Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Germania acuză Banca Centrală Europeană că subestimează inflația. Probleme pentru zona euro?

Luni, 21 Martie 2022, ora 16:09
1302 citiri
Germania acuză Banca Centrală Europeană că subestimează inflația. Probleme pentru zona euro?
Dacă în trecut BCE avea tendința mai degrabă de a supraestima inflația, în ultimii ani s-a trecut la o atitudine contrară, de subestimare a creșterilor reale de prețuri.

Luis de Guindos, vice-președintele Băncii Centrale Europene – BCE, admite într-un interviu recent că instituția care se ocupă de stabilitatea prețurilor în zona euro subestimează nivelul real al inflației.

Dacă în trecut BCE avea tendința mai degrabă de a supraestima inflația, în ultimii ani s-a trecut la o atitudine contrară, de subestimare a creșterilor reale de prețuri, a recunoscut Luis de Guindos.

”Pe parcursul anului trecut am subestimat inflația, așa cum au făcut-o și alte instituții și economiști. Prognozele sunt greu de realizat în perioade cu un grad ridicat de incertitudine.

Tendințele anterioare joacă un rol important în modelele pe care le folosim, deci aceste modele au tendința de a proiecta nivelurile inflației întorcându-se la evoluțiile istorice.”, a explicat vice-președintele BCE.

BCE se teme doar să nu crească salariile

De Guindos spune că ”toate opțiunile sunt pe masă” în acest moment pentru BCE, a cărei principală îngrijorare este legată de efectele de runda a doua asupra inflației – o majorare a salariilor la nivel european care ar declanșa o spirală inflaționistă prețuri-salarii.

Doar atunci BCE va acționa hotărât pentru a tempera creșterile de prețuri, a mai spus vice-președintele instituției, care cere guvernelor europene să intervină cu măsuri fiscale pentru a ajuta populația să treacă peste explozia prețurilor, atât din zona energiei, cât și a mărfurilor alimentare și nealimentare.

Banca Centrală Europeană își menține estimarea că nivelul inflației anuale va reveni la 2% în 2024, deși nu reușește să își explice poziția și să arate ce ar putea interveni până atunci pentru a readuce evoluția prețurilor pe un făgaș temperat.

Mai multe voci din Germania și-au exprimat însă preocuparea că BCE nu poate lua măsuri pentru temperarea inflației din cauza gradului mare de îndatorare al unor țări precum Italia și Spania.

Fricțiuni în zona euro

Slăbiciunile zonei euro sunt scoase din nou în lumină, iar capacitatea BCE de a păstra primele de risc la niveluri rezonabile pentru țările membre ale uniunii monetare sunt contestate.

De Guindos explică faptul că politica monetară a BCE este determinată de mandatul privind stabilitatea prețurilor, iar deciziile de politică monetară și instrumentele pe care instituția pe care o reprezintă le are la dispoziție vizează doar îndeplinirea țintei legate de inflație.

Iar o abordare neunitară a țărilor din zona euro în privința ratelor de dobândă și a piețelor de obligațiuni ar putea submina eficiența politicii monetare, mai spune Luis de Guindos, susținând că primele de risc ale obligațiunilor guvernamentale sunt neschimbate pentru Italia și Spania azi, fiind la același nivel ca înainte de pandemie și sub valorile maximale înregistrate în 2011 și 2014.

El explică faptul că BCE poate rezolva aceste eventuale neajunsuri (prime de risc prea mari pentru obligațiunile guvernamentale din zona euro) prin programe cum este cel legat de achiziționarea de active - PEPP.

Dar stabilitatea prețurilor este principalul obiectiv al Băncii Centrale Europene și programele de achiziționare de active au reprezentat o soluție temporară, dat fiind contextul extraordinar al pandemiei, mai spune reprezentantul BCE.

Problema devalorizării euro

Luis de Guindos a respins speculațiile că BCE ar fi intervenit pe bursele internaționale pentru a stabiliza moneda euro, aflată pe o tendință de depreciere, în raport cu dolarul, pentru că nu țintește un anumit nivel al cursului de schimb, fiind în afara atribuțiilor sale.

De asemenea, reprezentantul BCE a respins perspectiva unei stagflații pentru zona euro (stagnare economică, însoțită de o inflație puternică), susținând că uniunea monetară va avea o creștere economică de 2% în 2022, în ciuda contextului geo-politic extrem de dificil, determinat de conflictul armat din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei de Comisia Europeană.

Principalul risc pentru economia europeană în 2022 rămâne riscul macro și nu există probleme cu lichiditatea, mai crede Luis de Guindos.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#BCE zona euro , #inflatie