BCE prevede o revenire a economiei europene în 2022. România mai are însă de așteptat pentru a realiza convergența economică

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 14:55
1550 citiri
BCE prevede o revenire a economiei europene în 2022. România mai are însă de așteptat pentru a realiza convergența economică
banca centrala europeana sigla

Experții Eurosistemului anticipează un reviriment puternic al creșterii economice în zona euro, în cursul anului 2022.

Proiecțiile macroeconomice ale experților Eurosistemului din luna decembrie preconizează că ritmul anual de creștere a PIB real se va situa la 5,1% în 2021, 4,2% în 2022, 2,9% în 2023 și 1,6% în 2024.

Comparativ cu proiecțiile experților din luna septembrie, perspectivele au fost revizuite însă în sens descendent pentru anul 2022, dar în sens ascendent pentru anul 2023, potrivit ultimului Buletin economic al Băncii Centrale Europene.

Trebuie precizat că Eurosistemul, alcătuit din Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale ale statelor membre care au adoptat euro, reprezintă autoritatea monetară a zonei euro.

Producția va depăși nivelul de dinaintea pandemiei

Economia zonei euro continuă să se redreseze. Creșterea se temperează, însă se anticipează o nouă intensificare puternică a activității economice în cursul acestui an. Conform previziunilor, continuarea redresării economice va fi impulsionată de cererea internă robustă, arată documentul citat.

Condițiile pe piața forței de muncă se ameliorează, pe fondul creșterii numărului de persoane ocupate și al reducerii numărului de persoane incluse în programele de menținere a locurilor de muncă.

Aceasta sprijină perspectiva majorării veniturilor gospodăriilor populației și a consumului. Economiile acumulate în perioada pandemiei vor favoriza, de asemenea, consumul.

Activitatea economică s-a moderat pe parcursul ultimului trimestru al anului trecut și este probabil ca acest ritm mai lent de creștere să se prelungească și în prima parte a anului curent.

Se estimează, în prezent, că producția va depăși, în trimestrul I 2022, nivelul din perioada prepandemie, potrivit susei citate.

Frână puternică a economiei în România

De cealaltă parte, economia românească, integrată în proporție de 70-80% în cea europeană, ar trebui să beneficieze de condițiile favorabile unui avans susținut al PIB în zona euro, alături de fondurile puse la dispoziție de Comisia Europeană prin programul PNRR, dar și prin cadrul financiar multianual.

Cu toate acestea, Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o creștere economică de 4,6% în 2022, o încetinire puternică, în comparație cu procentul de 7% cu care este creditată economia autohtonă că va crește în 2021.

Practic, se estimează că economia românească va crește anul acesta cu un procent comparabil cu cel al zonei euro, ceea ce este puțin pentru o economie emergentă.

In lipsa unei susțineri puternice a sectorului productiv, principalul motor de dezvoltare al economiei românești rămâne consumul privat, care se va contracta puternic în 2022, estimează analiștii economici, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a populației, în contextul inflației de două cifre, a exploziei facturilor din zona de energie și a unui ritm de creștere a veniturilor populației net inferior celui de majorare a prețurilor.

Ritm insuficient de creștere

De menționat că, pentru a spera la o recuperare într-un orizont predictibil de timp a decalajelor economice și legate de nivelul de trai, de la economiile în curs de dezvoltare se așteaptă un avans PIB cu circa 5% peste media europeană.

Iar diferența de 5 puncte procentuale în sus pentru economia românească nu se prevede a se realiza nici în anii următori, așa cum reiese din prognozele oficiale, care anticipeaza un avans PIB de 5,3% în 2023 (2,9% pentru zona euro), 5% în 2024 (1,6% pentru zona euro), respectiv 4,5% în 2025.

În caz contrar, convergența nivelului de trai al românilor cu cel al europenilor care trăiesc în țările dezvoltate din punct de vedere economic rămâne doar un alt obiectiv pe hârtie, care nici măcar nu se poate estima când va fi îndeplinit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#BCE revenire economica europa romania , #criza economica romania