Veto nationalist sau negociere europeana (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 09:42
5022 citiri
Veto nationalist sau negociere europeana (Opinii)

Un singur lucru bun tot s-a intamplat in toata nebunia generata de transformarea bugetului european in subiect de campanie electorala interna. Au avut si romanii ocazia sa inteleaga ceva mai mult din acest subiect, complet strain pana acum, in pofida importantei sale capitale.

Dincolo de asta, a fost, de fapt, mult zgomot pentru nimic. Mult zgomot electoral. Pe fond, dupa cum am avut ocazia sa ne convingem ascultandu-i si pe presedinte, si pe premier, viziunile celor doi nu sunt fundamental diferite.

Si unul, si celalalt sunt nemultumiti de reducerea bugetului pentru Romania si nici nu cred ca exista vreun politican roman, oricat de inepta este in general aceasta categorie, care sa fie multumit de asa ceva. Diferenta fundamentala este de reactie la aceasta nemultumire.

Premierul vantura veto-ul ca pe sabia lui Stefan cel Mare, cu care, insa, odata ajuns la Bruxelles, n-ar fi reusit decat sa-si reteze propriul cap. Chiar asa, mi-as fi dorit, intr-un fel, sa-l vad pe Victor Ponta la Bruxelles infigandu-se in picioare in fata liderilor europeni, nu doar a d-nei Merkel, vechea sa prietena, ci si a domnilor Rompuy si Cameron, si anuntandu-i, in loc de salut, ca el e cel cu veto. Asa, si?

Oricum probabilitatea ca la acest consiliu sa se obtina un acord, fara de care nu se ajunge niciodata la vot tocmai pentru a nu avea vreun veto, este minima, daca nu chiar nula.

Nu trebuie sa fii un geniu al polticii externe ca sa stii ca acest consiliu va fi unul al negocierilor, intre cei care vor taieri mai mari, precum Marea Britanie, si cei care nu accepta nicio taiere, precum Franta si Polonia. Asa ca Victor Ponta ar fi ramas cu veto-ul in cuget si simtiri, dar ma intreb si eu cine si ce ar mai fi negociat cu el.

De partea cealalta, Traian Basescu are o abordare mai rationala: nu ne convine planul lui Herman von Rompuy si vom face tot ce se poate prin negociere pentru a corecta propunerea de la care plecam.

De fapt, veto-ul Romaniei nu conteaza. Se infrunta acolo doua blocuri mari, sunt pe picior de adversitate Franta si Germania, spre exemplu. Important este unde ne plasam. Ce tabara intarim si ce ne iese din asta. Discutam, ne imprietenim, cream aliante, majoritati, castigam ceva, cedam ceva.

Cand mergeti sa negociati cu patronul o majorare salariala, o schimbare de functie sau orice altceva, intrati pe usa stuchindu-l cu o amenitnare intre ochi?

Sigur ca premierul Marii Britanii poate arunca un astfel de buzdugan, dar asta pentru ca tara sa face parte din grupul celor care varsa in bugetul UE cu mult mai mult decat primesc si nu pentru ca nu este in stare sa ia mai mult, ca noi, ci pentru ca reprezinta unul dintre motoarele uniunii. La fel si Germania.

A-ti vedea lungul nasului, a-ti intelege pozitia si limitele nu inseamna umilinta si slugarnicie, ci realism.

Victor Ponta vorbeste apasat despre interesul national care trimite in lupta sabia. Discursul acesta nationalist poate fi de succes in campania interna, dar este complet inadecvat in context european. E ca si cum, pastrand proportiile, la constituirea bugetului national, daca el e mai mic decat in anul viitor, un judet face scandal ca el nu accepta nicio taiere. Exact judetul codas.

Daca Germania si Franta ar lua in brate interesele lor nationale, n-ar mai da un euro in bugetul european. Clamarea isterica a interesului national neaga insasi esenta Uniunii Europene.

Una peste alta nici nu cred ca exista alta cale decat aceea a negocierii calme, decise, dar neisterice, a atitudinii decise, dar nu agresive. Si sunt convinsa ca, daca ar fi el acolo, Victor Ponta n-ar avea alta cale decat negocierea, dupa propria pricepere si credibilitate.

Dar USL a transformat tema intr-una de campanie electorala, nationalista si, mai ales, antiprezidentiala, pentru ca astfel sa transforme alegerile din 9 decembrie intr-o continuare a referendumului din vara, de aceasta data nu pentru incalcarea Constitutiei, ci pentru tradarea interesului national.

Daca Romania ar fi un fel de incapere izolata fonic, din care sa nu razbata in exterior toate prostiile, poate ca nici n-ar fi o mare problema. Dar tot ce rosteste premierul Romaniei si tot ce rosteste presedintele Senatului se propaga rapid in toata Europa.

Se aude din nou in toate cancelariile straine cat de primitivi suntem la cel mai inalt nivel al politicii, cat de putin intelegem si, implicit, cat de neseriosi si nefrecventabili suntem.

Cat despre actorii principali, se pare ca Victor Ponta nu realizeaza ca fiecare astfel de actiune il face tot mai indezirabil pentru Bruxelles, ceea ce ii va crea dupa alegeri o problema chiar mai mare decat antipatia lui Traian Basescu.

Iar usurinta cu care face publice fragmente din conversatii private la cel mai inalt nivel il face de-a dreptul periculos pentru interlocutorii de rang inalt, care stiu bine ce e public si ce nu ajunge niciodata public.

Traian Basescu traieste o imensa ironie a sortii. Pare sa fi ajuns la maturitatea prezidentiala atunci cand si-a pierdut, din cauza propriilor greseli, credibilitatea si popularitatea, asa ca tocmai cand ar trebui sa fie ascultat este ignorat.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Basescu Ponta veto Consiliul European, #Basescu negocieri buget european , #Victor Ponta