Soldații francezi au reclamat condițiile ”mizere” în care sunt ținuți la baza de la Cincu. Reacția autorităților române FOTO

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 21:35
10831 citiri
Soldații francezi au reclamat condițiile ”mizere” în care sunt ținuți la baza de la Cincu. Reacția autorităților române FOTO
Fotografie de la baza Cincu FOTO Twitter / Justine Brabant

Soldaţii de elită trimişi de președintele Franței, Emmanuel Macron, să apere România în cadrul misiunii NATO s-au plâns în presa de la Hexagon de condițiile ”mizere” de la baza militară de la Cincu.

Ei le-au vorbit jurnaliștilor de la site-ul de investigații Mediapart despre numărul insuficient de toalete, mâncarea puțină și lipsa căldurii.

”Armata franceză nu are nimic glorios atunci când o vedem la Cincu, cu picioarele în noroi, cu stomacul gol, cu cearcănele până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defectuoase, camioane blocate (...) şi tancuri care au probleme să treacă prin Carpaţi”, a declarat un militar francez dislocat la Cincu, citat de Mediapart.

Jurnalista Justine Brabant a postat o fotografie pe Twitter, susținând că soldații au declarat că ”este o "mizerie", cu șobolani și câini”.

Într-un comunicat transmis Mediapart, Statul Major al Armatei Franceze susține că aceste condiții ”rustice” sunt normale la începutul unei operațiuni și dă asigurări că situația se va ameliora.

”Ar trebui să fie obișnuiți”

Gen. (r) Virgil Bălăceanu, fostul comandant al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, a declarat că soldații de la baza militară de la Cincu nu au cele mai bune condiții pentru că în zonă există probleme în aprovizionarea cu apă. El a adăugat că baza din judeţul Braşov este în plin proces de amenajare, iar soldaţii de elită ar trebui să fie obişnuiţi cu cele mai vitrege condiţii.

”Cincu ne este cunoscut. N-am aflat de la foștii subordonați sau din alte situații de condiții improprii. Condițiile în Cincu nu sunt cele mai bune pentru că sunt probleme în general în zonă cu aprovizionarea cu apă, sunt probleme cu podurile. (...) Mă surprinde pe de altă parte pentru că sunt regimente de elită, regimente obișnuite sau ar trebui să fie obișnuite cu condiții grele de campare. (...) Până se amenajează condițiile de cazare și de hrănire (...) se mai stă și în corturi”, a declarat generalul, potrivit TVR.

Reacția MApN

Vineri, Ministerul Apărării a transmis, într-un comunicat, că responsabilităţile privind camparea, hrănirea efectivelor şi asigurarea serviciilor conexe, anume alimentare cu apă, energie, gestionarea deşeurilor, în baza din Cincu, pentru Grupul de Luptă NATO, au fost asumate integral de partea franceză.

MApN aminteşte că Grupul Colectiv de Luptă - Collective Defence Battle Group (CDBG) este operaţionalizat pe teritoriul României de Franţa, ca naţiune-cadru, şi integrează, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. A fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră.

Forţele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, într-o tabără de campare construită gradual de forţele CDBG începând cu luna mai.

”În calitate de naţiune-gazdă, partea română a pus la dispoziţie toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanţii armatei franceze şi ai celorlalte contingente aliate şi va acţiona cu promptitudine şi pe viitor pentru a oferi asistenţă şi sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ naţional şi cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română şi partea franceză”, a precizat MApN.

După invazia Rusiei în Ucraina, NATO a decis să trimită în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia grupuri de luptă pentru a întări flancul estic.

Grupul de luptă al NATO în România este activ din luna mai în baza din județul Brașov și e condus de Franța. În baza de la Cincu sunt acum aproximativ 750 de militari francezi, dar și soldați belgieni și olandezi.

Relatările soldaților apărute în presă lor au stârnit un scandal în Franța, unde deputații partidului Franța Rebelă au preluat subiectul pe care îl vor discuta în Adunarea Națională.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a exprimat vineri, 19 aprilie, preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului,...
#baza militara cincu, #soldati francezi, #NATO, #plangeri, #conditii insalubre, #MApN , #mapn