O nouă bază de agrement cu ape sărate se construiește în Transilvania, într-un sat cu 17 locuitori. Licitația a fost lansată în SEAP

Autor: N.G.
Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 03:05
20809 citiri
O nouă bază de agrement cu ape sărate se construiește în Transilvania, într-un sat cu 17 locuitori. Licitația a fost lansată în SEAP
Satul Ocnișoara mai are doar 17 locuitori FOTO Facebook

Consiliul Județean Alba a demarat procedura publică pentru contractarea lucrărilor de construcție a obiectivului Băile Sărate Ocnișoara, cu o capacitate de 600 de locuri, proiect evaluat la suma de 11,4 milioane de lei, fără TVA. Dacă totul decurge conform planificării, Transilvania va avea în 2025 un nou obiectiv turistic și de agrement important. La Ocnișoara mai trăiesc în prezent doar 17 locuitori.

”Prin realizarea Băilor Sărate Ocnișoara, localitate în care trăiesc momentan doar câteva familii, aceasta va fi scoasă din izolare, iar zona va deveni accesibilă publicului interesat. Investiția propusă este complementară celei din Ocna Mureș, unde s-a finalizat amenajarea unei baze de tratament și agrement, cu centru de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată.

Astfel, Ocna Mureș și Ocnișoara vor deveni puncte importante pe harta națională în ceea ce privește balneoturismul și medicina recuperatorie. Amplasamentul este situat într-o zonă specifică de deal, într-un context natural teritorial atractiv ce determină creșterea interesului de construire, în special datorită apei sărate existente în zonă. Terenul din jurul amplasamentului propus va avea destinație de zonă de dezvoltare turistică”, se precizează în caietul de sarcini aferent proiectului.

Câmpul de sare unde va fi construită baza de agrement FOTO Facebook

Investiția va avea ca obiectiv principal dezvoltarea sectorului de turism și agrement. Un alt obiectiv este reprezentat de conformarea la anumite standarde a spațiilor amenajate în folosul comunității de pe raza comunei și încurajarea actualilor și viitorilor investitori la respectarea vieții comunei și a cadrului natural valoros.

Contractul se referă la realizarea serviciilor de proiectare și verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și la execuția lucrărilor. Durata estimată a execuției este de 24 de luni de la data stabilită prin ordinul de începere a lucrărilor, din care 17 luni reprezintă perioada de execuție Amplasamentul vizat este un teren de 26.367 de metri pătrați în Ocnișoara, comuna Lopadea Nouă, care se află peste un câmp de sare.

Proiectul noii baze de agrement de la Ocnișoara

Acesta va avea destinația de zonă de dezvoltare turistică. Zona va avea în total patru bazine cu apă dulce (două dintre ele pentru copii), unul cu apă sărată și trei lacuri cu apă sărată amenajate. În prezent, pe teren se află un mic lac cu apă sărată amenajat de săteni, o fântână cu apă sărată (Murătoarea), nămol la suprafață, platou cu nisip și un pârâu ce traversează amplasamentul.

Dotările noii baze de agrement

Dotări propuse prin proiect: zonă Restaurant (445 mp), cu terasă; în apropiere lac cu apă dulce și bar (pool bar); zonă Recepție (417 mp) cu piațetă (pune în valoare fântâna existentă; posibilitate de organizare spațiu expozițional cu cristale de sare sculptate sau alte elemente) - Piața de sare; seră pentru depozitare flori și protecția fântânii existente; clădire cu cabinet medical, vestiare, grupuri sanitare; zonă Balneară - zona lacului de nămol sapropelic cu 2 alveole de relaxare și zonă de uscare.

De asemenea, vor exista o zonă Recreere și Divertisment: lac de apă sărată, plajă de nisip pentru relaxare, teren de volei pe nisip; zona Centrală: trei lacuri cu apă sărată, de adâncimi variabile; zonă de Joacă pentru copii - spații joacă pentru copii, trei bazine cu apă dulce și zonă cu aparate fitness; zonă picnic cu filigorii și loc pentru grătar. În jurul amplasamentului va fi amenajată o pistă pentru alergat.

Accesul auto spre nou bază de agrement va fi facilitat prin modernizarea drumului județean dinspre centrul comunei Lopadea Nouă, aflată în apropiere de municipiul Aiud.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#baza agrement, #ape sarate, #ocnisoara , #statiuni