Mario Draghi, aproape de a deveni noul presedinte al BCE

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:59
1517 citiri
Mario Draghi, aproape de a deveni noul presedinte al BCE
Foto: Daylife

Mario Draghi, guvernatorul bancii centrale italiene, a obtinut aprobarea ministrilor de Finante din zona euro in vederea numirii sale drept presedinte al Bancii Centrale Europene.

Mandatul actualului presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, se va termina in luna octombrie, relateaza Bloomberg.

Potrivit lui Jean-Claude Juncker, liderul ministrilor de Finante din zona euro, Draghi este "un bancher central care a dovedit, in timpul carierei sale, ca tine la principiile euro, un barbat care are toate calitatile necesare pentru a fi succesorul lui Jean-Claude Trichet, care a fost un presedinte eminent".

De asemenea, Mario Draghi beneficiaza si se sprijinul cancelarului german, Angela Merkel, care a declarat ca acesta este "foarte apropiat de ideea noastra de stabilitate".

Draghi a devenit principalul candidat in luna februarie, dupa ce presedintele Bundesbank, Axel Weber, s-a retras din cursa.

Datoria sa, dupa ce va fi numit presedintele BCE, va fi sa schimbe masurile luate de Trichet in timpul crizei financiare, care, in prezent, ridica probleme privind inflatia.

BCE, a doua cea mai puternica banca centrala din lume, dupa cea americana, a "inundat" piata cu bani, a cumparat obligatiuni emise de guverne, astfel incat sa sprijine bancile din Grecia si Irlanda si sa impiedice intrarea acestora in incapacitate de plata.

O decizie definitiva in privinta numirii lui Draghi la carma Bancii Centrale Europene va fi luata in luna iunie.

Daca va deveni presedinte, va fi al doilea italian din consiliul de administrare al BCE, pe langa Lorenzo Bini Smaghi. Nu se stie daca acesta din urma va renunta la mandatul sau inainte de expirare, in 2013, doar pentru a pastra un echilibru geografic. De altfel, Franta a pus deja ochii pe locul lui Bini Smaghi, avand in vedere ca plecarea lui Trichet o va lasa fara reprezentant in consiliu.

Mario Draghi, care a studiat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a mai lucrat si la Banca Mondiala si Goldman Sachs. De asemenea, el este presedintele Consiliului de administrare al Fondului de Stabilitate, infiintat de G20 in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Mario Draghi, #presedintele BCE, #Banca Centrala Europeana , #Jean Claude Trichet