România, țara care „naște” campioni din nimic. Cum au fost lăsate în paragină bazele sportive, râvnite de rechini imobiliari

Joi, 02 Iunie 2022, ora 21:29
1332 citiri
România, țara care „naște” campioni din nimic. Cum au fost lăsate în paragină bazele sportive, râvnite de rechini imobiliari
FOTO Pixabay

Bazele sportive publice, înainte un etalon, au fost lăsate în paragină sau au fost înlocuite cu spații comerciale.

Reprezentanții Fundației Eco-Civica susțin că doar în București au fost pierdute zeci de baze sportive care aparțineau de Ministerul Sportului.

Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica, a declarat pentru Ziare.com că bazele sportive de altă dată au fost râvnite de „rechini imobiliari” care le-au schimbat destinația.

„Vorbim despre foarte multe baze care au dispărut sau care sunt râvnite de dezvoltatorii imobiliare, de fapt, toate au fost râvnite de dezvoltatorii imobiliari. Sunt vechile baze provenite din sistemul comunist. Fiecare zonă avea aceste baze de agrement, sportive, terenuri de fotbal, tenis, plus bazine de înot și tot ce ținea de sport. După Decembrie 89, când s-au putut cumpăra aceste baze, niște băieți deștepți au putut cumpăra și bazele sportive, care în general sunt în poziții foarte bune pentru dezvoltatorii imobiliari.

Legiuitorul a intervenit prin Legea 69/2000 a Educației Fizice și Sportului și spune că nu putem schimba destinația bazelor sportive indiferent că se află în proprietate particulară sau proprietate publică și mai ales cele care provin și din vechiul regim. Toate aceste baze trebuiau înscrise în cartea funciară ca baze sportive, zone de agrement și ca atare nu puteau să-și schimbe destinația. Niciun proprietar particular nu a intabulat ca atare denumirea în cartea funciară și am ajuns în situația în care zeci de baze sportive devin dezvoltări imobiliare.

Aici este clar vina autorităților locale și centrale, locale care au aprobat schimbarea destinației, centrale pentru că dădeau răspunsuri evazive în ceea ce privește existența bazelor sportive”, a declarat Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.

Activistul de mediu spune că aceste baze, dacă ar funcționa, ar fi extrem de benefice.

„Acestea sunt problemele, această poziționare a lor și tot ce înseamnă rechinii imobiliari care au pus mâna pe ele sau care vor să pună mâna pe ele.

Este atât de mare nevoie de ele pentru că suntem pe primul loc la obezitate în rândul copiilor. Sportul înseamnă sănătate, înseamnă că ai și niște locuri în care mediul este ceva mai protejat și normal că dezvoltăm corect fizicul și mentalitatea. Orice mișcare este benefică”, a adăugat Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.

Pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului și sportului apar doar două baze sportive în București: Complexul Sportiv Naţional "Lia Manoliu" Bucureşti și Complexul Sportiv Naţional Sala Polivalentă Bucureşti.

Doar șapte județe mai au Complexuri Sportive Naționale, iar trei sunt în curs de înființare.

„Numai in București-Ilfov am pierdut in jur de 40 de baze sportive.

La nivel național situația este la fel de dezastruoasă dar nu am putut întocmi o statistică.

În București, de exemplu, avem baze sportive ale Ministerului Tineretului și Sportului aflate in paragină, cum ar fi baza de tenis Livone de pe Șos Olteniței, lăsată de izbeliște de Direcția de Sport a Municipiului București, Direcție din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului.

De 6 ani baza nu aduce niciun venit cu toate că numeroși oameni de sport și-au manifestat intenția de a o închiria/concesiona și a o reintroduce in circuit.

Direcția de Sport a făcut tot posibilul să ruineze această bază care pregătea tenismani de primă mână”, au transmis reprezentanții Fundației Eco-Civica.

ONG-ul susține că Baza Sportivă „Lia Manoliu” este în aceeași situație.

„În Complexul Sportiv Lia Manoliu au fost distruse două baze sportive de top, invocându-se construirea Patinoarului Național.

Patinoarul nu avea nicio legătură cu bazele vecine dar s-a dorit construirea unui molișor lângă patinoar, ale cărui spații comerciale să fie atribuite băieților deștepți.

Pentru molișor au demolate 11 terenuri de tenis și unul din cele mai moderne bazine de-not din Capitală.

Pe cele două baze se pregăteau peste 300 copii.

In prezent sunt in instanță acțiuni pentru salvarea bazelor sportive Girueta, de pe Drumul Găzarului, pe care se dorește construirea unui supermarket, bazei RADET situată pe Floreasca-B. Văcărescu, pe care se dorește construirea unor turnuri fără limită de înălțime, aceeași situație fiind și pe Ștrandul Floreasca de pe str. Moeciu, cu același proprietar”, mai arată Fundația.

Restaurante de lux în locul bazelor sportive

Pe terenurile altor baze sportive au apărut centre comerciale sau restaurante.

„Baza Sportivă Ștrandul Tineretului a fost salvată, in parte, dar preluată de alt mare,, investitor” arab care dorește hotel și restaurant de lux.

Baza sportivă Clubul Sportiv Școlar Steaua, din Parcul Pecineaga, este in instanță din cauză că un lider al unui clan din Rahova, a construit un pălățel pe ea, copiii școlii de tenis fiind evacuați iar directorii școlii sportive fugind de răspundere.

Baza Chefalul a fost distrusă in totalitate și ridicat un ansamblu de blocuri.

Baza Cutezătorii, cu toate că aparține Palatului Național al Copiilor, este administrată de o altă persoană controversată care a umplut-o de cârciumi și cluburi de fițe.

In prezent a intrat in discuții aprinse și baza Pescăruș pe care se dorește tot dezvoltare imobiliară.

Sunt câteva exemple din multiplele aflate la nivel de București.

Așa că la nivel național dezastrul este mult amplificat.

Legea 69/2000 a educației fizice și sportului obligă deținătorii de baze sportive, inclusiv cele dobândite din regimul comunist, să păstreze destinația și in termen de 90 de zile să le intabuleze, ca atare, in cartea funciară.

Niciun deținător particular nu a îndeplinit această obligație.

Conform legii, bazele înființate in regimul comunist trebuiau să intre in proprietatea statului și nu a persoanelor care au cumpărat vechi întreprinderi comuniste care dețineau și baze sportive”, mai arată aceștia.

Fundația Eco-Civica a transmis că este implicată in salvarea mai multor baze sportive, inclusiv in instanță.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Străzi Deschise” revine pe Calea Victoriei şi se extinde. Activităţi sportive dedicate publicului de toate vârstele, spectacole de magie şi muzică live
„Străzi Deschise” revine pe Calea Victoriei şi se extinde. Activităţi sportive dedicate publicului de toate vârstele, spectacole de magie şi muzică live
„Străzi deschise, Bucureşti - Promenadă urbană” se extinde, în weekendul 13-14 aprilie, în sectorul 1 al Capitalei, pe strada Alexandru Constantinescu (între Str. Loc. Gh. Stâlpeanu şi...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#baze sportive, #bazine olimpice inot, #sport , #stiri sociale