Grecia se scufunda? Masura luata de urgenta de BCE

Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:19
9896 citiri
Grecia se scufunda? Masura luata de urgenta de BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni cu 1,1 miliarde de euro (1,24 miliarde de dolari), au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Bancile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 84,1 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta.

Saptamana trecuta, plafonul a fost majorat cu 2,3 miliarde de euro.

Institutia de la Frankfurt a majorat finantarea de urgenta pentru creditorii eleni ca raspuns la cererea Bancii Greciei, ingrijorata de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice si juridice au retras din conturi miliarde de euro.

Aceste evolutii au fortat institutiile financiare elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei.

Iesirea Greciei din zona euro, iminenta? Anuntul facut de banca centrala

La inceputul acestui an, BCE a incetat sa mai accepte obligatiuni grecesti drept garantii pentru creditele acordate bancilor comerciale, ceea ce inseamna ca sarcina finantarii bancilor grecesti a cazut pe Banca Centrala a Greciei. Cu toate acestea, BCE pastreaza controlul, in conditiile in care imprumuturile de care bancile grecesti pot beneficia prin intermediul finantarii de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei trebuie aprobate de BCE.

In mod normal, bancile grecesti isi asigura necesitatile de lichiditate de la Banca Centrala Europeana (BCE), insa cresterea retragerilor de depozite, dupa rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finantarea oferita de ELA este mai scumpa decat imprumuturile de la BCE.

Miercuri, Banca Centrala a Greciei a raportat ca, in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015, au fost retrasi din bancile elene aproximativ 30 miliarde de euro (33,84 miliarde de dolari). De asemenea, institutia a avertizat ca incetinirea economiei se va accelera in lipsa unui acord cu reprezentantii UE, BCE si FMI.

Premier european: Va fi nevoie de un miracol pentru Grecia. Tsipras: Creditorii vor sa ne umileasca

Negocieri fara sfarsit

Mai multe luni de negocieri intre Grecia si creditorii sai in privinta continuarii sustinerii financiare a tarii s-au incheiat duminica cu un nou esec, ceea ce inseamna ca autoritatile de la Atena au la dispozitie doar doua saptamani pana cand trebuie sa ramburseze 1,6 miliarde de euro Fondului Monetar International.

Vestea esecului negocierilor i-a determinat pe investitori sa vanda masiv obligatiuni si actiuni grecesti, astfel ca, marti, bursele europene au atins, pentru scurt timp, cel mai scazut nivel din ultimele patru luni.

Plan de urgenta pentru Grecia: banci inchise, limitarea extragerilor de la bancomat

Noi intalniri intre Grecia si creditorii sai sunt prevazute pentru joi in cadrul Eurogrupului, reuniune a ministrilor de Finante ai zonei euro, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...