Alegerea unei baterii ideale pentru motocicleta ta

Advertorial
Joi, 30 Iunie 2022, ora 18:26
11681 citiri
Alegerea unei baterii ideale pentru motocicleta ta
FOTO: canva.com

După o lungă perioadă de pauză, a început mult așteptatul sezon al pasionaților de două roți. Cu toții ne dorim să treacă sezonul ploios, dar cei mai nerăbdători sunt iubitorii de adrenalină, ce sunt întotdeauna nerăbdători să (re) urce pe motocicletă și să lase în spate asfaltul fierbinte.

Pe cât de plăcut și intens este acest sentiment de libertate, nu putem trece cu vederea riscurile la care se expun cei pe care îi admirăm de fiecare dată când trec pe lângă noi pe șosea. Evident, orice experiență faină are riscurile ei, dar responsabilitatea și prevenția ne pot scuti de evenimente neplăcute și pot diminua semnificativ aceste riscuri. Unul dintre aspectele foarte importante de care trebuie să ținem cont, înainte să ne urcăm pe șa și să pornim la drum, este partea tehnică. În nicio situație, mentenanța motocicletei nu trebuie neglijată, mai ales după o perioadă mai lungă în care aceasta nu a fost folosită.

Acest articol va aborda subiectul bateriilor de motociclete, pentru că bateria motocicletei înseamnă, de fapt, inima acesteia, fiind principala sursă de energie folosită pentru pornirea și alimentarea cu energie electrică a tuturor componentelor electrice, precum luminile. Totuși, având în vedere opțiunile diverse de baterii moto pe care le avem la dispoziție, alegerea unei baterii potrivite pentru motocicletă nu este chiar o treabă ușoară. Tocmai de aceea, în continuare acestui articol vei afla toate lucrurile esențiale de care trebuie să ții cont când vine vremea să înlocuiești inima motocicletei tale. Chiar dacă operațiunea nu este atât de complexă precum o reală operație pe cord, este vital să ținem cont de niște elemente de bază pentru a ne asigura de buna funcționare a motorului, dar și de siguranța noastră pe șosea.

Articolul de față îți va răspunde la următoarele întrebări:

1.De ce trebuie să fiu atent la bateria pe care o aleg?

2.Cum îmi dau seama ce baterie este potrivită pentru motocicleta mea?

3.Ce tipuri de baterii există?

•Baterii de tip LA (Lead-Acid)

•Baterii tip AGM (Absorbent Glass Mat)

•Baterii cu gel (Cell Gel)

•Baterii cu Litiu (LI)

4.Care este capacitatea potrivită?

5.Contează dimensiunea bateriei?

De ce trebuie să fiu atent la bateria pe care o aleg?

Calitatea bateriei pe care o pui pe motocicletă se va reflecta direct în performanța acesteia. Dacă vrei să te bucuri din plin de drum și să profiți la maxim de puterea motorului tău, asigură-te că îți cunoști și tratezi foarte bine partenerul de drum. Important de reținut este că fiecare model de motocicletă are cerințe diferite. Tocmai de aceea, cel mai indicat lucru pe care îl poți face este să citești manualul tehnic al motocicletei și să iei în considerare toate detaliile care sunt specificate acolo. Alegerea unei baterii care nu se încadrează în cerințele acesteia poate duce la un nivel scăzut al performanței sau chiar alte defecțiuni și complicații, precum o descărcare prematură a bateriei.

Cum îmi dau seama ce baterie este potrivită pentru motocicleta mea?

După cum am specificat și mai sus, există o mulțime de modele de baterii de motocicletă, fiecare având specificații diferite. Când începi căutarea unei baterii, o să observi că există mai multe tipuri, capacități și dimensiuni.

Dacă ai citit manualul tehnic, dar încă nu ești complet sigur ce tip de baterie trebuie să îți cumperi, e recomandat să apelezi la profesioniști. În felul ăsta, poți fi sigur că primești informații sigure și iei cea mai bună alegere. Fiind specializați în tot ce ține de baterii auto și moto, echipa de la Principal Auto este mereu pregătită să îți răspundă la orice întrebare și să îți ofere ghidare pentru alegerea celei mai potrivite baterii pentru motocicleta ta.

Ce tipuri de baterii există?

Când ajungi într-un magazin de baterii, fie el fizic sau online, o să observi că există mai multe tipuri de baterii. Variantele pe care le vei găsi sunt bateriile tip LA, AGM, Gel și LI. Totuși, ce înseamnă fiecare și cu ce sunt diferite? Pentru a avea o imagine mai clară, o să trecem prin specificațiile fiecărui tip, analizând avantajele, dar și dezavantajele acestora.

