Ziare.com

BCE ia decizii surprinzatoare pentru salvarea zonei euro - dobanda scade din nou

de Constantin Pescaru
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 16:22

   

BCE ia decizii surprinzatoare pentru salvarea zonei euro - dobanda scade din nou
Banca Centrala Europeana (BCE) a luat, joi, niste decizii neasteptate inainte de inceperea summit-ului Uniunii Europene, care au ca scop ajutarea tarilor puternic indatorate.

Cea mai importanta masura anuntata de BCE este reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 1,25% la 1 la suta. Aceatsa va intra in vigoare incepand cu 14 decembrie 2011.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca economia zonei euro se indreapta catre o perioada de recesiune, iar adoptarea acestei decizii va propulsa cresterea economica si optimismul investitorilor, scrie The Guardian.

"O economie in scadere nu va face decat sa ingreuneze posibilitatea de plata a datoriilor de catre guvernele europene", si-a justificat Draghi decizia.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In plus, BCE va reduce rata dobanzii pentru facilitatea de creditare cu 25 puncte de baza, pana la 1,75%, si va scadea si facilitatea de depozit, pana la 0.25%, masuri ce vor fi adoptate incepand cu data de 14 decembrie 2011, conform Wall Street Journal.

Draghi a explicat, pe larg, toate deciziile pe care BCE le-a adoptat pentru a ajuta economiile europene.

"Expansiunea monetara ramane moderata. Per total, este esential pentru politica monetara sa se mentina stabila pe termen mediu, pentru a mentine inflatia in zona euro sub 2%. BCE trebuie sa contribuie la sustinerea cresterii economice", a sustinut Draghi.

El a mentionat ca institutia financiara a contribuit mereu la cresterea lichididatii in zona euro, motiv pentru care a adoptat mai multe masuri.

"Vom desfasura doua operatii de refinantare pe termen lung, prima fiind pe o durata de 6 luni. In plus, este luata in calcul si varianta de rembursare anticipata pe o durata de un an. Rata va fi fixata la valoarea medie de viata, iar dobanda va fi platita cand dobanzile vor ajunge la maturitate", a spus Draghi.

De acum inainte, ipotecile vor fi viabile ca garantie pentru acordarea de credite, iar responsabilitatea pentru ele va fi suportata de bancile nationale.

"Am decis reducerea ratei de rezerva si reducerea dobanzii de referinta la un procent, pentru a sustine activitatea in piata. Aceasta decizie este o consescinta a felului in care bancile au folosit prevederile noastre pana acum", a adaugat Draghi.

"Toate aceste politici monetare neconventionale pe care BCE le adopta sunt necesare pentru o mai buna functionare a pietelor", a conchis Draghi.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1164 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor