Ziare.com

Invazie de euro! Ce efecte vor fi in Romania? (Opinii)

de Emilian Isaila
Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 08:09

   

Invazie de euro! Ce efecte vor fi in Romania? (Opinii)
Au trecut mai bine de sase ani de la declansarea crizei mondiale. Falimentul bancii Lehman Brothers din septembrie 2008 e considerat momentul intrarii intr-o tragedie economica fara sfarsit.

Criza creditelor in franci de care se vorbeste atat in aceste zile, dar si a celor in euro, de care se vorbeste mai putin, e un efect amanat al aceleasi crize economice incepute in SUA.

De atunci, economia Americii si-a revenit, somajul a scazut vertiginos. In fiecare luna, in SUA se creeaza in jur de 200.000 de joburi noi.

Dar acest lucru nu se intampla in Uniunea Europeana. Aici, criza s-a infipt adanc, iar guvernele nationale nu au reusit decat sa tina situatia pe linia de plutire.

Franta nu a mai inregistrat o crestere economica importanta din 1999, Germania, motorul Europei, nu a reusit sa relanseze afacerile si productia in intreaga comunitate.

Italia a fost in pragul colapsului, la fel ca Portugalia si Irlanda. Grecia a reprezentat si reprezinta imaginea falimentului, fiind blocata de cativa ani intr-o stagnare cronica.

Singura realizare din aceasta perioada tulbure a Uniunii Europena a fost salvarea monedei unice. De la criza profunda din ultimii trei ani si discutii importante despre renuntarea la moneda unica, cumva, intelepciunea a invins.

BCE (Banca Centrala Europeana) a pornit "tiparnita" de euro. Bancile vor avea la dispozitie lichiditati cu care pot relansa creditarea si finanta afacerile. E aceeasi strategie care a fost aplicata si in Statele Unite de catre FED (Banca Centrala a SUA). Efectele acestei injectii de 60 de miliarde de euro pe luna timp de 20 de luni vor fi stoparea deflatiei si devalorizarea euro in raport cu dolarul.

Cum se va comporta leul in acest nou context? In principiu, ar trebui sa se intareasca, dar o mare parte din fluctatie va fi stabilita de Banca Nationala. Un leu foarte puternic descurajeaza exporturile, dar si un leu foarte slab arunca in aer consumul intern si creeaza probleme sistemului bancar, debitorii (platiti in lei) nu-si mai pot onora creditele luate in euro.

Probabil ca intre aceste doua tendinte va plasa BNR cursul euro-leu. In opinia mea, 4,5 lei pentru un euro e un maxim al acestui an.

Aceste decizii luate miercuri nu vor avea efecte imediate nici pe piata muncii, nici in ce priveste dezvoltarea afacerilor. Dar investitorii s-ar putea sa aiba mai multa incredere pentru ca acum exista precedentul din SUA.

Intrebarea cea mai vehiculata in aceste momente este daca suma de euro aruncata pe piata de Mario Draghi, seful BCE, este suficienta.

O reusita a acestui program ar insemna scaderea poverii de pe umerii debitorilor din Romania. Economia nationala ar putea beneficia in multe feluri de pe urma acestei masuri, prima dintre ele e ca statul se poate imprumuta mai ieftin, iar a doua, investitorii straini s-ar putea intoarce din nou cu fata catre Romania in conditiile in care pot lua credite pentru dezvoltarea unor proiecte costisitoare.

Primul pas pentru relansarea a fost facut, dar oare va fi suficient in conditiile in care in Uniunea Europeana sunt atat de multe economii nereformate?
Citeste mai multe despre BCE euro BCE zona euro
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19928 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Masura este pentru oameni cumpatati/echilbrati nu pentru romani

Daca euro creste cu 0.05% comerciantii nostrii vor incerca sa dubleze preturile (crestere de 100%) pe motiv ca "asa este in afara!"!
In plus BNR va "profita" de ocazie sa tipareasca mult mai multi bani astfel incat devalorizarea leului va fi mult mai accentuata.
Din punctul meu de vedere nu aceasta este solutia ci crestearea calitatii produselor si serviciilor !

 

gresit,total gresit,cum zicea Capatzana !!! Solutia salvatoare

ar fi,ieftenirea bauturii !https://www.youtube.com/watch?v=YywRNIyRCkA

q

comparatia cu sua este cam fortata.in primul rand acolo carburantii nu sunt accizati.acest lucru a avut un rol important in relansarea economiei.in al doilea rand europa are o populatie imbatranita.discrepantele economice dintre dif regiuni ale europei sunt enorme.legislatia difera de la o tara la alta.in sua se gasesc cele mai mari corporatii in domenii de inalta tehnologie.
banii astia pompati se vor duce pe apa sambetei in consumul de produse de import din sua si asia.ue trebuie sa investeasca direct in programe de cercetare in domeniile de avangarda.

 

europa este santajata in mod jegos de amerloci....

europa suporta povara a milione de imigranti noncomunitari din cauza destabilizarii zonei golfului si a Africii de hamerloci......amerlocimea nu da un cent pentru nenorocirile pe care le produce in lume....!!! iar prostalaii europeni nu se sesizeaza in problema asta din nu stiu ce motive de santaj care le este IMPUS !!!

pai si america ....

...este invadata de milioane de neamericani pentru care americanii plateasc casa, masa, costurile pentru viata sanatoasa si educatie frumoasa, iar ieuropienii ii santajeaza pe americani ca vor introduce vize pentru calatorii de peste ocean daca ei nu desfiinteaza vizele pentru urmasii de decebali si traiani.

Intr-adevăr, invadatori' ăștia-s foarte periculoși! Mai ales, că

pan-acu' n-au prea fost văzuți!

 

:))) lasa,ca scoate Mircea mormanele si ne ingroapa !!!

....daca le scoate si finul ala,al lui Grebla,nu o sa ne mai vedem din mormane !!!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor