Ziare.com

Jean-Claude Trichet: Euro nu a fost in criza

de Teodora Bodeanu
Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 17:49

   

Jean-Claude Trichet: Euro nu a fost in criza
Moneda euro nu a trecut printr-o criza in acest an, existand doar o situatie in care mai multe state nu au respectat Pactul de Stabilitate si Crestere, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

"Nu cred ca a existat o criza. Euro este moneda unica folosita de 330 de milioane de oameni si se bucura de un grad ridicat de incredere din partea investitorilor si a celor care fac economii, datorita faptului ca a oferit o stabilitate a preturilor remarcabila in ultimii 11 ani si jumatate", a declarat Trichet, intr-un interviu realizat de ziarul italian La Stampa, publicat pe site-ul BCE.

"A exista insa o situatie in care un numar de tari nu au respectat Pactul de Stabilitate si Crestere. Aceste tari s-au angajat, in prezent, in politici de restrangere fiscala, pe care le asteptam de mult timp. Trebuie sa implementeze aceste politici, care sunt decisive pentru consolidarea stabilitatii fiscale in Eurpopa", a adaugat presedintele BCE.

Prin urmare, Jean-Claude Trichet a facut apel o supraveghere mai atenta a sistemului fiscal din zona euro, cu accent pe analizarea monopolurilor, a competitivitatii relative si a dezechilibrelor din conturile curent.

Potrivit spuselor sale, masurile de austeritate aplicate in vederea reducerii datoriilor nu sunt bune doar pentru dezvoltarea economica pe termen mediu si lung, ci si pe termen scurt, deoarece duc la imbunatatirea sentimentului de incredere si, prin urmare, la cresterea consumului, a investitiilor si a crearii de locuri de munca.

Referindu-se la scandalul din ultimele saptamani privind ratele de schimb valutar, presedintele BCE a declarat ca ar fi in interesul Statelor Unite sa permita aprecierea dolarului in raport cu celelalte monede importante.

"Volatilitatea in exces si miscarile dezordonate in ratele de schimb au intotdeauna implicatii adverse in stabilitatea economica si financiara", a explicat Trichet. De altfel, presedintele BCE a reamintit ca toate tarile emergente, inclusiv China, s-au angajat sa permita o rata de schimb mai flexibila.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1312 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce glumetz !

Euro e ca si desfiintat. E moneda nimanui. Trebuie desfiintat repede si asa va fi. Asta e frectoie la pici0or de lemn,. Un euro are mai lutina valoare decit o DM pe vremuri. De fapt cumperi mai lutzin decit o DM.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor