Victor Ponta a fost promovat, intr-adevar (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 20:08
8148 citiri
Victor Ponta a fost promovat, intr-adevar (Opinii)

S-a suparat rau de tot Traian Basescu pe ziaristii care au suspectat un blat intre domnia sa si Victor Ponta.

Atat de rau incat le-a adresat niste vorbe cu totul si cu totul nepotrivite cu referire la soarta lui Dinu Patriciu. Umorile conteaza insa mai putin. Prefer judecata rece.

Si ea imi spune ca Traian Basescu si Victor Ponta continua sa isi faca servicii reciproce majore. Blat nu inseamna neaparat asezarea in jurul unei mese si alcatuirea unui plan de actiune, pe puncte, cu impartirea precisa a partiturilor si replicilor. Inseamna si a actiona in aceeasi directie care uneste interesele electorale si post electorale ale unor aparenti adversari.

Veti spune ca Traian Basescu numai ce l-a deconspirat pe Victor Ponta ca fost ofiter acoperit al SIE, aruncandu-l in mijlocul unui imens scandal cu potential distructiv major in plan electoral.

Asa sa fie?

In primul rand, o spun a nu stiu cata oara, nu l-a deconspirat. A facut o afirmatie despre Victor Ponta cum ca ar fi fost ofiter acoperit, dar fara a o dovedi in niciun fel. Ba chiar a facut un caz din faptul ca SIE i-a refuzat tocmai ceea ce ar fi putut constitui dovada.

Dar sa zicem ca declaratia lui Traian Basescu a creat un asemenea scandal incat a fost deja asumata in mentalul public ca o certitudine. In ce masura ii creeaza probleme lui Victor Ponta?

In opinia mea, electoratul lui Victor Ponta nu crede in acuzatiile presedintelui, nu-l influenteaza. Dar ele ii dau lui Victor Ponta sansa sa mentina singura lui tema reala de campanie - antibasismul. Deci prin discursul sau, Traian Basescu ii da lui Victor Ponta sansa sa pedaleze in continuare pe antibasism, fara de care, repet, mare lucru nu ar avea de oferit.

De fapt, Traian Basescu sterge cu aceasta presupusa deconspirare exact efectul "pisic", cu adevarat problematic pentru Ponta. Pentru premier problema nu este cand se afla in conflict cu Traian Basescu, oferind electoratului sau hrana cu care l-a obisnuit, ci atunci cand pare dominat de presedinte, ca in celebrul filmulet "MTO".

Si echipa lui Victor Ponta a stiut sa folosesca foarte bine aceasta minunata oportunitate oferita de presedinte: "M-a promovat, de la pisic la agent secret e o promovare (...) Ma simt ca in 2012, cand presedintele iesea tot timpul. O sa ajung sa am 60% in sondaje". Eticheta de James Bond si inca in lupta cu capcaunul ii da lui Victor Ponta in ochii multora o aura pe care inainte nu o avea.

Cat din electoratul lui Victor Ponta are in mod real o problema principiala cu incalcarea Constitutiei, a statutului de magistrat si chiar cu fripturismul invocat de Traian Basescu? Daca avea asemenea apasari cred ca l-ar fi abandonat pe Victor Ponta demult.

Daca Traian Basescu voia cu adevarat sa il doboare pe Victor Ponta, era suficient sa fie cat mai retras si sa-l lase fara antibasism, in toata splendoarea lipsei oricaror alte idei sau sa-l metina in pozitia de pisic, nu sa-i dea aripi de spion. Nu cred ca trebuie sa fii genial ca sa intelegi ecuatia aceasta electorala simpla si mi-e imposibil sa cred ca tocmai Traian Basescu nu a inteles-o.

Si nu numai ca Traian Basescu il potenteaza pe Victor Ponta in fata propriului electorat, ci mai si mitraliaza toata dreapta, cu o singura si preacinstita exceptie.

Intr-un recent discurs, inainte de marea deconspirare, Traian Basescu i-a pus practic pe picior de egalitate pe Victor Ponta si Klaus Iohannis, amestecandu-i in oala coruptiei si a ticalosiei. Lovit nu a fost decat Klaus Iohannis pentru ca el tinteste un electorat cel putin partial sensibil si la vorbele presedintelui, dar si la chestiunile invocate de acesta.

Traian Basescu trage cu gloante deocamdata oarbe in Ponta, pune tunurile pe candidatii de dreapta si formeaza cu premierul un tandem care ocupa si bruiaza intreaga scena electorala. Pentru cine o fi bine?

De ce i-ar face Traian Basescu acest mare serviciu lui Victor Ponta? Nu de drag si nici din cine stie ce respect, am mai spus-o, ci pentru ca in felul acesta regleaza scena politica postelectorala. Cu Victor Ponta la Cotroceni, Traian Basescu poate fi liderul Opozitiei. Polarizarea reciproc avantajoasa poate continua cu rolurile inversate.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...