Traian Basescu, viata dupa plecarea de la Cotroceni (Opinii)

Sambata, 14 Martie 2015, ora 17:31
10080 citiri
Traian Basescu, viata dupa plecarea de la Cotroceni (Opinii)

Au trecut trei luni de cand nu mai e presedinte. Cum era de asteptat, rolul sau politic s-a diminuat, dar, in mod ciudat, e atacat in continuare de vechii dusmani. Asta nu inseamna decat ca inca mai e considerat periculos. Victor Ponta il ataca doar pentru ca nu are curaj sa sara la Klaus Iohannis.

Din pacate, fostul presedinte trebuie sa joace in defensiva atata vreme cat Elena Udrea, protejata domniei sale, este in arest, fiind cercetata in mai multe dosare de coruptie.

S-a discutat mult despre legatura dintre cei doi, iar fosta candidata la presedintia Romaniei va ramane o povara pe umerii lui Traian Basescu - o povara misterioasa. Din acest motiv, cred ca rolul politic al acestuia nu va mai fi unul major. Nu se mai poate implica in luptele politice si nu poate decide in ce directie se inclina balanta puterii. Daca vreti, cred ca evolutia lui Traian Basescu dupa plecarea de la Cotroceni poate fi comparata cu cea a lui Bill Clinton dupa ce a parasit Casa Alba, pastrand proportiile de rigoare.

Cei doi lideri au jucat un rol major in reformarea tarilor pe care le-au condus timp de doua mandate fiecare, amandoi au avut dusmani extrem de puternici si slabiciuni in ce priveste femeile. La fel, amandoi au fost aproape sa-si piarda mandatul, Basescu fiind suspendat de doua ori si reconfimat prin referendum, Bill Clinton, evitand la mustata procedura de impeachment (demitere prin vot de catre parlamentari in urma unei anchete penale).

Sunt destul de multe asemanari intre cei doi ca sa pot spune ca Traian Basescu nu va mai avea forta sa fie in prim plan, dar are suficienta forta sa joace in spatele cortinei, la fel cum a facut-o Bill Clinton in ultimii ani.

Sa privim cu ce forta a intrat Traian Basescu in dezbaterea privind Dosarul Revolutiei si cum a reusit sa puna la indoiala nerealizarile a trei procurori generali ai Romaniei pe parcursul ultimului deceniu - e vorba de Ilie Botos, Codruta Kovesi si Tiberiu Nitu.

Traian Basescu va putea avea o anumita relevanta in momente de criza, atunci cand ceilalti vor pierde sprijinul opiniei publice, nu e cazul deocamdata. In opinia mea, aceasta va fi traiectoria pe care se va misca fostul presedinte. Cine are asteptari mai mari le are degeaba.

Klaus Iohannis nu va putea fi judecat prin prisma lui Traian Basescu. Valorile politice ale celor doi sunt asemanatoare, dar diferentele de personalitate sunt atat de mari incat si destinele lor politice vor fi total diferite.

Dupa trei luni, nu-mi dau seama ce fel de presedinte e fostul primar al Sibiului, dar asta nu inseamna neaparat ceva rau. Pare ca va transforma aceasta functie atat de importanta dintr-o tribuna publica de unde cetatenii erau informati despre pericole, dusmani si greseli ale Guvernului, intr-o slujba de zi cu zi facuta in tacere si in interesul cetatenilor.

Dupa trei luni, pot spune un singur lucru: Victor Ponta isi va termina cariera politica in anul 2016, cel mai tarziu. Iohannis nu-i va da nicio sansa de scapare atunci cand va sosi clipa. Si e drept sa fie asa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#Traian Basescu politica, #Traian Basescu cariera politica, #Traian Basescu Udrea , #Victor Ponta