Un imperativ economic: temperarea spiritelor

Luni, 27 August 2012, ora 19:05
7713 citiri
Un imperativ economic: temperarea spiritelor
Foto: Daylife

Ipoteza coabitarii premierului Victor Ponta cu presedintele Traian Basescu ar trebui sa fie luata serios in calcul, cel putin din punct de vedere economic.

Fie si doar prin prisma importantului factor numit curs valutar. Laconic si realist, recent, guvernatorul Mugur Isarescu declara: "Leul a fost rezonabil, saracu', la cate trasnai s-au spus pe aici."

Numai seful Nationalei stie cate parghii s-au pus in miscare pentru aceasta stare de "plutire" a monedei noastre intr-un vas in care fierbe angoasa financiara.

Se impune ca interminabilele confruntari politice sa fie sistate. Europa are alte prioritati si nu este dispusa sa ataseze la garnitura trenului sau un vagon de clasa a III-a burdusit cu probleme. Ii ajung deja carute cu mult mai pretioase si pretentioase - Grecia, Spania, Italia etc.

Banca centrala a Germaniei a avertizat, de curand, ca economia ar putea fi afectata de criza, in contextul in care semnele de incetinire se acumuleaza in birourile contabililor de la Berlin. "Increderea in finantele germane este o ancora-cheie in actuala criza, dar aceasta nu este o garantie", a mentionat Bundesbank, in raportul sau pe luna august.

Semnalul era indreptat catre Spania si Italia, iar esenta mesajului este ca ambele state sa nu se astepte la un sprijin "nelimitat". Comentariul releva profunda dependenta a intregii economii din zona euro de puterea motorului nemtesc.

Motor care, asa cum reiese si din alte declaratii, pare sa devina vulnerabil. In pofida prudentei uneori excesive promovata de bancheri, statisticile publicate la mijlocul lunii in curs arata ca exporturile continua sa creasca.

Drept urmare, surplusul comercial al Germaniei este extrem de mare. Aproximativ 100 de miliarde euro in prima jumatate a anului.

Intorcandu-ne la ideea initiala, liderii politici romani, in speta Traian Basescu si Victor Ponta, nu au voie sa ignore macar o clipa acest imens motor, de fapt locomotiva economiei europene. Dar, mai cu seama, faptul ca este investitorul numarul unu in Romania.

Asadar, cei doi trebuie sa uite scanteia de la sfarsitul lui iunie (cine reprezinta tara la Bruxelles) care ulterior s-a transformat intr-un parjol. Ramane de urmarit daca decizia CCR despre referendum va fi in masura sa tempereze spiritele.

Altfel, o inflamare a relatiilor si asa "enervant" de tensionate va afecta drastic increderea strainilor in a investi pe taram romanesc. Unul din efecte ar fi majorarea dobanzilor platite pentru finantarea unui deficit in crestere.

Altul il reprezinta riscul unor termeni revizuiti in eventualitatea unor acorduri de imprumut.

Sa nu mai spun de cel mai aprig scenariu in care masurile radicale de retragere a capitalurilor din Romania ar deveni efectiv. Colac peste pupaza, seceta va marca dramatic economia tarii.

De aceea, e timpul unui armistitiu politic. Cat mai curand si de durata. Daca se doreste binele, e singura alternativa ce se prefigureaza. Cel putin deocamdata.c

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#criza politica Romania, #criza economica Romania, #criza zona euro , #Victor Ponta
Comentarii