Doi bătrâni din județul Galați și-au dat în judecată fiica și ginerele cerându-le judecătorilor să revoce contractul de donație prin care bătrânii și-au donat toată averea.
Un contract de donație încheiat în 2016 între doi bătrâni și fiica, respectiv ginerele lor a fost rupt în instanță, la cererea părinților nemulțumiți de cum au fost tratați după încheierea actelor de donație.
Concret, în 2016, prin act notarial, cei doi soți le-au donat fiicei și ginerelui o casă cu un teren de peste 6.000 de metri pătrați. Cei doi pensionari au încheiat contractul de donație „în ideea de a avea o bătrânețe liniștită”.
„La bătrânețe, am considerat necesar să ne asigurăm îngrijirea pentru perioada care ne-a mai rămas de trăit, prin dăruirea bunurilor noastre către fiică și ginere, care ne-ar fi fost aproape”, au arătat bătrânii în instanță.
Potrivit celor doi soți, la momentul donației, fiica și ginerele „au promis că îi vor ajuta cu toate cele necesare”.
„Pârâții nu au mai dat niciun semn de viață după încheierea actului, ginerele nemaivenind niciodată”, s-au plâns bătrânii judecătorului. Cei doi soți au mai arătat că „deși le-au explicat că au nevoie de ajutor, deși le-au precizat că suma de bani pe care o primesc lunar cu titlu de pensie le este insuficientă, pârâții au rămas indiferenți, neacordându-le minimul de ajutor”.
Reclamanții s-au mai plâns că „sunt bătrâni și la mila vecinilor, care îi mai ajută cu alimente, care le fac pârtie toată iarna și care le cumpăra alimente, pâine sau tot ce le este necesar deoarece le este foarte greu să se deplaseze la magazin sau farmacie”.
În primă instanță, bătrânii au pierdut procesul și au atacat sentința cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Galați. Aici, atât ginerele cât și fiica au depus o declarație notarială în care au arătat că sunt de acord cu revocarea contractului de donație.
„Tribunalul constată că ambii pârâți-intimați au fost de acord cu pretențiile reclamanților, în sensul revocării contractului de donație. Astfel, Tribunalul nu va mai analiza condițiile de revocare a acestui contract, ci va lua act de poziția pârâților și va pronunța o hotărâre care să țină cont de recunoașterea pretențiilor reclamanților”, se arată în sentința Tribunalului Galați.
Potrivit Codului Civil, o donație poate fi revocată în caz de ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.