Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Banca Centrala Europeana este in alerta maxima din cauza inflatiei

Joi, 05 Iunie 2008, ora 17:50
1717 citiri
Banca Centrala Europeana este in alerta maxima din cauza inflatiei

Banca Centrala Europeana (BCE) este in stare ridicata de alerta cu privire la inflatia din zona euro, deoarece indicele preturilor de consum se va mentine la un nivel ridicat mai multa vreme decat fusese anticipat.

Dupa ce BCE a mentinut dobanda cheie la un nivel de 4% timp de 12 luni consecutiv, a spus, joi, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet (foto), ca autoritatile de politica monetara ale BCE sunt hotarate sa actioneze ferm, ca sa controleze asteptarile inflationiste pe termen mediu si lung, informeaza Reuters.

"Riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu s-au accentuat si mai mult", a declarat seful institutiei , la conferinta de presa lunara, tinuta de BCE.

"Consiliul guvernatorilor monitorizeaza foarte atent toate evolutiile. Este intr-o stare accentuata de alerta", a subliniat Jean-Claude Trichet.

"Indicele armonizat al preturilor de consum va ramane ridicat pentru o perioada mai indelungata decat ne gandisem initial. Riscurile pe termen mediu se confirma de asemenea, prin cresterea accentuata a creditarii", a adaugat Trichet.

Inflatia anuala din zona euro s-a accentuat in mai pana la un nivel de 3,6% ce fusese atins si in martie.

BCE a sarbatorit a zecea sa aniversare saptamana aceasta, in contextul in care se confrunta cu posibilitatea ca inflatia medie anuala sa depaseasca nivelul de 2%, pentru al 10-lea an consecutiv.

Elementele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide, a aratat Trichet.

"Accentuam ca mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu este principalul nostru obiectiv", a spus seful BCE.

"Actionand ferm si la timp, vom impiedica producerea efectelor secundare si ne vom asigura ca riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu nu se vor concretiza", a spus Trichet.

"Suntem foarte hotarati sa asiguram un control ferm al asteptarilor privitoare la inflatie pe termen mediu si lung, in conformitate cu scopul de a pastra stabilitatea preturilor", a precizat Trichet.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Jean Claude Trichet, #inflatie, #BCE, #alerta, #maxim, #euro, #stabiliza , #Jean Claude Trichet