Deficitul SUA nu este sustenabil - Presa internationala

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 13:20
1934 citiri
Deficitul SUA nu este sustenabil - Presa internationala

Presedintele Rezervei Federale - banca centrala americana - Ben Bernanke a folosit prima sa conferinta publica pentru a avertiza ca deficitul SUA nu este sustenabil si pentru a solicita liderilor politici sa ia masuri cat se poate de rapide si de eficiente in aceasta privinta.

Vorbind in cadrul unei conferinte de presa care a fost axata initial pe politica monetara, Bernanke a confirmat ca SUA va mentine dobanzile la un nivel scazut si va continua enormul program de cumparare a titlurilor de stat americane - de imprumutare a guvernului american - pentru a mentine refacerea economica, noteaza The Guardian.

In cadrul conferintei, Bernanke a confirmat faptul ca inflatia ar putea fi o amenintare pentru economia americana, insa a precizat ca este posibil ca dobanzile sa fie modificate in urmatoarele cateva luni.

Presiunea pe banca centrala americana este sporita data fiind cresterea de dobanzi introdusa de Banca Centrala Europeana - diferenta dintre dobanzi ar putea creste efectele inflationiste asupra dolarului american, investitorii preferand moneda cu randamente mai mari - euro - fata de dolar. Efectul este o vanzare masiva a dolarilor si o cumparare de euro, ceea ce, evident, depreciaza valoarea dolarului fata de moneda unica europeana.

Raspunsul la aceasta situatie este cresterea dobanzilor de catre FED ceea ce ar afecta, pe de alta parte, economia americana care are nevoie de bani ieftini si accesibilitatea creditului pentru a putea mentine cresterea.

Scadere record in economia japoneza

Guvernul japonez a anuntat ca productia industriala a scazut cu 15 procente in martie, fata de luna anterioara, ceea ce reprezinta cel mai mare declin inregistrat vreodata, de la luna la luna, depasind cu mult estimarile analistilor. Cheltuielile gospodariilor au scazut, de asemenea, cu 8.5 procente fata de anul anterior.

Pa de alta parte, banca centrala a Japoniei a estimat ca economia va creste cu 0.6 procente in 2011, un procent sub estimarile initiale. De asemenea, banca centrala va mentine dobanzile la un nivel apropiat de 0 pentru a permite accesul usor la bani pentru investitori, informeaza Financial Times.

Toyota, cel mai mare producator auto, la nivel mondial si unul dintre principalii exportatori ai Japoniei - industria auto reprezinta 10 procente din exporturile totale - a declarat ca volumul total al productiei va fi reluat in 8 luni. Principalele dificultati ale producatorului sunt legate de obtinerea a peste 150 de piese de la producatori locali. In martie, productia Toyota a scazut cu 63 de procente fata de anul anterior.

In vreme ce zonele afectate direct de cutremur au inregistrat o scadere de 31.9 procente la nivelul productiei, celelalte zone industriale ale Japoniei au scazut cu 13.5 procente, fiind afectate indirect de catastrofa naturala din martie.

Este pregatit urmatorul presedinte al BCE

Ministrul de Finante al Spaniei si-a declarat sprijinul pentru candidatul italian la sefia Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, considerandu-l o optiune excelenta pentru aceasta pozitie si lasand Germania drept singura dintre cele 4 mari economii ale zonei euro care nu si-a declarat inca suportul pentru guvernatorul bancii centrale italiene.

Declaratiile oficialului spaniol au venit la o zi dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a arata sustinerea pentru candidatul italian, a carui campanie a castigat deja sprijinul Portugaliei si Belgiei, dintre jucatorii mai mici ai zonei euro, conform Bloomberg.

Cancelarul german, Angela Merkel, care reprezinta cea mai puternica economie a zonei euro, nu a indicat inca nicio preferinta pentru candidatura, precizand insa, prin purtatorul sau de cuvant, ca are posibilitatea de a bloca orice candidat la BCE.

Mario Draghi a devenit preferat pentru aceasta functie dupa ce candidatul german cu cele mai mari sanse de obtinere a functiei, Axel Weber, s-a retras din cursa pentru sefia BCE in februari. Draghi, economist format la prestigioasa universitate Massachusetts Institute of Technology, a lucrat la Banca Mondiala si la Goldman Sachs. Este presedinte al Financial Stability Board, comisie infiintata in 2009 de catre G20 pentru a supraveghea dezvoltarea si implementarea standardelor internationale financiare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#deficit SUA, #efecte criza financiara, #productie Japonia, #efecte cutremur Japonia, #presedinte BCE, #Draghi , #criza financiara
Comentarii
Poza Numele de utilizator
Numele de utilizator
rank 2
"...deficitul SUA nu este sustenabil..."