Europa paseste in noul an 2015 cu buturuga mica in drum

Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 14:56
3980 citiri
Europa paseste in noul an 2015 cu buturuga mica in drum
Foto: London School of Economics and Political Science

Expertii au cazut de acord ca am depasit criza euro. Pietele financiare si-au regasit calmul si chiar BCE sustine ca uniunea monetara este salvata.

Cu toate acestea, tarile din sudul continentului inca mai resimt scaderea economica, zona euro in ansamblul ei se prezinta inerta, presiunea deflationista se stapaneste cu greu, iar nivelul somajului a devenit insuportabil, cu efecte pe termen lung - comenteaza intr-un articol din Project Syndicate fostul ministru deEexterne german Joschka Fischer.

Grecia, cuiul lui Pepelea

Asta inseamna ca am depasit criza? Dimpotriva, vazand ca autoritatile centrale nu reusesc sa stapnaeasca situatia, unele tari europene se arata nelinistite si lasa de inteles ca nu mai suporta austeritatea.

Pe ici, pe colo, nemultumirea se transforma in nervozitate politica.

Se pare ca punctul nevralgic este iarasi Grecia. Acolo, exista mereu riscul alegerilor anticipate, cu posibilitatea de a iesi invingator un partid de extrema stanga, Syriza, nu tocmai european.

Ca sa castige, Syriza incearca sa-si pacaleasca electoratul, sustinand ca va putea impune propriile conditii celebrei Troika (Comisia Europeana, FMI, BCE), iar in cazul cand negocierile esueaza, are destula putere sa actioneze unilateral.

In fond, Grecia este o tara mica, impactul ei asupra UE ar trebui sa fie neglijabil si sa nu ne pese prea mult de ea, dar rezultatele unui astfel de scrutin la Atena ar putea provoca panica pe pietele financiare din intregul sud al continentului, atat de labil.

Este suficient ca unda de soc sa ajunga pana in Italia si Franta, pentru ca intreaga UE sa aiba probleme din te miri ce.

Un conflict demarat din problema austeritatii ar deveni exploziv daca s-ar instala - de exemplu - intre Germania si Italia, sau, si mai grav, intre Germania si Franta.

Populatia imbatraneste

Nu zice nimeni ca este probabil, dar nici nu poate fi considerat exclus, intr-o uniune de state atat de complicata cum este UE. Trebuie sa tinem seama si de context: tandemul Franta-Germania a fost motorul integrarii europene vreme de 60 de ani.

Bunul mers al motorului poate fi afectat de actualele forte nationaliste, anti-europene, care mocnesc atat in Bundestagul german, cat si in organismele de pe cealalta parte a Rinului, limitand posibilitatile doamnei Merkel in gasirea unor compromisuri convenabile.

Criza zonei euro, precum si lipsa unor masuri eficiente de relansare economica, alimenteaza indirect renasterea nationalismului in UE. Populistii europeni s-au bucurat de succesul lor la europarlamentare, iar acum cauta sa culeaga foloase. Reactia lor s-a resimtit in 2014 si se resimte in continuare.

Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro

In mod paradoxal, nationalistii isi inchipuie ca vor rezolva mai bine pe plan national, complicatele probleme economice ale Uniiunii. Deodamdata n-au dovedit-o, iar eroarea poate sa-i coste scump atat pe ei, cat si pe altii.

Mai grav este faptul ca nationalistii nu tin seama de perspectiva demografica: populatia Europei imbatraneste rapid, iar activitatea economica are nevoie de imigranti, ca de oxigen. Xenofobilor le scapa acest detaliu, pentru care nici nu pot avea solutie la problema imigrantilor.

Un pericol din interior si unul din exterior

In plus, arata analiza Project Sindycate, nationalistii din cadrul UE se bucura de sprijin financiar din Rusia. Concret, Guvernul lui Putin ar fi contribuit la finantarea Frontului National Francez cu mai multe milioane de euro, virate dintr-o banca rusa.

Adica nationalismul ameninta UE atat din interior, cat si din exterior, ceea ce ne permite sa presupunem ca urmatoarea criza va fi una politica. Daca principalii factori europeni nu vor adopta o pozitie ferma de aparare, aceste forte agresive ar putea afecta grav insasi existenta Uniunii.

In plus, mocneste un pericol din interior, poate mai grav decat toate celelalte: daca Marea Britanie va alege sa faca un pas inapoi in ce priveste UE, intregul esafodaj e in mare pericol.

Asa ceva ar fi o pierdere greu de evaluat pentru intregul continent, sustine sursa citata, iar instigatorii nationalisti si-ar atinge scopul, poate chiar ar jubila, fara sa observe ca nu castiga absolut nimic.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#criza euro, #criza euro austeritate , #euro
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Sa speram ca ratiunea va invinge si in anul viitor care ar putea sa