Troc electoral ori calcul politic? (Opinii)

Sambata, 09 August 2014, ora 20:58
3988 citiri
Troc electoral ori calcul politic? (Opinii)
Foto: Arhiva

De la ruperea USL, politica romaneasca a intrat in zodia gemenilor: aproape nimeni nu mai abordeaza problemele cetatenesti, politicile publice, initiativele politice parlamentare si guvernamentale, cu exceptia pomenilor electorale, cele mai multe pica in desuetudine imediat ce sunt lansate, in schimb asistam zilnic la un razboi tot mai inflamat intre cele doua parti gemelare ale executivului, presedinte si prim-ministru.

In randurile de fata nu vom insista asupra mizelor acestui conflict politic la varf, unul obisnuit la vreme de coabitare, ci asupra consecintelor.

Si, apoi, destui analisti invart pe toate fetele atacurile si, mai ales, diatribele combatantilor, strategiile si mijloacele aruncate in lupta. Insa tintele enuntate de cei doi ar putea fi false, ca si razboiul. De demonstrat.

Un Pact degeaba?

Ipoteza de mai sus pleaca de la o realitate de netagaduit: Traian Basescu se apropie de sfarsitul mandatului, iar posibilitatea de a fi mai departe la comanda jocului politic e tot mai redusa.

In schimb, observand ca bazinul electoral al celor 7,4 milioane de votanti la referendum migreaza spre dreapta, prim-ministrul a gasit calea de a-i tine alaturi: isi face din Traian Basescu un inamic acerb, ii aduce acuzatii de o gravitate imposibil de acceptat intr-o tara democratica si civilizata, ultima isprava fiind ruperea Pactului de coabitare. Care evolua si el ca orice alta forma fara fond.

Daca lucrurile ar fi ramas in acest stadiu, poate ca aerul politic continua sa fie oarecum respirabil, numai ca atacurile lui Victor Ponta sunt de fiecare data urmate de replici si mai dure ale lui Traian Basescu. Ultima reusind sa-i inflameze nu doar pe candidatii cu musca pe caciula: "Pe unii dintre ei ii voi dezbraca public... pentru ca... au lucruri ascunse in CV-ul lor..., dar cand ai apartinut de anumite institutii si nu-ti treci in CV si vrei sa devii presedintele Romaniei, acest lucru n-ai voie sa-l faci".

Atac si contraatac

Cel mai sus a sarit, bineinteles, prim-ministrul, lasand impresia ca prin ruperea "Pactului de colaborare institutionala", cum a fost rebotezat, i-a dat lovitura de gratie inamicului... Fireste ca nimeni nu se asteapta ca razboiul sa se incheie inainte de alegerile prezidentiale, ceea ce da apa la moara ipotezei noastre.

Din pacate, consecintele confruntarii deja se intrevad: razboiul are un efect pervers, mutand batalia pe terenul lui Victor Ponta, iar Traian Basescu, vazut de toti comentatorii ca un "zoon politikon" redutabil, e exclus sa nu fie constient de urmarile atacurilor sale.

Fiindca de la inceputul starii conflictuale si pana acum a facut din Victor Ponta un candidat aproape de neinvins. Si daca va continua astfel, opozitia de dreapta va avea putine sanse.

Cui prodest?

De aceea, stiindu-se bine ca loviturile presedintelui ii servesc de minune candidatului PSD, se pune intrebarea daca nu cumva intre cei doi exista o intelegere/disponibilitate de a se sprijini reciproc. In aceasta situatie, conditiile puse, in eventualitatea ca intelegerea a avut loc, nu pot decat sa vizeze schimbarea statu-quo-ului rezultat din urne si consfintit prin legi. Ceea ce nu mai e in ordine.

Banuiala a intrat si in mintea lui Ludovic Orban, dar si a lui Catalin Predoiu, unul dintre cei doi posibili contracandidati: "cred ca Basescu realizeaza ca intr-un fel ii ridica mingea la plasa lui Ponta". Corect, dar Predoiu nu este singurul care o spune, parerea fiind vehiculata frecvent prin talk-show-urile TV.

Q.E.D.

In opinia mea, nu este exclus ca acuzatiile de blat sau/si de troc politic pentru prezidentiale sa aiba punctul de plecare in deductia logica de mai sus. Doar ca, daca aceasta se va confirma, punerea in aplicare se va dovedi nu numai anevoioasa, ci si fatala: Victor Ponta, odata intrat pe poarta Cotrocenilor, se va confrunta inca din primul minut cu contestarea publica si nu doar a celor ce i-au votat pe contracandidati, ci si a propriilor alegatori.

Nu cred ca mai e loc de iluzii.

In acest razboi la varf, tintele nu au cine stie ce legatura cu buna guvernare si bunastarea generala promise in campaniile electorale, in schimb, tensiunile escaladeaza iar precampania anunta furtuni.

Spectacolul politic e deocamdata in stadiul intrigilor de palat si se indreapta spre punctul culminant. Abia de aici incolo vara fi fierbinte, iar toamna, si mai si.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pact coabitare Basescu Ponta, #alegeri prezidentiale Basescu Ponta , #Victor Ponta
Comentarii
Poza sevastian
sevastian
rank 1
Basescu íi ridica mingea la fileu lui Ponta,
Poza berbecaly
berbecaly
rank 1
KGB-istule,meri la origini