea este ca, urmarind declaratia premierului, premierul nu a inteles ce am discutat. A inteles ca am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciza", a spus seful statului.

Acesta a criticat din nou acciza de 7 centi convenita in memorandumul cu FMI, aratand ca acesti bani sunt destinati primarilor si alesilor locali, pentru anul electoral 2014, si campaniilor pentru alegerile europarlamentare si prezidentiale. Totodata, presedintele a spus ca primarii "functioneaza" doar daca "primesc fisele in tonomat", facand referire la suma de 1,5 miliarde de lei alocata primarilor pentru anul 2014.

Nu in ultimul rand, seful statului a explicat ca pensiile indexate si salariile marite pot fi platite, de la 1 ianuarie, chiar daca bugetul nu va fi adoptat, adaugand ca poate sa ii invete pe guvernanti care sunt modalitatile legale de a plati veniturile populatiei, chiar pe vechiul buget, din anul 2013.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Am fost de acord cu aceasta intalnire, in speranta ca putem discuta pe tema cresterii accizei la combustibil, pe care eu o consider extrem de daunatoare, din perspectiva cresterii preturilor, atat pentru populatie, cat si pentru companii.

- Vor fi in mod cert afectati puternic cei cu veniturile cele mai mici, intreprinderile unifamiliale, intreprinderile mici si mijlocii.

- Vor fi cresteri la pretul alimentelor, la pretul de transport, ca urmare a introducerii accizelor suplimentare.

- Parerea mea este ca, urmarind declaratia premierului, premierul nu a inteles ce am discutat. A inteles ca am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciza.

- Vreau sa se inteleaga foarte bine ca nu pun sub semnul intrebarii dreptul Parlamentului de a aproba bugetul si nici ei nu pot sa puna sub semnul intrebarii dreptul meu constitutional de a nu fi de acord.

Bugetul, in Parlament: Vot la foc continuu si replici acide - Obiectii? Nu sunt, aprobat!

- Am precizat ca sustin fara rezerve si sunt resurse in buget, in afara cresterii accizei la combustibil, si pentru indexarea pensiilor, si pentru cresterea salariului minim pe economie

- Punctul meu de vedere a fost ca trebuia facuta cresterea la 900 de lei de la 1 ianuarie, pentru ca acest lucru diminueaza evaziunea fiscala pe forta de munca.

- Sunt resurse si sustin fara rezerve cresterea venitului minim garantat si cresterea salariului cadrelor didactice si medicilor rezidenti.

- Sunt resurse care se pot gasi la capitolul servicii datorie, la dobanzi.

Basescu: Unii primari functioneaza daca primesc fisele in tonomat

- Sunt 1,5 miliarde care trebuie taiate de la domnul Dragnea si 600 de milioane de la serviciul datorii, ceea ce inseamna 2,1 miliarde fata de cele 2,28 de miliarde cat s-ar obtine din cresterea accizei pe combustibili.

- Taierile de la domnul Dragnea, pentru ca sunt bani electorali - bani acordati primarilor de la inceputul anului pentru a fi mobilizati pentru alegerile europarlamentare si prezidnetiale. Se pare ca multi primari asa functioneaza, daca primesc fisele in tonomat.

- In buget sunt inscrise trei programe: modernizarea satului romanesc, regenerare urbana pentru orase si muncipii si infrastructura de nivel judetean. Toate aceste programe au resursa financiara in banii de la Uniunea Europeana.

- In loc sa introduca o taxa suplimentara pe combustibil, prim-ministrul putea sa ii puna pe primari sa pregateasca proiecte, pentru ca de la 1 ianuarie intra in vigoare noul buget al UE.

- Refuzul meu de a semna memorandumul prin care sa aprob negocierile pe care guvernul le-a facut cu FMI nu are nicio semnificatie din punctul de vedere al mentinerii acordului dintre Romania si FMI, respectiv UE.

- Acordul este pentru perioada 2013-2015 si el nu se intrerupe decat daca programul deraiaza, deci daca nu se respecta criteriile macroeconomice stabilite de la semnarea acordului cu FMI si UE

- Cu ocazia negocierii bugetului 2013-2020, eu am fost acela care a sustinut ca tarile care raman in acord cu FMI si cu UE sau tarile care intra in acord cu FMI si cu UE sa mai primeasca 10 la suta contributie europeana, de la 85 la 95 la suta. Acest Top-up de 10 procente nu poate fi anulat decat daca se anuleaza acordul dintre FMI si UE pe de o parte si Romania, pe de alta parte. Dar nu se pune problema anularii acordului.

