BCE a majorat rata dobanzii de politica monetara

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 15:56

   

BCE a majorat rata dobanzii de politica monetara
Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de politica monetara pentru prima data din 2008, cu 0,25 la suta.

Astfel, rata dobanzii de politica monetara a urcat de la nivelul minim istoric de 1 la suta pana la 1,25%, relateaza Reuters.

Masura a fost luata atat ca masura impotriva cresterii ratei inflatiei in cele 17 statele care fac parte din zona euro, cat si drept marcarea punctului final al masurilor anti-criza impuse in 2008.

De altfel, analistii se asteptau la aceasta miscare, mai ales dupa ce, in martie, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, declarase ca ar putea recurge la aceasta metoda pentru a contracara presiunile inflationiste.

De asemenea, BCE a majorat cu 0,25 de procente si rata dobanzii la facilitatea de depozit, pana la 0,50 la suta, dar si a ratei dobanzii la facilitatea de creditare, pana la 2%.

Decizia vine si pe fondul cererii Portugaliei de sprijiin financiar din partea Uniunii Europene, dupa ce ratingul sau a fost degradat de agentiile Fitch si Moody's, iar costurile de finantare au atins nivelul maxim inregistrat vreodata de o tara din cadrul uniunii monetare.

Oficialii BCE sunt ingrijorati din cauza pretului petrolului, aflat la nivelul maxim al ultimilor doi ani si jumatate, care ar putea duce la cresterea inflatiei. De altfel, Trichet a declarat, joi, ca institutia va "monitoriza foarte atent" rata inflatiei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 931 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor