BCE: Economia zonei euro s-a deteriorat semnificativ

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 11:56
982 citiri
BCE: Economia zonei euro s-a deteriorat semnificativ

Economia zonei euro s-a deteriorat masiv, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, sustinand in acelasi timp ca estimarile legate de o noua reducere a dobanzii de politica monetara vor fi luate in calcul saptamana viitoare.

"Este clar ca avem de-a face cu o deteriorare semnificativa a economiei reale", a declarat Trichet in cadrul unui interviu acordat revistei americane Institutional Investor.

"Ceea ce ma uimeste este ca cele mai recente previziuni sunt si cele mai pesimiste, iar acest fapt este valabil la nivel mondial, nu numai in zona euro", a adaugat presedintele BCE.

Consiliul de guvernare al Bancii Europene se va reuni joia viitoare pentru a lua o decizie legata de politica monetara. Pana in prezent, oficialii bancii nu si-au exprimat intentiile.

Trichet a sugerat, la sfarsitul lunii decembrie, ca BCE ar putea lua o pauza.

"Trebuie sa asteptam sa vedem ce efecte vor avea deciziile de politica monetara hotarate pana acum", declarase acesta. BCE a coborat dobanda de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale in perioada octombrie-decembrie, la 2,5%.

"In conditiile actuale, este mai important ca niciodata ca tintele de inflatie sa fie respectate", a declarat Trichet pentru Institutional Investor.

Acest lucru este "esential pentru garantarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si pentru a contribui la prevenirea riscurilor de deflatie", pericol ce nu este de actualitate la ora actuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#economia europeana, #presedinte Banca Centrala, #Jean Claude Trichet, #reducere dobanda politica , #Jean Claude Trichet