BCE-ul, ultima reduta in fata crizei mondiale - Presa internationala

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 12:28
1586 citiri
BCE-ul, ultima reduta in fata crizei mondiale - Presa internationala

In conditiile in care majoritatea politicienilor europeni au acceptat informal ca falimentul grecesc este inevitabil, BCE ramane singurul factor de stabilitate financiara, in virtutea capacitatii sale financiare; totusi, programul BCE de cumparare de titluri de stat ramane incert, atat ca efecte cat si ca durata; pietele emergente incearca sa inlature volatilitatea foarte mare a proprilor monede, prin interventii directe in piata - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.

Fondul Monetar International a avertizat ca imensa putere financiare a Bancii Centrale Europene este singura care poate sa "sperie" pietele financiare si sa previna intensificarea crizei care ameninta sa trimita economia globala inapoi in recesiune.

Brouxelles-ul are termen limita pana la inceputul lui noiembre sa-si stabileasca propunerile cu privire la prelungirea programului european de stabilitate, inainte de a transforma actualul buget, in valoare de 440 miliarde de euro, intr-unul de 2 trilioane de euro, astfel incat sa aiba certitudinea ca poate face fata multor tulburente financiare, noteaza The Guardian.

Totusi, FMI-ul insista ca este nevoie, pe langa acest fond european, de suportul permanent al BCE-ului, intrucat aceasta este "singurul agent care poate speria pietele".

In mod privat, multi oficiali ai FMI si ai celor 187 de guverne membre ale Fondului au acceptat deja falimentul grecesc iar acum au facut o prioritate din prevenirea economiilor mult mai mari, ale Spaniei si Italiei, sa urmeze acelasi curs.

Data cea mai probabila a falimentului grecesc va fi la finalului lui 2011 sau inceputul lui 2012. Totusi, cancelarul german a declarat duminica noaptea ca nu va permite ca o tara a zonei euro sa intre in faliment, atata timp cat exista un fond european de interventie si un mecanism de stabilitate.

Pietele emergente au probleme cu propriile valute

Banca centrala din Coreea de Sud a surprins pietele financiare printr-o interventie in valoare de 4 miliarde de dolari, survenita in ultimele doua minute de tranzactionare, interventie menita sa stabilizeze valoarea monedei locale.

Cu o zi inainte, Brazilia a vandut 2.75 miliarde de dolari pentru a opri deprecierea rapida a realului brazilian, informeaza Financial Times.

Analistii considera ca aceste masuri sunt menite sa compenseze prabusirile pe care valutele economiilor emergente le-au inregistrat luna trecuta dar, pe langa devalorizare, economiile emergente sunt in primul rand afectate de instabilitatea cursului - deprecierea monedei fiind, la limita, benefica unor economii axate preponderent pe exporturi.

Dovada in acest sens este ca nu sunt implicate cantitati mari de bani in aceste interventii - raportat la valoare pietelor respective. Pentru comparatie, Marea Britanie a intervenit in 1992, in incercarea sa esuata de a apara lira sterlina, cu 27 miliarde de lire sterline.

BCE are o politica incerta de interventie in piete

Banca Centrala Europeana nu a decis inca pentru cat timp va continua cu interventiile sale neconventionale in piata titlurilor de stat europene - masura care, pana in prezent, a mentinut pe linia de plutire state precum Grecia sau Italia.

Cumpararea de titluri de stat - metoda prin care guvernele pot accesa imprumuturi direct de la investitori privati - a fost aprobata de catre conducerea BCE cu o majoritate covarsitoare de voturi, nefiind influentata de interventia guvernelor, noteaza Reuters.

"Vom decide ce se va intampla in continuare cu programul, insa nu am initiat acest program pentru a raspunde unor nevoi politice - suntem cea mai agresiv-independenta institutie din lume", a declarat Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al biroului executiv al BCE.

BCE si-a reactivat programul de cumparare de titluri de stat in august, intervenind in special pentru Spania si Italia, state afectate de turbulentele din pietele financiare si ajunse aproape de situatia in care costurile la care puteau accesa imprumuturi - fara interventia BCE - erau in apropierea nivelului care declansa falimentul.

Paramo a mai declarat ca este nevoie ca liderii europeni sa-si aminteasca de obligatiile pe care le au si sa creeze o noua forma de guvernare economica a Uniunii dar si sa accelereze reformele.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#criza financiara, #criza datorii suverane, #interventie BCE, #economii emergente, #criza globala , #criza financiara