- Punctul de vedere al premierului a ramas inflexibil, a spus ca introduce acciza la combustibil. Si eu am informat ca imi voi sutine punctul de vedere cu mijloacele constitutionale legale, adica voi intoarce bugetul la Parlament - de unde sa se taie bani si sa nu marim fiscalitatea pe energie.

- O informatie care le-a scapat: Cu ocazia negocierii bugetului, am mai obtinut o facilitate, si anume aceea ca TVA sa fie platit tot din bani europeni, ca sa nu mai cream probleme constructorilor si avem un venit in bugetul de stat din bani europeni. Ma mir ca domnii de la Guvern nu au plans ca o pierd si pe asta. Ii asigur ca nu o pierd nici pe asta, nici top-up de 10 la suta.

- Nimic nu se pierde, este o revizie la trei luni a acordului.

- Eu imi fac datoria morala ca presedinte, vazand ca pe spinarea romanilor se acumuleaza in bugetul de stat bani pentru clientela politica. Dar nu voi putea sa am decat actiunile legale - trimis bugetul la Parlament si, eventual, sa il atac si la Curtea Constitutionala, dar atat.

- Eu nu pot impune prin alte mijloace Guvernului sa renunte la ordonanta de urgenta prin care a modificat Codul fiscal.

Basescu: Chiar daca bugetul nu va fi gata, sunt bani de pensii si salarii

- Cert este ca, indiferent ce masuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plati si salariile si pensiile, pentru ca Romania nu ramane fara buget, ci executa bugetul anului trecut.

- Iar daca bugetul nu va fi gata si Guvernul ramane fara asistenta, pot sa ii invat cum sa faca sa plateasca si indexarile, si cresterea salariului minim, si banii pentru dascali, si cresterea venitului minim garantat, si cresterea indemnizatiei pentru medicii rezidenti - respectand legea fara sa aiba bugetul aprobat in Parlament.

- Totul este sa intrebe daca nu stiu. Daca stiu, sa o faca.

- Insa nu poate sa imi ceara nimeni sa imi insusesc o masura care va avea acelasi efect pe cre l-a avut cresterea TVA de la 19 la 24 la suta, in anul 2010.

- Marea problema pe care o are Romania este reducerea consumului. Aceasta masura se va aseza pe efectele pe care continua sa le aiba cresterea TVA.

- Aceste lucruri le-am explicat prim-ministrului, era si ministrul de Finante, era si ministrul Bugetului. Daca vor sa inteleaga, bine. Daca nu, nu am ce sa le fac. Au zis "Noua ne-a dat poporul 70%, asa ca noi introducem taxa ca sa dea Dragnea bani pentru baroni".

- Atat despre discutia de azi, care a fost calma.

- Va multumesc mult, o seara placuta!

- Cred ca dl premier a plecat cu o confuzie, noi nu am disutat despre buget, ci am discutat strict despre acciza. El a inteles ca am discutat despre buget...Nu.

- A fost doar o declaratie, va doresc o seara placuta.

Basescu si Ponta nu s-au inteles pe memorandum, bugetul ramane in aer

Prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu nu au ajuns la nicio intelegere, marti, in ce priveste memorandumul cu FMI, iar acesta este suspendat de facto.

Premierul si presedintele au purtat negocieri timp de aproape o ora, marti seara, la Palatul Cotroceni. La discutii au participat si guvernatorul BNR,Mugur Isarescu, dar si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

Premierul Ponta a prezentat marti bugetul pentru anul 2014 in plenul Parlamentului. Legea nu tine cont de modificarea ceruta de presedintele Traian Basescu, si anume renuntarea cresterii accizei la carburanti.

Luni seara, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va semna memorandumul cu FMI si nici nu va promulga Legea Bugetului daca nu se renunta la cresterea accizei la benzina si motorina. FMI si Comisia Europeana au reactionat spunand ca monitorizeaza situatia, dar decizia cresterii accizei apartine Guvernului de la Bucuresti.

Sedinta Boardului FMI programata pentru luna decembrie a fost amanata, iar consecinta va fi ca nu se va elibera transa de bani aferenta concluziilor intalnirii din octombrie, de la Bucuresti.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Traian Basescu declaratii buget, #Traian Basescu declaratii memorandum FMI, #Basescu discutii accize Ponta, #Basescu Ponta buget, #Basescu bani primari , #Victor Ponta