Ungaria naste monstri in Romania. Unde e Basescu? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:52
10822 citiri
Ungaria naste monstri in Romania. Unde e Basescu? (Opinii)
Foto: presidency.ro

In Ungaria se petrec lucruri cu adevarat ciudate. Renasterea nationalismului agresiv, promovat ca politica oficiala de stat la Budapesta, modificarea legilor intr-un sens tot mai evident si restrangerea unor drepturi si libertati se petrec la vecinii nostri intr-un ritm galopant.

Pe de alta parte, nu de ieri, de azi, oficialii din capitala Ungariei si-au asumat pozitia deschisa fata de reviziurea trecutului, declarandu-se umiliti de acordul de pace de la Trianon.

Pana la urma, la ce bun te poti astepta de la un oficial ungar care spune pe teritoriul tarii noastre ca tratatul de la Trianon este unul "nedrept si defetist"? Dupa una ca asta, nu te mai miri ca il auzi tot pe presedintele Parlamentului ungar declarand la Targu Mures, unde a sosit intr-o vizita nedorita si care a pus pe jar relatiile dintre Bucuresti si Budapesta, ca nu vede "niciun impediment" in realizarea autonomiei maghiarilor in Transilvania.

Este acelasi mustacios care acum o saptamana declara ca Guvernul de la Bucuresti are reactii "isterice, paranoide si barbare".

Omul e in campanie. Problema e ca nu e in campanie la el in tara si nu face declaratii despre lucrurile care il privesc in mod direct si legitim. Nici vorba! Mustaciosul e in campanie electorala in Romania, unde a venit sa sustina Partidul Civic Maghiar, si arunca vorbe precum inaintasii sai grenade in satele romanesti.

Despre cenusa poetului extremist Nyiro Jozsef, de exemplu, a spus ca a fost introdusa ilegal in Romania, in ciuda opozitiei autoritatilor, pentru operatiune fiind necesara "o conspiratie".

Dupa astfel de cuvinte, venite mai ales din partea unui oficial al unui stat vecin, oricine poate fi declarat persona non grata. Ceea ce Victor Ponta a si spus, de altfel, ca risca sa devina. Si Vasile Blaga si Roberta Anastase i-au recomandat lui Laszlo Kover sa isi amane vizita in Romania, pentru perioada "de dupa desfasurarea alegerilor locale".

Daca avem calmul sa analizam comportamentului lui Kover, intelegem ca o buna parte dintre cuvintele lui au fost aruncate tocmai pentru a inflama spiritele de la Bucuresti, sperand astfel ca va reusi sa atraga atentia suficient de mult in secuime asupra Partidului Civic Maghiar.

Insa declaratiile lui Laszlo Kover nu au avut doar rolul de a inflama Bucurestiul si a face o campanie gratuita de succes PCM, ci declaratiile sale se incadreaza intr-un proiect mai larg de reviziure pe care Ungaria l-a declansat in legatura cu vecinii sai si toti maghiarii raspanditi prin lume.

De aici si bagarea pe gat a cenusei poetului fascist Nyiro si declaratiile belicoase de agresiune. In cazul asta, se pune intrebarea pana unde vor merge liderii de la Budapesta cu stimularea temelor trecutului si cu revizionismul istoric de dragul castigarii de voturi, si la ei in tara si la noi?

Si apoi, cum lupti impotriva unui astfel de discurs extremist? Inconstienta Budapestei nu are limite, iar a raspunde cu aceeasi masura inseamna sa arunci in aer difinitiv relatiile.

Ironia e ca Traian Basescu a ramas singurul si cel mai important factor in aceasta problema care tace si inghite tot ce vine de la unguri. Daca si USL si PDL au reactionat corect si prudent, presedintele - detinatorul monopolului asupra politicii externe, dupa cum ii place sa se incoroneze - tace malc si urmareste spectacolul la televizor.

Asta ca sa nu mai vorbim ca s-a mai si intalnit cu premierul Ungariei la Cotroceni vinerea trecuta, fiind singurul oficial roman care s-a vazut cu Viktor Orban.

Rezultatul? Nimic. Intalnirea cu Orban venea dupa ce presedintele Parlamentului de la Budapesta spusese despre Guvernul Romaniei (si al lui Traian Basescu) ca e barbar. Poate presedintele nostru s-o fi simtit mandru, daca nu l-a tras pe Orban de maneca macar.

In rest, a tacea in astfel de situatii poate fi si o strategie cu rezultate pozitive: iti lasi agresorul sa te jigneasca pana oboseste si ii trece de la sine. Iti calci cu totul mandria si onoarea in picioare, dar respecti macar traditia ancestrala a poporului roman: capul plecat sabia nu-l taie.

Evident, jocul lui Kover e sa sprijine PCM ca sa le poata slabi pe celelalte doua formatiuni care vor candida anul acesta in comunitatea maghiara: UDMR-ul lui Hunor si PPMT lui Laszlo Tokes.

Cu cat vor strange toate trei scoruri cat mai apropiate, cu atat reprezentarea maghiarilor in Parlament va fi mai slaba. Iar cu cat comunitatea maghiara va fi mai prost (sau chiar deloc) reprezentata la nivel central, cu atat mai multa apa la moara va avea Kover apoi sa strige ca Romania persecuta minoritatea maghiara.

Dincolo de jocurile politice, de campanii electorale si voturi, usor de inteles si de explicat in contextul crizei economice, agresivitatea Ungariei si atacurile la demnitatea si memoria istoriei nu trebuie lasate fara raspuns la cel mai inalt nivel. Iar raspunsul asta trebuie sa vina de la Traian Basescu.

Cu atat mai mult cu cat, totusi, chiar el a spus-o, presedintele este seful politicii externe a Romaniei!

Altfel, tacerea presedintelui poate foarte usor sa fie interpretata de unii si ca o complicitate cu puterea de la Budapesta. O uneltire pentru a-l atrage in cursa pe Victor Ponta si USL, care sa cada victime unui mega-conflict local.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu tacere presedinte Parlament Ungaria, #Basescu atitudine Ungaria, #presedinte Parlament Ungaria Romania , #Victor Ponta