Bancile italiene au imprumutat 200 de miliarde de euro de la BCE

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 23:55
1423 citiri
Bancile italiene au imprumutat 200 de miliarde de euro de la BCE
Foto: Arhiva

Finantarea din partea Bancii Centrale Europene catre creditorii italieni a crescut la aproape 210 miliarde de euro in decembrie, in conditiile in care bancile au beneficiat de oferta unica de finantare din partea BCE.

Dependenta bancilor italiene de creditarea BCE a crescut considerabil de la sfarsitul lui iunie, cand suma totala imprumutata era de 41,3 miliarde de euro. Nevoia de lichiditati a crescut in egala masura cu amplificarea crizei datoriilor suverane din zona euro, informeaza Reuters.

BCE a injectat in sistemul bancar un 489 miliarde de euro, sub forma de credite pe 3 ani. Din acest total, bancile italiene au accesat 116 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproape un sfert din suma totala.

Banca centrala a Italiei a aratat, de asemenea, ca bancile italiene detin 160,6 miliarde de euro sub forma de credite pe termen lung acordate de catre BCE in decembrie, ceea ce este peste dublu fata de cei 68,4 miliarde, datorati in luna anterioara.

Investitorii si analistii sunt foarte ingrijorati cu privire la capacitatea bancilor italiene de a se refinanta, ceea ce a dus la deprecierea puternica a actiunilor bancare, pe bursa italiana. Bancile italiene ar trebui sa fie principalul cumparator al titlurilor de stat pe care Italia le va emite saptamana aceasta, ceea ce ar permite continuarea circuiutului, dinspre BCE inspre guvernele aflate in dificultati, prin intermediul bancilor comerciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#criza financiara, #criza debite, #criza sistem bancar, #refintare banci, #finantare BCE , #criza financiara
Comentarii
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5
Adica san prumuta uni dela altii, inloc sasan prumute dela chineji ?