Grecia are nevoie de un nou plan de salvare - Presa internationala

Luni, 09 Mai 2011, ora 14:37
1486 citiri
Grecia are nevoie de un nou plan de salvare - Presa internationala

Ministrii de Finante europeni au ajuns la un consens cu privire la un nou plan de salvare a Greciei; piata imobiliara din Marea Britanie - un bun indicator al pietei globale - se prabuseste la minime record; iar presiunile pe BCE, pentru stabilizarea pietelor financiare, cresc - sunt principalele subiecte discutate luni in presa internationala economica.

In Europa cresc presiunile pe guverne pentru renegocierea termenilor in care au fost acordate pachetele de sprijin financiar pentru Grecia si Irlanda, dupa ce ministrul irlandez de Finante a declarat ca termeni contractuali mai buni pentru Atena inseamna, implicit, termeni mai buni pentru Dublin.

Pachetul in valoare de 110 miliarde de euro acordat Greciei si cel de 85 miliarde pentru Irlanda reprezentau paradigma modului in care Europa a ales sa raspunda crizelor din tarile periferice, noteaza Reuters.

Faptul ca aceste pachete ar putea fi revizuite indica incapacitatea acestor programe ca problemele sunt sub controlul autoritatilor si ca acestea nu au cum sa escaladeze mai mult. Faptul ca investitorii continua sa se arate neincrezatori in economiile periferice sugereaza perceptia acestora conform careia autoritatile centrale europene ar putea fi nevoite sa mai intervina financiar in economiile periferice.

Dupa o intalnire secreta, la varf, intre ministrii de finante ai zonei euro, intalnire care a avut loc vineri noapte la Luxemburg, Jean-Claude Juncker, presedintele consiliului ministrilor de finante din zona euro, a declarat ca s-a ajuns la un consens cu privire la necesitatea unui nou plan pentru Grecia, in conditiile in care actuala strategie nu da roade.

Cresc presiunile pe BCE

Scaderea brusca a preturilor marfurilor saptamana trecuta nu necesita un raspuns imediat din partea Bancii Centrale Europene, considera reprezentantii institutiei, din cauza poiticii orientate catre curente mari ale pietei si nu catre miscari care dureaza cateva zile.

Luna trecuta, BCE a ridicat dobanzile de referinta pentru moneda unica europeana, actionand astfel inaintea partenerilor sai britanici si americani. Trichet a anuntat ca urmatoarea crestere a ratelor dobanzilor nu va avea loc in iunie insa a avertizat faptul ca politica monetara va tine cont in mod strict de amenintarile inflationiste determinate de cresterea preturilor la petrol si marfuri, informeaza Financial Times.

Banca Centrala Europeana este in prezent prinsa intre ciocan si nicovala din cauza faptului ca, pe de o parte, trebuie sa asigure sprijin financiar bancilor cu probleme din cadrul zonei euro, ceea ce se poate realiza la dobanzi preferentiale, si, pe de alta parte, acest sprijin are darul de a mari inflatia din zona euro - din cauza cantitatilor mari de moneda trimise in piata. Principala masura anti-inflationista a bancii centralei este marirea dobanzii si limitarea creditarii prin cresterea rezervelor minime obligatorii.

Imobiliarele, la minimele ultimelor 21 de luni

Preturile imobiliarelor in Marea Britanei au scazut in cel mai alert ritm din ultimele 18 luni in aprilie. Scaderea survenita, considerata un bun indicatori pentru miscarea mare a pietei, indica si o accelerare a ritmului de scadere a preturilor. Casele si-au pierdut 1.2 procente din valoare in ultimele trei luni (pana la finalul lui aprilie).

Deprecierea este dubla fata de primele trei luni ale anului cand preturile au scazut cu 0.6 procente, fiind totodata si cea mai mare depreciere trimestriala din octombrie 2010, informeaza The Guardian.

Principala cauza identificata de catre analisti pentru deprecierea pietei a fost sentimentul negativ al investitorilor din cazua incertitudinii economice generale, ceea ce, in mod evident, restrange cererea si pune presiuni descendente pe preturi.

"Credem ca este foarte probabil ca preturile caselor sa scada cu peste 10 procente pana in primele luni ale lui 2012, fata de nivelurile atinse in 2010. Asta implica o scadere de inca 5- 7 procente fata de actualele niveluri", considera Howard Archer, economist sef la IHS Global Insight.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#criza Grecia, #nou plan Grecia, #interventie financiara, #presiuni BCE, #piata imobiliare , #criza financiara