Baterii de tip LA (Lead-Acid)

Bateriile tip LA (Lead-Acid) sunt baterii cu acid și există pe piață încă din 1859, demonstrându-și utilitatea și eficiența până în zilele noastre. Aceste baterii se livrează uscate și, în general, se montează în poziție verticală. Înainte să fie folosite, bateriile cu acid trebuie să fie activate și încărcate. Un dezavantaj al folosirii acestui tip de baterii îl reprezintă verificarea constantă a nivelului de lichid, care trebuie completat la nevoie. Un alt lucru de care trebuie să ținem cont la acest tip de baterii este riscul de a apărea scurgeri de acid. Fiind coroziv, acidul din baterie poate deteriora componentele din jurul bateriei. Rata de descărcare a bateriilor cu acid este una foarte mare (aproximativ 1% pe zi) atunci când nu sunt folosite.

Baterii tip AGM (Absorbent Glass Mat)

O variantă mai fiabilă a bateriilor cu acid sunt cele tip AGM (Absorbent Glass Mat). Aceste baterii sunt complet etanșe, scăzând riscul apariției de scurgeri. Bateriile AGM sunt foarte rezistente la vibrații puternice și nu necesită întreținere. Spre deosebire de bateriile LA, acestea nu au nevoie de completare a lichidului și sunt mult mai rezistente la descărcarea statică. Cu toate acestea, există un dezavantaj care trebuie luat în considerare când alegem o baterie tip AGM – ele pot fi afectate de temperaturi ridicate și sunt sensibile la supraîncărcare. Până acum câțiva ani, majoritatea motocicletelor veneau din fabrică cu o astfel de baterie.

Baterii cu gel (Cell Gel)

Bateriile cu gel (Cell Gel) au o durată de viață mai mare decât a celor cu acid și își mențin nivelul de performanță până când ajung la sfârșitul vieții. În bateriile cu gel, electrolitul se află suspendat într-o pastă de gel pentru a elimina riscul scurgerilor. Avantajul cel mai mare al acestui tip de baterii este că nu se degradează în timp, dar, precum cele din categoria AGM, bateriile cu gel sunt sensibile la supraîncărcare.

Baterii cu Litiu (LI)

Bateriile cu Litiu (LI) sunt cele mai recomandate pentru motociclete datorită perioadei de viață mult mai lungă comparativ cu celelalte tipuri de baterii. Longevitatea acestora nu este singurul avantaj, acestea fiind mult mai mici și ușoare, iar rata de descărcare fiind una extrem de mică - 1%/45 de zile. În medie, producătorii de baterii cu litiu aproximează că acestea ar trebui să reziste între 5 și 8 ani. Totuși, în cazul unei descărcări complete sau apropiate de limită, există riscul ca bateria să nu mai poată fi reîncărcată. Pentru a evita o astfel de situație, majoritatea bateriilor LI au un sistem de management (BMS), care previne descărcarea completă a bateriei prin oprirea acesteia înainte ca tensiunea să scadă până la nivelul la care o poate deteriora.

Care este capacitatea potrivită?

Capacitatea bateriei este exprimată prin doi indici: tensiunea nominală a instalației electrice și amperajul. Motocicletele mari folosesc baterii de 12V, pe când cele mici au nevoie de o baterie de 6V. În ceea ce privește amperajul, acesta poate avea valori de 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14 Ah (Amperi/oră) sau chiar și mai mult. Puterea unui acumulator se exprimă sub forma 12V. 9Ah și se găsește în specificațiile tehnice ale bateriei sau scrisă direct pe ea.

Contează dimensiunea bateriei?

Chiar dacă pare un detaliu banal, se întâmplă foarte des ca bateriile cumpărate să nu se potrivească din cauza dimensiunilor. Înainte să decizi ce baterie să cumperi, asigură-te că ai verificat de două ori lungimea, lățimea și înălțimea lăcașului destinat bateriei. Dacă nu ești sigur cum poți face acest lucru, poți apela oricând la specialiști care se vor asigura că nu dai greș în alegerea bateriei potrivite pentru motocicleta ta.

Acum că ai aflat cele mai importante detalii de care trebuie să ții cont, tot ce mai rămâne de făcut este să alegi bateria pe care vrei să o pui pe motocicletă. Bineînțeles, calitatea bateriilor diferă în funcție de producător. Principal Auto deține o gamă foarte largă de baterii și accesorii de la cei mai buni și de încredere producători internaționali, cum ar fi: MACHT, EXIDE, VOLTON și VARTA.

Dacă ai nevoie de consultanță specializată și ghidare în alegerea unei baterii ideale, pe care să te poți baza, te așteptăm la sediul Principal Auto din Cluj-Napoca, dar ne poți contacta și în mediul online prin completarea formularului de contact!

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#baterie motociclete, #motocicleta , #motocicleta