Riscurile Germaniei - poate pierde 500 de miliarde de euro

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 15:27
4022 citiri
Riscurile Germaniei - poate pierde 500 de miliarde de euro

Bundesbank, banca centrala germana, a acordat in ultimii ani, printr-o facilitate de creditare interbancara, 495 de miliarde de euro Bancii Centrale Europene. Aceste imprumuturi au constituit sursa de bani pentru ca BCE sa acorde, la randu-i, imprumuturi considerabile bancilor centrale din economiile afectate de criza financiara.

Grecia, Irlanda, Portugalia - si, ulterior, Spania, Italia si chiar Franta - au beneficiat de acesti bani a caror sursa initiala era Germania. Acest fapt a fost constatat si facut public de catre un grup de cercetare economica din Munich - Ifo Institute, informeaza Business Week.

In situatia in care zona euro se destrama, Germania ar putea pierde intreaga suma de aproape jumatate de trilion pe care a trimis-o catre bancile centrale. Cifra este cu 60 de procente mai mare decat bugetul federal anual al Germaniei si cu mult peste cifrele vehiculate pana in prezent in cadrul facilitatilor de sprijin europene.

Sistemul de creditare functiona interbancar, punand la dispozitia BCE excedentul de capital pe care Bundesbank il avea la momentul respectiv. Insa, pe masura ce criza isi facea simtita prezenta in Europa, capitalul se transfera progresiv dinspre economiile periferice, inspre Germania. Bancile germane, la randul lor, depozitau acesti bani la banca centrala. Si astfel, excedentul financiar al Bundesbank a crescut, punandu-se automat la dispozitia BCE.

Conform calculelor institutului de cercetare Ifo, intre 2008 si 2010, aceasta facilitate de creditare (numita Target2) a finantat aproape intregul deficit de cont curent al Portugaliei si Greciei, dar si un sfert din cel spaniol.

Totusi, in spatele acestor tranzactii nu stau decizii de politica monetara, ci proceduri electronice prin care excedentul unei banci centrale poate fi accesat si utilizat, cumva automat, pentru a acoperi deficitul unei alte banci centrale.

Sistemul era perfect functional si legitim in momentul in care titlurile de stat erau considerate investitii cu risc apropiat de 0. Aceasta intrucat colateralul, garantia pentru utilizarile de fonduri interbancare (acestea nefiind, propriu-zis, imprumuturi) o constituiau titlurile de stat - ceea ce facea ca operatiunile sa fie unele de schimb: lichiditiati pentru titluri de stat. Din momentul, insa, in care titlurile de stat au devenit active aproape toxice, banii accesati de catre BCE s-au transformat in factor de risc foarte mare pentru banca centrala germana.

Din cauza ca, pe scurt, garantia a jumatate de trilion de euro, folositi de BCE, o reprezinta titluri de stat emise de guverne aproape de faliment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#criza financiara, #creditare Bundesbank BCE, #riscuri structurale Germania, #imprumuturi BCE , #criza financiara
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Avem acum o explicatie simpla a refuzului Doamnei Merkel de a