BCE trebuie sa aloce sume uriase pentru cumpararea datoriilor tarilor UE

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 15:32
1644 citiri
BCE trebuie sa aloce sume uriase pentru cumpararea datoriilor tarilor UE

Agentia de rating Fitch a avertizat ca Banca Centrala Europeana trebuie sa cumpere titluri ale tarilor aflate in dificultati financiare in valoare de sute de miliarde de euro pentru a preveni escaladarea crizei datoriilor suverane, care altfel ar putea scapa de sub control.

Seful diviziei de ratinguri suverane a agentiei, Brian Coulton, a afirmat ca germanii care activeaza in BCE incearca sa impiedice aceasta actiune a bancii in ceea ce priveste tarile din flancul sudic al Uniunii Europene, fata de care increderea pietelor este spulberata.

"Se simte o lipsa de hotarare pentru urmarea planului de achizitii de titluri ale acestor tari si pietele vor sa vada acesti bani de la BCE. In opinia mea, vor fi necesare sute de miliarde de euro", a spus Coulton la o conferinta bancara globala, citat de Telegraph.co.uk.

BCE a inceput in aprilie 2010 sa cumpere titluri ale Greciei, Portugaliei si Irlandei pentru sustinerea acestor tari aflate in dificultate, in cadrul planului cunoscut sub denumirea Faciliatea de Stabilitate Financiara Europeana. In cadrul acestui program, au fost facute pana acum achizitii in valoare de 47 miliarde de euro.

Grosul achizitiilor a fost indreptat catre Grecia, BCE achizitionand titluri grecesti in valoare de 25 miliarde de euro. Aceasta actiune a prevenit colapsul pietei datoriilor Greciei, cu un pret politic pe masura, povara cazand pe platitorii de taxe din celelalte tari ale UE.

Bundesbank, banca centrala germana, s-a aratat iritata de faptul ca bancile franceze s-au grabit sa iasa din Grecia, pe cand bancile germane au facut o intelegere pentru a-si mentine expunerile pe aceasta tara.

Fitch a mai afirmat ca bancile europene trebuie sa refinanteze circa 2.000 miliarde de euro din datoriile pe termen lung ale tarilor UE pana in 2012. "Exista ingrozitor de multe datorii cu maturitate in 2011 si 2012 si acest lucru este o sursa de ingrijorare", a afirmat Bridget Gandy, expert bancar in cadrul Fitch.

David Owen de la Jefferies Fixed Income a declarat ca economiile europene ar putea sa inceapa o noua contractie in a doua jumatate a anului 2010. El spune ca marea problema a crizei datoriilor europene este ca investitorii nu au incredere in strategia UE de a obliga statele sa efectueze reduceri draconice de cheltuieli in mijlocul unei recesiuni.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...