Sfârșitul unei ere: 7 ani de dobânzi negative se vor încheia în 2022. Inflația peste așteptări obligă BCE să își schimbe politicile

Luni, 07 Februarie 2022, ora 15:58
3278 citiri
Sfârșitul unei ere: 7 ani de dobânzi negative se vor încheia în 2022. Inflația peste așteptări obligă BCE să își schimbe politicile
Inflația din zona euro este probabil să rămână peste 4% în cea mai mare parte a anului 2022

Ultima dată când Banca Centrală Europeană – BCE a majorat politica de dobândă monetară a fost în 2011, acum mai bine de zece ani de zile, într-un efort de inundare a economiei zonei euro cu bani ieftini, pentru a oferi suportul financiar necesar creșterii economice în țările ce fac parte din uniunea monetară.

Anul în curs ar putea aduce, așa cum anticipează investitorii și analiștii economici, plecând de la ultimele declarații venite din zona BCE, prima majorare a dobânzii monetare după o lungă perioadă de timp, precum și încheierea unei perioade de șapte ani în care dobânda la depozitele bancare din zona euro s-a aflat în teritoriu negativ.

Ținta de inflație a BCE, nerealizabilă

BCE ar fi obligată astfel de un nivel al inflației mult peste așteptări să își calibreze politicile cu instituții similare precum Rezerva Federală Americană și Banca Angliei, care au reacționat mult mai rapid în încercarea de a tempera presiunile inflaționiste fără precedent ce afectează economia globală.

Inflația din zona euro este probabil să rămână peste 4% în cea mai mare parte a anului 2022, adică mai mult decât dublul țintei de 2%, stabilită de Banca Centrală Europeană.

Prin urmare, este foarte probabil ca o creștere a ratei dobânzii monetare să fie operată încă din trimestrul al patrulea al acestui an, a declarat șeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, unul dintre membrii Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene cu cele mai conservatoare poziții.

El a anticipat o majorare cu 0,25% a dobânzii la finele anului în curs, urmată de încă una similară în primăvara lui 2023, potrivit Bloomberg.

Trebuie precizat că rata anuală a inflației din Țările de Jos a accelerat la 7,6% în ianuarie, cel mai înalt nivel al datelor încă din 1997. În zona euro, prețurile de consum au crescut în mod neașteptat cu 5,1% anual, rămânând la un nivel mai mult decât dublu, față de ținta de 2% a BCE.

Schimbare bruscă de abordare

Klaas Knot susține că cea mai mare parte a inflației din zona euro este importată, deci factorii de decizie europeni sunt legați de mâini, neavând alte instrumente la dispoziție pentru a reduce inflația.

Potrivit Eurostat, cea mai mare influența în avansul fără precedent al prețurilor o are explozia costurilor din zona energiei.

Banca Centrală Europeană a avut la finele săptămânii trecute o spectaculoasă schimbare de poziție, în condițiile în care președintele instituției Christine Lagarde a admis pentru prima dată că nu este exclusă o majorare a dobânzilor.

În precedentele declarații, Christine Lagarde susținea necesitatea ca dobânzile să fie păstrare la valorile la care se află în prezent: O majorare a lor ar amenința și mai mult ritmul avansului economic, care trenează deja în zona euro din cauza unor factori precum blocajele din lanțul de distribuție, criza semiconductorilor auto și condițiile nefavorabile de pe piața muncii.

Iar investitorii și economiștii și-au aliniat deja pozițiile cu privire la politica monetară a zonei euro, ambele grupuri prognozând acum că Banca Centrală Europeană va pune capăt celor șapte ani de dobândă negativă pentru depozite în 2022, arată sursa citată.

Un astfel de calendar ar însemna încheierea achizițiilor de obligațiuni și mai devreme decât este planificat în prezent, având în vedere intenția declarată a BCE de a înceta mai întâi această măsură de stimulare a economiei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#BCE dobanda politica monetara , #inflatie