Victor Ponta, o prada tot mai usoara (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 August 2014, ora 08:36
9779 citiri
Victor Ponta, o prada tot mai usoara (Opinii)

Solicitarea lui Traian Basescu de inlocuire a celor doua nominalizari facute de Victor Ponta, pentru Ministerul Culturii si al Bugetului, mi se pare mai mult decat justificata. Era imperios necesara, pentru ca ambele nominalizari oscileaza intre periculos si ridicol.

Partea cea mai periculoasa il priveste pe Claudiu Manda, propus pentru portofoliul Bugetului. Victor Ponta ne-a spus ca vazand la ce umilinte a fost supusa Ioana Petrescu a decis sa introduca in Guvern si mai multi tineri. A considera ca tineretea in sine e o virtute mi se pare o mentalitate periculoasa, chiar discriminatorie.

Tineretea este un atu doar daca se bazeaza pe alte criterii de valoare certe. Daca nu, devine chiar un dezavantaj. In cazul dnei Petrescu, existau cel putin premisele valorii, sugerate de doctoratul la Harvard. Cate din aceste premise au fost confirmate s-a vazut.

In cazul lui Claudiu Manda, insa, ele lipsesc cu desavarsire. CV-ul domniei sale e dezarmant de diluat. A fost contabil sef al unui SRL si asta inainte de a absolvi facultatea. Iar apoi a devenit expert contabil. A fost seful unei Case de Cultura a Studentilor. Punct.

Ce il recomanda pentru o pozitie atat de importanta precum aceea de ministru al Bugetului? Ce indiciu macar, ca de garantie nici nu poate fi vorba, exista ca are consistenta profesionala necesara pentru a croi bugetul Romaniei? Eu nu vad absolut niciuna.

Vad insa ca este finul lui Valeriu Zgonea. A organizat marea lansare a candidaturii lui Victor Ponta la Craiova. Si pentru asta ajunge ministrul Bugetului? E deputat in Comisia de Buget Finante, ni se spune. Acesta nu e argument, ci, imi pare rau, circumstanta agravanta pentru ca nici acolo nu vad ce cauta cu o asemenea calificare.

Va dati seama cat rau poate face Manda cu bugetul pe mana? Ministeriatul nu e curs de calificare la locul de munca. Pe langa Claudiu Manda contestatul Liviu Voinea pare o lumina. Cat despre dl Gherghina, mai ca iti vine sa plangi de dorul lui.

Rozalia Biro, propusa de UDMR pentru Cultura, e mai degraba, imi cer scuze pentru severitate, o gluma proasta. Nu am probleme nationaliste, nu vad nicio problema in faptul ca acest minister, ca oricare alt minister, sa revina unui maghiar. Problema tine strict de dna Biro.

O mare problema culturala. Nu fac parte dintre cei care cred ca in fruntea Culturii trebuie sa fie neaparat o somitate in domeniu. Excelenta in acest domeniu nu presupune si abilitati manageriale, esentiale pentru o functie de ministru. Dar de la a nu fi o somitate a Culturii, pana la gafele facute mi se pare o cale lunga.

Dna Biro a cazut cu zgomot in plasa intinsa, in urma cu cativa ani, de un realizator radio care a intrebat-o in direct despre soarta "copiilor bipezi" care au "picioare imputate". Dna posibil ministru acum a deplans fenomenul si a dat asigurari ca in familia domniei sale nu exista copii bipezi.

Eu inteleg ca dna Biro este etnica maghiara, dar aici nu a fost vorba de vreo subtilitate a limbii romane. Gafa este grosiera, denota o grava necunoastere a limbii romane, pentru ca un om care nu intelege un cuvant e cinstit sa recunoasca acest lucru si sa intrebe care este explicatia, nu sa se avante vitejeste pe calea ridicolului absolut.

Cum sa ai un ministru "biped" si "imputat" tocmai la Cultura, pentru numele lui Dumnezeu? Dar necunoasterea limbii romane ridica si riscuri practice. Daca dna Biro era pusa in situatia sa dea un ordin de ministru privind copiii bipezi? Si ce alte cuvinte o pot induce in eroare si pot atrage decizii gresite?

Chiar nu mai are actuala coalitie oameni cat de cat reprezentativi, cu un profil profesional si cultural decent, astfel incat sunt scoase de prin debarale asemenea personaje caricaturale care arunca in derizoriu insasi functia de ministru?

Previzibil, Victor Ponta a refuzat sa ii inlocuiasca pe cei doi. Cel mai probabil din orgoliu. Cum sa faca el un pas inapoi? In plus, dupa cum spunea chiar presedintele, dupa un prim refuz al acestuia, poate numi pe cine vrea fara niciun obstacol si cine stie ce minunatie pregateste pentru Buget. Dar mergand inainte cu cei doi, negand evidenta, premierul isi asuma un infinit ridicol si irita grav romanii cu minime exigente de la actul guvernamental.

A intrat singur in capcana. Ar fi trebuit sa anticipeze ca ii ofera presedintelui ceva de neacceptat si, chiar mai grav, munitie. Pentru Traian Basescu asa pleasca e floare la ureche. Se pare ca lectia MTO nu i-a ajuns. Persevereaza in a-si arata anvergura politica.

Ca sa nu mai vorbim ca un premier responsabil nu putea propune asa ceva indiferent de presedinte. Dar Victor Ponta poate.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...